5 ročný kocúr a nové mačiatko - ochorel z toho kocúr?

Príspevok v téme: 5 ročný kocúr a nové mačiatko - ochorel z toho kocúr?
Voľakto

Ahojte,
budem veľmi vďačná, ak dostanem nejakú spätnú reakciu na môj problém, najlepšie od niekoho, kto pozná mačacie správanie.

Ide o toto - už piaty rok máme kocúra. Je to obyčajný kocúr z dediny, nič výnimočné. Je to veľmi milé zvieratko, zatiaľ s ním nebol žiaden problém, čo sa týka zdravia aj všetkého iného. Proste bezproblémové zviera.
ZA celých týchto 5 rokov prišiel do interakcie s inými zvieratami asi len 3x, zakaždým vrčal, nepáčilo sa mu to, on bol zakaždým ten, kto bol nepriateľský a útočný. Proste na iné zvieratá nie je zvyknutý.
.
Lenže... pred 4 dňami nám v domácnosti pribudlo malé mačiatko. Mama bola na návšteve u niekoho z rodiny na dedine a tam malé mačiatka, a toto, ktoré vzala, bolo z nich najmenšie, najslabšie, odstrkované silnejšími súrodencami. Musím podotknúť, že tieto mačiatka majú už 2 mesiace, nie sú úplne najmenšie.
Tak si mama toto mačiatko zobrala domov.
A tu nastal problém - nie s tým mačiatkom, to je neuveriteľne rozkošné, odvážne, najradšej by všade bolo a všetko skúmalo, proste s mačiatkom nie je najmenší problém.
Kocúr si to ale nemyslí. Samozrejme, mačiatko a kocúra držíme od seba izolovane, pretože kocúr by ho zrejme zabil. Ešte je veľmi maličké. Asi 2-3x denne ich dáme k sebe, kocúr ho ovoniava, no vidno, že mu to nie je príjemné a nakoniec začne zakaždým syčať.

To bolo pred 4 dňami. Kocúr sa ešte ako tak držal, bolo vidno, že nie je nadšený, ale držal sa, bol ako predtým.

Dnes sa všetko zmenilo. Ráno sme vstali a našli v chodbe krikľavo žlté zvratky. Moc sme to neriešili, keďže kocúr občas zvykne vracať, halavne keď zje nejaký zlý hmyz. Odišli sme za svojimi povinnosťami, tak ako každý pracovný deň.

Keď som prišla domov, našla som ďalšie 2 zvratky, takisto žlté. Potom som prišla na to, že kocúr akoby nemal hlas alebo čo - jednoducho keď chce zamňaukať, iba zachrapčí. Je to hrozný zvuk, akoby mal niečo s hlasivkami. Ešte včera mal hlas jasný, krásny, a dnes nič...

Potom som si všimla, že dosť pribral. Viditeľne. Pred troma dňami, keď ku nám mačiatko prišlo, rozhodne nebol takýto zavalitý.

Ďalej - kocúr akoby sa nachádzal v stave akejsi apatie - je nehybný, nečinný, pasívny voči volaniu, hoci ešte včera pekne reagoval. Iba na mňa uprene hľadí prižmúrenými očami a nemo otvára ústa, pretože nemôže mňaukať. Celý deň leží, nereaguje na podnety. Takéhoto som ho ešte nikdy nevidela.

Na mačiatko už dnes nereaguje nepriateľsky, hoci keď mu ho priložíme k tvári, je akýsi zvláštny. Akoby to vôbec nebol on.

Mačiatko naopak je stále čulejšie a živšie, na svoju veľkosť vyskakuje na vysoké poličky, na kreslo, gauč, všade, a takisto aj zoskakuje...

Lenže zrejme ho budeme musieť vrátiť, pretože takto to už ďalej nejde. Kocúra mi je veľmi ľúto, očividne je z malej mačičky úplne mimo - ale fakt že úplne.

Čo si myslíte o jeho správaní? Čo môže značiť? Naozaj mám veľký strach, pretože takýto ešte nikdy nebol - je to úplne iné zviera.

Vopred ďakujem za akúkoľvek radu a odporúčanie.

Deria

Urcite neodkladajte navstevu veterinara a chodte aj na pohotovost, pretoze to bude pravdepodobne nieco akutne! Maciatko s tym nema nic spolocne ale nedavajte ho teraz ku kocurikovi, on potrebuje pokoj.

Biela Kobra

Uz dnes ste mali s nim ist k veterinarovi, moze to byt hocico od parazitov cez zapal zaludka, cudsi predmet po FIP, urcite to nesposobilo maciatko. Treba konat rychlo, lebo onho pidete.

AfterEight

Urcite to nie je z noveho maciatka. Macka nevracia tekutinu len pre nic za nic. Ma nieco so zaludkom a moze byt aj otraveny ak vam na nom zalezi, okamzite chodte k veterinarovi !!!!