ahojte ľudia píšem sem pretože sa na seba nehorázne hnevám za svoju povahu a zaroven by som potrebovala aj troška poradiť :( som strašne neštastná zo svojej povahy som hrozná trémistka vobec si neverím a neviem ako na sebe popracovať :( akurát som skončila strednú školu a mam strach s toho kde sa zamestnam ked mam s niekym novym volat alebo sa zoznamit trasie sa mi hlas a pokazim čo možem :( existuje nejaky liek na tremu napriklad pri pohovore alebo telefonovaní? chcem zo svojim strachom zabojovat a byt normalna :( poradte ako bojujete zo stresom a tremou vy? dakujem
Som strašná trémistka / nemám sebavedomie
ja som užívala antidepresíva a antipsychomatiká síce mozgu to neublížilo ale srdce si pracovalo ako chcelo. Mala som strašne veľmi nízky tlak a narušilo mi to hormonálnu funkciu.
No LMarika - veľmi sa mi páči, že sa tak vieš rozpísať, ty musíš byť veľmi komunikatívna, energická osoba. A som rád, že píšeš často o tých antidepresívach. Z vlastnej skúsenosti nepoznám ani jedno, ale som rád, že som sa z tvojej vlastnej skúsenosti ( - lebo si robila s ľuďmi, ktorí ich užívali) dozvedel tak veľa.
Zuzanka, ty si introvertná citlivá inteligentná nespoločenská osoba?
Aj ja som bol v mladosti - okolo 16 rokov trochu vytrénovaný z telefonovania. Pomohla ni jedna vec - povedal som si, že ten človek, ktorému idem volať, mi neublíži. Tvoj strach vyplýva z predchádzajúcich neúspechov s inými ľuďmi. Viem, že je to nepríjemné. Mne pomohlo pred telefonátom uvoľniť sa nádych - výdych - aplikovaná relaxácia . čiže tak sa uvoľniť, aby so nemusela cítiť, že ti bije srdce, ktoré v čase stresu zvyšuje svoju frekvenciu. Potom si premyslíš čo povieš, v začiatkoch je dobré si to napísať na papier a potom buď povieš to, čo si si napísala, alebo pôjdeš viac menej podľa toho a budeš sa snažiť hovor improvizovať. Hovor pomaly, jasne a zrozumiteľne. Ak niečomu nerozumieš, tak sa opýtaj. Ak nepochopíš, opýtaj sa ešte raz ...
Keď hovoríš tak nemysli na to najhoršie. Mysli len na to, že NIEČO SA STANE. A neočakávaj, že to vybavíš tak, že to bude v tvoj prospech. BUĎ OTVORENÁ. Ak ti začne viac biť srdce, tak si všimni na sebe, že si pomaly ako keby prestala dýchať. To v tom momente ovplyvníš tak, že vedome začneš zhlboka dýchať a pri tom si v hlave predstavíš, že sa uvoľňuješ a zbavuješ problémov. Ak to budeš robievať dlhšie, môžu sa dostaviť aj lepšie výsledky. Ale neočakávaj, že to bude perfektné, ale prijmi to také, aké to bude. ... Zatiaľ asi toľko.
Existuju cvokarske lieky - NEBER ICH!!! Zabijaju mozgove bunky, ktore sa uz nedokazu obnovit a sposobuju aj stratu pamate a neschopnost logicky mysliet, unavu a priberanie na vahe, sposobuju stavy podobne opilosti, neschopnost udrzat si oci otvorene, neschopnost sustredit sa (clovek mysli iba na spanok a mozog mu spi), traseni ruk (zo sikovnych ruk sa razom stanu trasuce sa ruky, z ktorych ti vsetko pada, doslova za par dni uzivania tychto liekov sa stava z teba nesika), spavat budes 15 a viac hodin denne, zobudzat sa vsak budes unavena a otapena, hlava sa ti bude tocit a odpadavat budes, budes sa citit otravena, intoxikovana, ked ich budes brat. Staci? Naozaj chces? Nazvy liekov: Seroquel, Risperdal, Praxiten, Zyprexa, Praxil, Leponex, Serdolect, Akineton, Olanzapin, Solian, Rohypnol... a vela, vela dalsich. Ani pit alkohol nie je zdrave, lebo ten tiez zabija mozgove bunky, ale ked si raz za cas pred telefonatom vypijes za stamperlik, menej si ublizis, ako keby si mala brat taketo toxicke svinstvo, ver mi. Ani ten alkohol nie je moja rada, ale je to mensie zlo, tak som to myslela. A aka je teda moja rada? Zamestnaj sa niekde vo fabrike pri pase, jasne, ze nie nadlho. Na nejake dva, tri mesiace, povedzme. Vo fabrike, ktora zamestnava vela ludi. Budu tam stare zeny, mlade baby, stari chlapi, mladi svarni suhaji... No a akonahle nastupis na vyrobnu linku, prihovori sa ti napriklad stara babicka, zenicka, tetuska, ktora uz robi na dochodok. Bude ti klast nejake otazky a ty jej na ne budes odpovedat. Mozno bude vtipna a ty sa zasmejes a smiech tremu aspon ciastocne z teba vyzenie. Kup si casopis Kocurkovo, ci take daco a nauc sa odtial nejake vtipy, ktore potom budes zenam rozpravat (nemusis im povedat, odkial ich mas), budes sa s babickami rozpravat o receptoch a o kolacoch, pytat sa na vnucata, na zahradku... a proste o takych beznych veciach sa s nimi budes bavit a nakoniec zistis, ze pri komunikacii so starymi zenami uz tremu nemas. Kde-tu sa pri vas zastavi manzel niektorej z nich (stary chlap) a povie nieco vtipne, lebo bude chciet, aby si sa zasmiala, tak sa zasmej, aj ked ti to vtipne nepripada. Zlepsuje to medziludske vztahy a povedz aj ty potom nejaky vtip. Odpovedz mu na otazku, ak ti nejaku polozi a poloz nejaku aj ty jemu. Normalna komunikacia - opytaj sa ho, kolko ma deti, kde pracoval predtym, ci bolo naozaj za komunistov lepsie, ci sa naozaj dalo rychlejsie nasetrit na byt, ci niekedy pracoval v zahranici, ake je jeho oblubene jedlo, ake su jeho oblubene zakusky, ci vcera pozeral Ligu majstrov, ci vcera pozeral ten film..., ci pozeral taku a taku relaciu, ci pozeral Spravy... a nakoniec zistis, ze uz nemas zabrany bavit sa so starymi chlapmi a pri komunikacii so starymi chlapmi uz tremu nepocitujes. Pridu k tebe mlade dievcata - normalne baby v tvojom veku a budu sa s tebou bavit. Budu ti klast rozne otazky a ty im na ne odpovies a polozis nejake otazky (aj tie iste, co ony tebe) aj ty im. Bavite sa, rozpravate, povies nejake vtipy a nakoniec zistis, ze uz nemas tremu pri komunikacii s nimi. A nakoniec sa moze kde-tu pristavit mlady chalan, mozno frajer alebo brat niektorej z nich a prida sa k vam, budete sa normalne bavit, komunikovat a ty zistis, ze tremu a strach pri komunikacii s ludmi uz nepocitujes. A vlastne nebudes mat problem uz s nikym, ani s byvalymi spoluziakmi, ak ich stretnes na ulici, ani s inymi ludmi. A co zistis? Vyhrala si, trema je nenavratne prec, strach z komunikacie vymizol. A to je dobre. Tusim sa to vola konfrontacna terapia. Ale to rozpravanie bez strachu a tremy si musis nacvicit na starych babkach, naozaj. Nezacinaj hned s mladymi chalanmi a babami toto trenovat. Lebo ty si teraz vo veku, kedy ti na nazore rovesnikov az privelmi zalezi, nechces sa pred nimi strapnit. Hanbis sa im povedat, aku hudbu pocuvas, lebo sa bojis, ze ta zato vysmeju. Ale vlastnej babke sa to nehanbis povedat. Ani susedke, ktora je vo veku tvojej babky, sa to nehanbis povedat. Ina moznost - prihovor sa starsim ludom, napriklad tym starym susedkam u vas v cinziaku. Pozdrav sa, spytaj sa babky, ci jej mozes otvorit dvere, ci jej mozes pomoct s tazkou taskou, spytaj sa jej, ako sa maju vnucata (aj ked ta to nezaujima, nevadi, ale trenujes komunikaciu), pochval babicke (susedke) psika, ked vidis, ze sa vracia z vencenia a neutekaj hore po schodoch, aby si sa jej vyhla, ale si zavolaj vytah a pockaj este 10 sekund, kym pride aj so psikom a povedz jej, ze si ju videla, tak si tu na nu pockala, aby ste mohli ist spolu. Aj to je komunikacia. Chodite do kostola? Aj tam je kopa starych babiek, co tak po svatej omsi pockat vonku pred kostolom a pozdravit niektoru z nich, napriklad tu vasu susedku a navrhnut jej, aby ste isli domov spolu. Cestou domov mozte rozobrat kazen, mozes jej povedat, co sa ti na kazni pacilo (aj ked ta to nezaujima, ale trenujes komunikaciu), mozes sa spytat na psika, na vnucata, na deti, ze si ich minuly vikend videla, ako k nej prisli na navstevu, tak ako sa maju... No a rovnako bez tremy a bez hanby budes komunikovat nakoniec aj s tymi ludmi, ktori nie su stare babky. Uplne vazne. Vela nesmelych tremistov prave takymto sposobom zahodilo strach z komunikacie s ludmi. So vsetkymi ludmi. A vies, co? Ja som si ista, ze to zvladnes aj ty. Naozaj. Stavime sa?
Prečitaj so nejaku motivacnu literaturu