Ahoj, som uz 4 roky vegetarianka a byvavam casto unavena, tazko sa mi uci. Ak zacnem jest ryby, doplnim tak vsetky vitaminy ktore mi chybaju? Dakujem.
Je to kvoli vegetarianstvu?
Droždím ku zdraviu a kráse: Spoznajte účinky tohto prírodného
Čerstvé, sušené, či pivovarské?
Ak sa neviete rozhodnúť, či dať prednosť čerstvej kocke droždia alebo jeho sušenej podobe vo vrecúšku, z hľadiska obsahu prospešných mikroorganizmov sú obe formy rovnako hodnotné. Sušené droždie je ideálne ako stála zásoba v prípade, že nemáte čerstvé. Výborne sa hodí napríklad na prípravu chleba v domácej pekárničke, pretože vyžaduje menej cukru pri kvasení, a tak je možné znížiť celkový podiel cukru vchlebe. Čerstvé droždie dodáva kysnutému cestu lepšiu štruktúru a chuť, no pri presiahnutí odporúčaného dávkovania chuť výsledného produktu pokazí.
Pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120°C, spracovaním stráca množstvo živín. Pivovarské kvasnice v živej forme premieňajú cukor na alkohol, zatiaľ čo čerstvé droždie, kvasinky Saccharomyces cerevisiae, premieňajú cukor na oxid uhličitý. Pivovarské kvasnice okrem toho menia organické soli na anorganické a tie sú pre organizmus ťažšie spracovateľné.
Správna konzumácia droždia a jeho zdravotné účinky
Čerstvé lisované droždie by nemalo byť kombinované s inými potravinami, ale malo by sa konzumovať samostatne, prípadne rozmiešané v teplej vode alebo v mlieku. Konzumácia s ovocnými šťavami či sušienkami spôsobuje nepríjemné nadúvanie a podnecuje tvorbu toxických alkoholov a kyselín v žalúdku a črevách, ktoré škodia pečeni a obličkám.
Najlepšia je konzumácia droždia, droždia s vodou alebo s mliekom ráno po prebudení alebo večer tesne pred spaním. Pomáha absorbovať a neutralizovať kyseliny, zmierňuje dráždenie pečene, zlepšuje trávenie sacharidov a zabraňuje nahromadeniu kyselín (mliečnej a octovej) poškodzujúcich tkanivá. Pomáha tiež predchádzať zápche, obnoviť správne pohyby čriev a pri pravidelnom užívaní odstraňuje nadúvanie. Droždie je vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom.
Únavu môžu spôsobovať sladkosti, mliečne výrobky a mlieko, chémia alebo veľa ovocia a tropických plodov...
Ryby zaraď, sú prospešné, ale nepripravuj si ich s maslom alebo syrmi.
Vegetariánstvu treba rozumieť, vynechať mäso a ponechať si zvyšok nie je vhodné riešenie.
A prijímaš dosť proteínov? Mne sa toto stáva, keď dlho držím nízkobielkovinovú diétu.
ano, podla mna to moze byt sposobene stravou.