Ako zistiť reumatické ochorenie?

Príspevok v téme: Ako zistiť reumatické ochorenie?
CRP

Ahojte, potreboval by som sa poradiť, budem vďačný, ak niekto bude vedieť poradiť. Mám pár ortopedických diagnóz, ako je koxartróza, burzitída, hypermobilný syndróm, ploché nohy, dennodenne si vytrpím na bolesti nôh veľmi veľa, pukajú mi kĺby a rameno ma bolí už aj z toho, že nesiem ľahký nákup. Bohužiaľ u ortopéda som moc nepochodil, len mi na toto všetko povedal, že je potrebné brať dlhodobo kĺbovú výživu, že iné riešenie neexistuje. Možno by ste si mysleli, že mám po 60, ale mám len niečo málo nad 20 rokov, a už toľko vecí.

Mávam aj bolesti na chlad, chcem sa spýtať, podľa čoho sa zisťuje reumatické ochorenie?? Krvné testy pred 2 rokmi na reumatoidný faktor veľmi nízke, CRP dlhodobo takmer na nule, ASLO tento rok v poriadku, vápnik, fosfor v minulosti tiež ok. Kyselina močová tento rok v poriadku, bolo by sa v týchto testoch už niečo vážnejšie ukázalo? Nechcem sa mi veriť, že z tých diagnóz, čo mám, by som mal až také bolesti.

N-ika

Nielen borelie. Aj chlamydie a mykoplazmy mozu sposobovat bolest klbov, resp. symptomy podobne "reume". Ak mas pocit ze mas takyto problem, poziadaj vseobecneho.

CRP

Tak ma napadlo, že možno by bolo fajn si dať spraviť odber krvi aj na boreliózu, aj tá môže niekedy niečo takéto spôsobovať, problémy s kosťami a ich bolesti.

N-ika

RF byva zvyseny pri reumat. chorobach (autoimun. chorobach) a aj pri mononukleoze.
Ale nie je to vzdy pravidlo. Preto sa pri podozreni na tieto ochorenia vysetrujú aj iné protilatky-pozri tu :

CRP

Ešte by som sa chcel spýtať, ak by si mi vedela poradiť, reumatoidný faktor je zvýšený aj pri iných chorobách, ako artritída?? Niekde som tuším niečo čítal, že to môže byť zvýšené aj pri nejakých infekčných ochoreniach, ako mononukleóza, alebo iné reumatické choroby.

N-ika

Klbovky z tychto obchodov su super, aj ja ich dlhodobo beriem :-)
Idealna je kde je kolagen, chondroitin, glukosamin, MSM, vapnik a v co najvacsich mnozstvach :-)

CRP

Mne strašne pukajú palce na rukách aj, niekedy ich musím na silu ohnúť, lebo je to tak, ako keby sa mi ten palec zasekol a ohnúť ho musím silou a vždy to pukne a zabolí to. A to mám s viacerými časťami, ale tak dúfam, že nemám nejaké iné ochorenie, okrem týchto zistených, krv dlhodobo v norme, tak hádam mám len toto. A k tej kĺbovke, ja väčšinou beriem také zo športových obchodov, v lekárňach sú podľa mňa slabé, ortopéd mi odporúča Versan, ale podľa to nie je nejaký extra doplnok na kĺby, ktorý by pomohol.

N-ika

Ak mas koxartrozu a hypermobilitu tak sa necuduj ze mas bolesti klbov a ze ti pukaju. Zial liecit sa to neda, pomoze naozaj dobra klbovka a este by som ksuila lahsie cviky na spevnenie svaloveho korzetu, odlahci klby a chrbticu :-)
Ako uz urcite vies, pri hypermobilite su klby v klbovom puzdre volnejsie, teda dochadza k vacsiemu rozsahu pohybu nez je bezne a tento pohyb klby namaha a poskodzuje. Preto pukaju a bolia.
Krvne testy vyzeraju byt v poriadku, nemyslim ze by to bolo reum. ochorenie, ktore je zapalove, teda minimalne by si mal zvysene crp a vyssie teploty, nadmerna unava, opuchy a bolest klbov, cervene a horuce klby, bud migrujuce opuchy alebo sumerne opuchnute klby...vacsinou su ako prve postihnute drobne klby ruk a noh...
PS-kamaratka ma hypermobilne klby a ma tiez taketo bolesti ako opisujes...nevladze pre bolest ani dlho chodit. Pomaha jej bicyklovanie a plavanie...a samozrejme klbovka :-)