Kolko cuzich jazykov?

Príspevok v téme: Kolko cuzich jazykov?
SlovenkaS

ahojte, som Slovenka ale zijuca v Rakusku, moj priatel je Holandan, cakame babatko a mam dilemu kolkymi jazykmi ucit dieta od mala, pretoze kedze som Slovenka chcem aby moje dieta ovladalo slovencinu , pre mojho priatela je taktiez dolezite aby nase buduce babatko vedelo holandsky kedze cela jeho rodina zije v Holandsku, moja mamina cize buduca babka a aj ostatna rodina zije na SK kde chodievame dost casto preto je ta slovencina dolezita, ale kedze zijeme v Rakusku tak nemecky musi ovladat ...a vacsinou sa dieta nauci ten jazyk ktorym je hovorene v rodine a to je u nas anglictina.... takze poradte prosim, styri jazyky je dost vela ... ma niekto s tymto problemom skusenosti ?

0vecka

exwhyz to si nemyslim ze je nutne mat prvy jazyk... podla mna je lepsie ak rodic hovori s dietatom svojim prvym alebo aj druhym ak je to materinsky lebo ten ho vie naucit najlepsie... ak napr hovori s cudzim prizvukom a obcas robi chyby tak je to uz naprd takto ucit

exwhyz

Treba sa dohodnúť na tom, ktorý jazyk bude pre neho prvý, čiže materinsky. Ostatné jazyky sa naučí podľa toho, v akej miere s nimi bude prichádzať do kontaktu. Mali by ste to však konzultovať napr. s psychológom ako na to, akú by ste mali zvoliť najlepšiu stratégiu, aby ste to nezbabrali.

Ján_BA

Ja mám vo svojom okolí viac príkladov, keď malinké deti zvládli nielen bilingválne prostredie, ale aj viac.
Moja sestra chodila do bilingválnej MŠ, neskôr ZŠ a hovorí plynule 3 jazykmi.
Môj bývalý vedúci má vnúčika, ktorý má 2 roky a síce rozpráva svojím jazykom, rozumie maďarčine, slovenčine, angličtine a hebrejčine. Všetkému rozumie a vo svojom jazyku aj komunikuje a nie je s ním problém.

Kýčera

Yayakoshii, ideš na to dobre. Ty sa mu prihováraj od malička slovensky a manželka japonsky. Postupne môžete pridávať ďalšie jazyky. Ak ho naučíte nemecky, angličtina bude preň malina ( patria do rovnakej skupiny - germánske). Alebo aj opačne, nemčina je však ťažšia.
Je pekné od Teba, že myslíš aj na materinskú reč. Tak nech je Tvoje dieťa štvojjazyčné! : )

0vecka

Yayakoshii imho nejaky zaklad by to dieta malo mat uz od vas... myslim ze ak nemecky nikdy nepoculo tak to bude mat v skolke dost tazke

Yayakoshii

Riesim podobnu dilemu. Zijem s japonskou manzelkou v Nemecku a rozpravame anglicky. Dieta bude musiet zvladnut 4 totalne odlisne jazyky. Plan mame taky, ze kazdy nan bude rozpravat svojim jazykom, anglicky pochyti z nasej konverzacie a nemecky nejak popri tom v jasliach, skolke.

0vecka

ja si skor myslim ze ten ktorym bude rozpravat v skolke/skole sa nauci tak ci tak... cize ten nemusi byt hlavny....

ja lamem moju staru na tri jazyky, ale ona je dost proti ze je to vela a nenasiel som na nete ziadne relevantne info ze ci to moze mat nejake negativne nasledky...