ahojte, som Slovenka ale zijuca v Rakusku, moj priatel je Holandan, cakame babatko a mam dilemu kolkymi jazykmi ucit dieta od mala, pretoze kedze som Slovenka chcem aby moje dieta ovladalo slovencinu , pre mojho priatela je taktiez dolezite aby nase buduce babatko vedelo holandsky kedze cela jeho rodina zije v Holandsku, moja mamina cize buduca babka a aj ostatna rodina zije na SK kde chodievame dost casto preto je ta slovencina dolezita, ale kedze zijeme v Rakusku tak nemecky musi ovladat ...a vacsinou sa dieta nauci ten jazyk ktorym je hovorene v rodine a to je u nas anglictina.... takze poradte prosim, styri jazyky je dost vela ... ma niekto s tymto problemom skusenosti ?
Kolko cuzich jazykov?
exwhyz to si nemyslim ze je nutne mat prvy jazyk... podla mna je lepsie ak rodic hovori s dietatom svojim prvym alebo aj druhym ak je to materinsky lebo ten ho vie naucit najlepsie... ak napr hovori s cudzim prizvukom a obcas robi chyby tak je to uz naprd takto ucit
Treba sa dohodnúť na tom, ktorý jazyk bude pre neho prvý, čiže materinsky. Ostatné jazyky sa naučí podľa toho, v akej miere s nimi bude prichádzať do kontaktu. Mali by ste to však konzultovať napr. s psychológom ako na to, akú by ste mali zvoliť najlepšiu stratégiu, aby ste to nezbabrali.
co mi je divne ze nikto nespomenul ze taketo deti zacnu hovorit neskor ako jednojazycne...
deti sa skor ucia ako dospeli to je jasne :)
Ja mám vo svojom okolí viac príkladov, keď malinké deti zvládli nielen bilingválne prostredie, ale aj viac.
Moja sestra chodila do bilingválnej MŠ, neskôr ZŠ a hovorí plynule 3 jazykmi.
Môj bývalý vedúci má vnúčika, ktorý má 2 roky a síce rozpráva svojím jazykom, rozumie maďarčine, slovenčine, angličtine a hebrejčine. Všetkému rozumie a vo svojom jazyku aj komunikuje a nie je s ním problém.
Dieta sa velmi rychlo nauci jazyky takze kludne aj vsetky. O to to bude mat potom vo svete jednoduchsie
Yayakoshii, ideš na to dobre. Ty sa mu prihováraj od malička slovensky a manželka japonsky. Postupne môžete pridávať ďalšie jazyky. Ak ho naučíte nemecky, angličtina bude preň malina ( patria do rovnakej skupiny - germánske). Alebo aj opačne, nemčina je však ťažšia.
Je pekné od Teba, že myslíš aj na materinskú reč. Tak nech je Tvoje dieťa štvojjazyčné! : )
Yayakoshii imho nejaky zaklad by to dieta malo mat uz od vas... myslim ze ak nemecky nikdy nepoculo tak to bude mat v skolke dost tazke
Riesim podobnu dilemu. Zijem s japonskou manzelkou v Nemecku a rozpravame anglicky. Dieta bude musiet zvladnut 4 totalne odlisne jazyky. Plan mame taky, ze kazdy nan bude rozpravat svojim jazykom, anglicky pochyti z nasej konverzacie a nemecky nejak popri tom v jasliach, skolke.
ja si skor myslim ze ten ktorym bude rozpravat v skolke/skole sa nauci tak ci tak... cize ten nemusi byt hlavny....
ja lamem moju staru na tri jazyky, ale ona je dost proti ze je to vela a nenasiel som na nete ziadne relevantne info ze ci to moze mat nejake negativne nasledky...