Ahojte, pomaličky riešime s priateľom vlastné bývanie. Na kúpu bytu nemáme dosť peňazí, preto si asi budeme musieť vziať hypotéku, ale celá rodina je proti, že sa zadĺžime na celý život a podobne. Ja ale ozaj nevidím iné riešenie, pokiaľ sa nechceme stále vláčiť po podnájmoch. Byt navyše nemáme ani zrejme nič nebudem dediť v dohľadnej dobe. Ako ste riešili vlastné bývanie vy? Vopred ďakujem za odpovede.
Vlastné bývanie - dá sa to dnes aj bez hypotéky?
Ja som rozmýšlal o hypotéka a na nete aom našiel Ammado kalkulátor . Môžem Vám ho doporučiť všetkým. Vypočíta Vám tú najvýhodnejšiu hypotéku podľa Vaších možností. www.ammado.sk
Vziať si hypotéku na vlastné bývanie je rozumné.Banka ju poskytne ak máte trvalý prac. pomer. a treba mať cca 15-20% hotovosti z odhadu tej nehnuteľnosti.Ak plánujete rodinu, zoberte si radšej 3 izbový byt alebo dom,ak máte napr. pozemok.Zvážte však, či budete mat svoju prácu aj v budúcnosti tam, kde chcete bývať alebo stavať.V prípade straty práce by ste museli cestovať za prácou.Úver si berte spoločne, nie na jedného, v prípade rozchodu je to lepšie deliteľné i majetkovo vysporiadateľné.Obehnite viac bánk a porovnajte si ich ponuky, zvážte úrok, RPSN,fixáciu úroku,predčasné splátky..... a pod.,alebo si nechajte urobit nezávislým fi. poradcom,urobí to zadarmo.Odhad nehnuteľnosti robí si banka častokrát podľa seba,preto ho nerobte sami,ušetríte.Pred vstupom do manželstva si urobte predmanž. zmluvu.
tak toto by zaujimalo aj mna celkom :( som z toho nestastna
Asi rovno pre vacsi byt...lebo ked predas garsonku a vyplatis zvysok hypo, budes si musiet brat novy uver a zacinat odznovu...
Ponuku ti urobia zadarmo-predbezne, aby si si vedela porovnat...
Hypo pre mladych je nevyhodna, lebo banky si ten strateny zisk dobehnu na vyssich urokoch...nam ked robili ponuku na uver a vypracovali nam splatky bezneho uveru a uveru pre mladych tak by sme na uvere pre mladych preplatili dokonca viac...
Ale ved najlepsie je zajst osobne do banky, a dat si urobit ponuku (pripadne aj ponuku uveru pre mladych)
A mate aj nieco nasetrene? Lebo banky nedavaju 100% hypo...
N-ika, a je podľa teba lepšie vziať si hypo menšiu napr. na garsónku a tú po čase predať, alebo rovno väčšiu napr. na 3i byt? Budeme asi hľadať v BA, kde sú najdrahšie ceny, čo ma neteší :( a tie ponuky mi v banke vypracujú zadarmo? Prípadne má tu niekto skúsenosti s hypotékou pre mladých? Podmienky by sme spĺňali.
Ahoj, aj my mame hypo uz 10 rokov a este 22 budeme splacat...
Neber to ako dlh, ale ako pozicku na byt ktoru (aj s urokom) vracias banke spat. A je to urcite lepsie ako platit podnajom, kde na vas ryzuje majitel bytu a ty z toho nemas nic...takto si splacate VLASTNE byvanie a byt, mozete si ho prerobit ako chcete, je uz vas...
Casom sa da hypo aj znizit, podla situacie na trhu...
A ak by doslo k niecomu vaznemu, byt predate a zvysok hypo sa vyplati banke...
PS- poistite si uver v pripade invalidity alebo smrti, banka za vas vyplati v tom pripade zvysok hypo...
Odporucam obehat spolahlive banky a dat si vypracovat hypoteku v kazdej z nich a potom sa rozhodnut pre najlepsi variant :-)