Antidepresíva

Príspevok v téme: Antidepresíva
lekarnikZuzka

Dobrý deň, už som tu síca prispievala viac krát ale stále ma zaujíma daná téma: Antidepresíva. Konkrétne robím v škole výskum ohľadom užívania týchto liekov, je pre mňa obtiažne získavať odpovede na SR kedže málo pacientov je ochotných krúžkovať predo mnou, predsa len je to citlivá téma. Ak by ste boli takí ochotní a vyplnili mi moj dotazník iste to môj skromný prieskum niekde posunie.
Adresu prikladám : www.survio.com

Taktiež budem veľmi rada za vaše prípadné odozvy na môj mail, ktorý sa tu dúfam zobrazuje. Rada by som sa dozvedela čokoľvek o tom ako VY pacienti pristupujete k samotnej liečbe antidepresívami, ako bojujete so všetkými formami depresie a čo u vás tato liečba zmenila.

S prianím krásneho večera.
Budúca lekárnička Zuzana
Ďakujem :)

cass4

luciano:

"Je pravda, že niektoré AD spôsobujú oploštenie emócií a Alventa k takýmto AD patrí."

A patrí k nim aj Citalec?

prestigio12

Luciano, ja už si nerobím radšej žiadne falošné nádeje. Neviem, čo si mám myslieť, no akonáhle sa dostane do stavu ako pred 5 týždňami - kedy ich začala brať, tak predpokladám, že si začne spomínať na spoločné chvíle, opätovne mi písať a celkovo sa v nej zobudia city aj voči mojej osobe. Problém by bol, keby úplne zabudla, ale to sa nestalo.

luciano

Prestigio, v otázkach lásky sa nedá aplikovať chémia. Myslíš si, že keď sa jej zregenerujú serotonínové receptory, že sa zmení a začne ťa opäť ľúbiť?

prestigio12

luciano, dík za odpoveď.
ale aby som to uviedol na pravú mieru - ona skutočne trpela depresiou (podľa všetkého), keď sa prevalilo, že jej otec opätovne podvádzal matku a začal na nich doma robiť nátlaky (facky a slovné ponižovanie), v podstate iba v priebehu pár dní (bavíme sa možno o 3-4 dňoch) upadla do depresie, kedy začala chudnúť.

Ale stav je taký, že ona ich sama vysadila asi 4-5 dní dozadu a cíti sa vraj dobre. Práve preto, že "má všetko v riti". Bolo mi povedané, že si odpálila serotonínové receptory, a preto je len otázkou času, kedy sa jej hormóny v mozgu vrátia do normálneho stavu, a tak nadobudne aj city.

luciano

Je pravda, že niektoré AD spôsobujú oploštenie emócií a Alventa k takýmto AD patrí. Lenže sú aj také teórie, ktoré hovoria že oploštenie emócií spôsobuje samotná depresia. Takže si vyber. V každom prípade je zrejmé, že tvoja priateľka trpí depresiou a podľa lieku, ktorý jej bol predpísaný, sa jedná o ťažkú depresiu. Ja by som na tvojom mieste zo vzťahu vycúval a nerobil si zbytočné nádeje, že sa priateľka zmení. Depresia je choroba, ktorá sa tiahne dlhé mesiace, ba až roky a nádej na zmenu je skutočne minimálna, respektíve takmer žiadna.

prestigio12

Ja sa chcem opýtať - s priateľkou sme boli spolu iba necelé dva mesiace a navyše by sme teraz dva mesiace ani nevideli, nakoľko študujem v zahraničí, no aj tak to bol veľmi slubne vyzerajúci vzťah.
Ona kvôli otcovi začala brať AD Alventa, silné dávky. Po mesiaci ich vysadila, iba pár dní dozadu. Avšak už pred vyše týždňom ma nechala. Urobila to úplne cynicky, pričom vždy bola jemná a citlivá.
Povedala, že jej je to ľúto, no kvôli liekom sa zmenila a nedokáže absolútne nič cítiť ani keď si spomenie na spoločné chvíle.
Chcem sa spýtať, či je táto charakterová zmena už trvalá, alebo len dočasná a city sa jej opäť vrátia?
Ďakujem veľmi pekne za každú pomoc, lebo už som pomerne zúfalý a začínam mať pocit, že na AD skončím pre zmenu zase ja.

luciano

Zuzka, vyplnil som dotazník. K téme AD ti poviem toto.
AD užívam asi 8 rokov a doslova mi zachránili život. Mal som ťažké depresie, zdravý človek nikdy nepochopí aké je to strašné utrpenie. Treba však povedať aj to, že AD depresiu neliečia, oni len potlačujú príznaky depresie. Sú to akoby lieky proti bolesti, v tomto prípade duševnej bolesti.

Ralie

Prosím, nakoľko dokáže psychiater objektívne zhodnotiť, či človek naozaj potrebuje antidepresíva? Nepredpisuje ich v podstate takmer každému, kto má jednoducho zlú náladu?