OŠETRENIE
pri prebierke mlieka sa vykonávajú zmyslové vyhodnotenia – farba, konzistencia, chuť, vôňa, fyzikálnochemické skúšky – čistota, kyslosť, tučnosť.
mlieko sa čistí filtráciou, cedením, odstreďovaním
mlieko sa tepelne ošetruje ničia sa mikroorganizmy, čím sa predlžuje trvanlivosť
tepelné ošetrenie sa vykonáva:
PASTERIZÁCIOU:
dlhodobá (65°C na 30 minút)
stredná (71 – 74°C na 20 – 30 sekúnd)
vysoká alebo blesková (85°C na 3 – 4 sekundy)
pasterizácia smotany (92 – 95°C na 3 – 4 sekundy)
UPERIZÁCIOU:
vstrekovanie horúcej pary, ktorá má teplotu 150°C, do mlieka sa najviac 1 sekundu, trvanlivosť je 2 a viac mesiacov, po tepelnej úprave sa schladzuje na 4 – 6°C (UHT)
homogenizáciou:
roztrieštenie tukových guľôčok, nevytvára sa na povrchu smotana
egalizácia:
odstreďovanie na predpísaný obsah tuku
HYGIENA MLIEKA A MLIEČNYCH VÝROBKOV:
Priama nákaza – od dojníc s tuberkulózou, slintačkou, krívačkou
Druhotná nákaza – infekcia choroboplodnými zárodkami
TRHOVÉ DRUHY
1. pasterizované mlieko – plnotučné s nízkym obsahom zárodkov, je určené k priamej spotrebe, trvanlivosť je 10 dní pri skladovaní v chlade
2. mlieko UHT – bez zárodkov, určené k priamej spotrebe, trvanlivosť 2 – 3 mesiace
3. polotučné – čiastočne odstredené plnotučné mlieko, obsah tuku asi 1,8%, možné je tepelne upravovať (pasterizáciou, uperizáciou)
4. nízkotučné – čiastočne alebo úplne odstredené plnotučné mlieko, obsah tuku je najviac 0,5%, možné je tepelne upravovať (pasterizáciou, uperizáciou)
5. mliečne nápoje – zhotovené z plnotučného, polotučného, nízkotučného mlieka s chuťovými a aromatickými prísadami
6. zahustené (kondenzované) mlieko – sladené alebo nesladené plnotučné mlieko, zbavením vody zahriatím, trvanlivosť je 1rok, u sladeného 2 roky