Ahojte potrebujem radu. Vyspala som sa s priatelom a praskol nam kondom a on sa do mna urobil .. zistili sme to až na konci .. toto sa stalo nejako o pol 10 večer a na druhý deň o pol 5 poobede som si dala tabletku "po" .. je šanca že som tehotná ? alebo mám počkať na menštruáciu ktorú by som mala dostať 30.9 ? dakujem za rady :)
Som tehotná ak som si dala tabletku
Levonorgestrel (výrobný názov: Postinor alebo Escapelle) je gestagén, ktorý môže zabrániť ovulácii, ak sa podá v predovulačnom období, inak zabraňuje uhniezdeniu už oplodneného vajíčka vo výstelke maternice – má skorý abortívny účinok = potrat v skorom štádiu.
Ak pred užitím už došlo k uhniezdeniu oplodneného vajíčka, je levonorgestrel neúčinný.
Na to, že následkom sexuálneho styku môže dôjsť k počatiu dieťaťa je treba myslieť pred stykom a nie po ňom. Ak nechcem deti, tak budem sexuálne zdržanlivý alebo prijmem prípadné následky, pretože ak už došlo k počatiu dieťaťa, nemám právo vziať mu život. O to strašnejšie je to, ak život deťom berú ich vlastní rodičia, ktorí boli určení na to, aby deťom život dávali.
Nielen tabletka po ale aj hormonálna antikoncepcia má potratové účinky. Je nezodpovedné mať sex a potom (v prípade HAK aj pred a počas) to riešiť tabletkami či potratom. Je jedno, či usmrtím niekoľkodňové alebo niekoľkomesačné dieťa v prenatálnom období, výsledok je rovnaký - nedostané šancu narodiť sa a žiť.
Ak si počas styku nemala plodné dni, nemáš byť ako tehotná. Ak áno a nebudeš tehotná, už sa nedozvieš, či si naozaj neotehotnela, alebo si otehotnela (počala) a tabletka po "zaúčinkovala". Pouč sa z tohto do budúcnosti a tabletku po viac neužívaj.
Ja to poznám tak, že variabilne dlhé obdobie je medzi začiatkom menzesu a ovuláciou. Od ovulácie po začiatok menzesu je stabilných 14 dní.
Na prednáške nám to hovorili tak, že ženské telo čaká od ovulácie 14 dní a potom vyhodnocuje, či cyklus bol úspešný t.j. či nastalo tehotenstvo a ak nie tak spúšťa menzes. Žena býva prípadne trochu smutná, že cyklus bol neúspešný :).
Filip nato nieje spoľah že 13 dní má neplodné lebo nie každá to má rovnako. Ovulaciu a jej priebeh ovplyvniť môže stres, lieky, hormony, ochorenia...
tak no ak je to tak že mám teda neplodné dni tak o to je menšia šanca že by som tehotná byť mohla
Inak pri tejto príležitosti ma napadla jedna vec - v Nemecku robili anketu medzi ženami, či išli na interupciu - že či používali nejaký druh antikoncepcie. Zistili, že väčšina antikoncepciu použila. Takže sa na to ženy moc nespoliehajte...
Sexovať by mali tí, ktorí dokážu prijať aj dôsledky.
Ak máš menzes 30.9., tak 13 dní predtým máš neplodné dni.
sanca je vzdy, aj pri tabletke po, citala som uz prispevok od dievcata, co tabletku uzilo doslova par minut po a aj tak otehotnela, takze istotu budes mat az vtedy, ked si urobis tehotensky test (podla navodu, su aj take, co odhalia tehotenstvo uz par dni po oplodneni, ale osobne asi by som sa radsej spolahla az na vysledok testu po tom, co ti meska menstruacia)