Ahojte, odkedy sa mama prehupla do menopazuzálneho veku, strašne prepadla MLM aktivitám. Nebudem menovať, ale najprv to boli prostriedky do domácnosti a teraz sú to poistky. Neviem, čo bolo horšie. Situácia je už ale neúnosná. Vynáša z domu obrovské sumy peňazí, pritom na jedlo neostáva skoro nič a na iné výdavky tiež nie. Je v stave nakúpiť si "reprezentatívne" oblečenie za stovky eur, drahú kozmetiku a lákať ľudí na jej biznis, lebo ona má za to potom províziu. ďalšie peniaze unikajú do motivačných kníh, ktorými je zaprataný celý byt. Dokonca hovorí o tom, že odíde z roboty, lebo svoju budúcnosť vidí v MLM (pripomínam, že ten jej biznis jej za 2 roky vyniesol možno 200e a nemožno hovoriť o žiadnom pravidelnom príjme!!!). Skúšali sme si s ňou otvorene pohovoriť, ale nejde to, stále opakuje naučené frázy, príde mi to, že jej tam zblbli mozog, to už neni ona. Prosím vás, poraďte, čo máme robiť?
Mama strašne míňa peniaze - čo máme robiť?
Dopĺňam: Ja som mala 13, sestra 11. Ešte dopĺňam k mojim myšlienkam, že mamu sa snažil odhovoriť aj jej brat a aj okolie. Toto mi na začiatku vypadlo.
Inak, kým bude v tom kolotoči a medzi tými ľuďmi, nezmení sa, lebo je tam neuveriteľný psychický nátlak a keď som už bola dospelá, jej kolegyne tlačili aj na mňa, že stačí zmeniť myslenie a tak.
Veľmi dobre viem o čom píšeš a poviem ti len toľko, že ak mamku nezastavíte môže to pre vás znamenať katastrofálne následky.
Moja mama bola podobný prípad, akurát takémuto pokušeniu neodolala v mladšom veku. Ja som mala vtedy 13 rokov a môj brat 11. Pamätám sa ako k nám prišli cudzí ľudia, dosť extravagantne vyobliekaný s peknými rečami a vtedy to začalo. Mama si zakúpila ich výrobky v nemalej sume, samozrejme z rodinného rozpočtu a začala s nimi spolupracovať. Niekoľko rokov to išlo veľmi dobre, boli sme na tom fajn, ale problém bol tam, že všetko hneď aj odišlo, lebo mama počítala s tým, že ďalší mesiac to bude ešte lepšie. Fungovalo to takto asi 6 rokov a potom prišlo peklo. Kúpischopnosť bola vždy menšia a menšia, odvody vždy vyššie a mama trovila na výrobky, na značkové oblečenie, šperky a proste všetko značkové. V snahe zbohatnúť vstupovala k rôznym firmám, ktoré predávali tovar, neskôr ponúkali poistky, alebo pôžičky a u nás to išlo dolu vodou. Rozviedli sa, otec odišiel do zahraničia a my sme zostali. Kopili sa nám nezaplatené účty, šeky, neskôr prišli vymáhačky, exekútor, odpojenie od elektriny, zhabané auto od leasingovky a naša mama sa stále videla ako bude pani obchodníčka, samozrejme bohatá. Po polroku takéhoto života ma to prestalo baviť, nechala som VŠ a zobrala som sa ku krstným rodičom. Oni mi požičali peniaze na podnájom a na bežný život, pomohli nájsť prácu a potom som zobrala k sebe sestru. Odvtedy mám pokojný život, kontakty s mamou takmer žiadne, lebo ona ešte stále verí na zázraky. Stala sa s nej troska, teraz už občas pribudne aj alkohol, občas sa jej zadarí, vtedy vymetá butiky, elektriku jej pravidelne odpájajú a má podlžnosti takmer u každého známeho. Ja sa pomaly hanbím niekoho stretnúť, lebo každí pýta peniaze a ona si žije.
Týmto chcem povedať, že nestačí si otvoriť nový účet, lebo cestu k peniazom si vždy nájde a to viem z vlastnej skúsenosti, ale treba jej dohovoriť, kým sa dá. Skúste aj nemožné, aby si neskôr nepísala podobný príbeh ako ja teraz.
zewa to napísala krásne :D Nechajte jej účet v banke a otec so sestrou nech si založia druhý a nahlásia ho v práci. A tiež nekompromisne žiadať aby sa finančne podieľala na domácnosti.
Kazdy okamzite zalozit vlastny ucet!! Bez debaty s mamou. Mama nech dava peniaze na vydavky na stol a s ostatnymi si moze tapetovat izbu. Otec musi prevziat starostlivost o platenie uctov a sestra nech si vezme na starost nakupy potravin.
Ja už doma nebývam, doma je ona, sestra a ocino, ale takéto to bolo aj predtým, mne je ľúto hlavne sestry a ocina.. ona má totiž prístup k účtu, kde chodí jej aj ocinova výplata
chcela som ti napisat ze vziat jej peniaze a davat na veci ktore fakt potrebuje, ale k peniazom sa asi nedostanes, ze?