Nemavas nanodou take nahle stavy unavy prichadzajuce po jedle? Lebo ja som to mavala, napriklad som sa rano zobudila svieza, vyspata, plna energie, zacvicila som si, aj tvar som si umyla v studenej vode, osprchovala som sa a uplne som bola prebrata a zrazu som na ranajky zjedla krupicovu kasu, hlava sa mi zatocila od unavy, padla som na postel a na nejakych 20 minut som tvrdo zaspala. Citila som sa ako omracena, otapena, otravena, priotravena... A v noci som bezne spavala 10 az 11 hodin, chronicka unava ma sprevazdala po cely zivot, s pribudajucimi rokmi sa to stupnovalo a zacala sa mi zhorsovat pamat. Vtedy som este nevedela, ze mam potravinovu intoleranciu a teraz to uz viem. Laktozu, mliecnu bielkovinu, gluten, psenicu, kukuricu, vajecny bielok , uplne vsetko ovocie a vela dalsich potravin som musela zo stravy uplne vylucit a nahradit ich inymi, lebo mam na ne intoleranciu. A aj ked som neskor zacala robit inu pracu, ktora bola fyzicky narocnejsia a aj trochu viac som zacala sportovat, nebol uz s unavou absolutne ziaden problem. Sebapozorovanim som zistila, ze mi robia problem aj uplne vsetky konzervacne latky, potravinarske farbiva a ine umeliny, tak som vylucila zo stravy aj tie a konecne sa citim dobre. Zaklad mojej strava tvori maso, ryza a zemiaky. Dalo by sa to prirovnat k tomu, ako keby teoreticky stary a zomierajuci clovek zrazu zacal ozivat a mladnut, tak nejako sa citim a ludia si to aj vsimli, lebo to zo seba vyzarujem. Takze nemusi byt za chronickou unavou vzdy len pracovne a sportove vytazenie a pribudajuci vek, ale moze tam byt aj nespravne stravovanie sa, cize konzumacia potravin, na ktore mas intoleranciu bez toho, aby si o tom vedel. Nezvykne sa ti stat, ze nieco zjes a po jedle sa ti nafukne brucho a trpis plynatostou? Ze prdnes jednu smradlavu, o 5 sekund dalsiu, o 5 sekund dalsiu... a tak dalej a trva to nejakych 12 hodin? Nestava sa ti to po vajecnom bielku? Po mlieku? Nestava sa ti, ze ta obcas po jedle prezenie? Najma po mliecnych vyrobkoch? Nezvykne ta po jedle trochu, hoci aj mierne boliet brucho? Nezvykne ta obcas boliet hlava? Napriklad ked si jedol pecivo obsahujuce psenicu? Nestalo sa ti uz viackrat, ze ta strasne, prestrasne rozbolela hlava, bolest bola velmi silna a neznesitelna a s pribudajucimi hodinami sa stupnovala a stupnovala a ked uz bola najneznesitelnejsia, tak ti prislo zle, naplo ta na vracanie a povracal si sa s tym, ze po zvracani si sa zrazu zacal citit dobre a bolest hlavy razom pominula? Ak si uz mal takuto neprijemnu bolest hlavy spojenu s vracanim, potom je tvoja intolerancia na minimalne jednu potravinu velmi silna. Pri slabsich intoleranciach ide viac-menej len o tu plynatost s miernymi bolestami brucha, ktore mozno ani neregistrujes, ak si uz na ne zvyknuty. Ak chces vediet, ci mas potravinovu intoleranciu, kup si Food detective test. Dostanes ho v lekarni, alebo si ho mozes objednat na internete. Najdes v nom 46 zakladnych potravin. Neobsahuje vsak cukry. Cukry, to su laktoza, fruktoza a sorbit. Na tieto cukry sa mozes dat otestovat jedine dychovymi skuskami v Rakusku. Na laktozu ta vsak moze vysetrit aj gastroenterolg na Slovensku, len mu musis este pred prehltnutim hadice povedat, ze chces doplnkove vysetrenie enzymov a ze chces vediet, ci nemas intoleranciu na laktozu. Cize priklad: v teste Food detective najdes mlieko. Mlieko ma dva alergeny, na ktore mozes mat intoleranciu. Jeden je mliecna bielkovina a druhy je laktoza (mliecny cukor). No a v tom teste najdes pod nazvom mlieko len jeden alergen - mliecnu bielkovinu. Ak ti test ukaze, ze na mlieko intoleranciu nemas, znamena to len, ze nemas intoleranciu na tu mliecnu bielkovinu. Mozes vsak mat intoleranciu na laktozu. Preto treba zajst na gastro, ak mas taketo podozrenie. Laktoza je tozit potravinova zlozka najcastejsie sposobujuca intoleranciu. Dalsi priklad: V teste Food detective najdes jablko. Jablko ma vsak v skutocnosti tri alergeny sposobujuce intoleranciu. Su to jablkovy alergen, fruktoza a sorbit. Ak ti test ukaze, ze na jablko intoleranciu nemas, znamena to len tolko, ze nemas intoleranciu na jablkovy alergen. Mozes ju vsak mat na fruktozu a sorbit, a preto v case konzumacie velkeho mnozstva jablk mozes mat nafuknute brucho, plynatost, hnackovitu stolicu, ale aj neprekonatelnu chronicku unavu spojenu s tym, ze sa ti toci hlava, az sa bojis, ze raz niekde odpadnes. Najma ten sorbit je potravinovou zlozkou velmi casto sposobujucou intoleranciu. Najdes ho v kazdom ovoci, pricom v susenom ovoci je ho 5-x viac ako v cerstvom, najdes ho v ovocnych stavach, v marmeladach, takmer vo vsetkych sladkostiach, v müsli, dalej v makkuckych croissantoch zabalenych v sacku a v roznych makkuckych zemlickach a kolacikoch zabalenych v sacku (sorbit ma tu vlastnost, ze viaze na seba vodu, preto sa pridava ako konzervacna latka do trvanliveho peciva), najdes ho aj vo vsetkych zuvackach oznacenych ako zuvacky bez cukru (neobsahuje glukozu a je vhodny pre diabetikov, pokial nan nemaju intoleranciu a je dobry aj pre zuby, cize zubom neskodi, ale traviacemu systemu ano, pokial clovek tu intoleranciu nan ma), najdes ho aj v zubnych pastach a v ustnych vodach (Usta po umyti zubov bezpodmienecne poriadne vyplachnut vodou! Inak hrozi riziko, ze sa ti sliny zmiesaju so zvyskami pasty, ci ustnej vody a ty ich prehltas, cim vlastne prehltas aj sorbit.), dalej sorbit casto byva ukryty aj v roznych zavaraninach (kysle uhorky), v kecupe, v horcici a v mnohych dalsich potravinarskych vyrobkoch... Sorbit byva oznaceny ako E420, sorbit, sorbin, kyselina sorbinova... Ma tu vlastnost, ze sa do organizmu vstrebava pomaly. Cize ak zjes jablko, ktore je vysokosorbitove, tak reakcia tvojho organizmu pride az o nejake 4 hodiny po jeho zjedeni a nie hned a ak si medzitym zjedol aj nieco ine, mozes nadobudnut mylnu predstavu, ze ti ten traviaci problem sposobila ta ina potravina, pricom to vsak ale v skutocnosti bol sorbit. Takze ak ta trapi nielen unava, ale aj obcasne drobne traviace tazkosti, dobre by bolo urobit si ten test na intolerancie a potom este dat sa ist otestovat do Rakuska na fruktozu a sorbit, pripadne ak sa ti do Rakuska nechce, tak jednoducho v pripade problemov sebapozorovanim vylucit vsetko, v com sa sorbit nachadza. Medzi potraviny najcastejsie sposobujuce intoleranciu vo vseobecnosti patri laktoza, psenica, mliecna bielkovina, sorbit, kukurica, vajecny bielok, gluten, zemiaky, ryza, soja, cervena fazula... Nejakou formou potravinovej intolerancie trpi v sucasnosti takmer polovica ludstva, takze kludne by si tam mohol patrit aj ty. Mne sa dokonca po vyluceni potravin, na ktore mam intoleranciu, aj zlepsila pamat a schopnost sustredit sa. Na stravu podla vysledkov testov na intolerancie nedam dopustit! Ide predsa o nase zdravie.