Bolesť pečene (?)

Príspevok v téme: Bolesť pečene (?)
Marrko1

Dobrý deň, mám 19 a dva dni dozadu som to prehnal s alkoholom na oslave. Respektíve nevypil som až tak uplne veľa, ale podcenil som AD ktoré chvíľu musím ešte užívať a dosť veľmi na mňa ten alkohol zapôsobil a od vtedy cítim miernu bolesť v oblasti pod pravým rebrom pri nádychu. Chcem sa opýtať či je to bežné alebo by som mal s tým niekam ísť. Ďakujem.

Kýčera

Pečeň sa nikdy neohlasuje bolesťou, tak ako píše Luciano, tá môže len nafukovať. Zapamätaj si dobre, že na žiadne lieky, nesmieš piť alkohol, pri niektorých aj iné veci, príp. jesť niektoré potraviny, preto si vždy pozorne čítaj príbalový letáčik. A buď rád, že si si podráždil len žlčník, mohol si skončiť aj horšie...

hehe1

to nemusi byt len zlcnik, ale aj pankreas, treba dietovat, nic tazke, vyprazane, koreniste, ziaden alkohol, pokym to neprejde, pripadne doplnit aspon na cas traviace enzymy, pankreolan, panzynorm, je ich vela ...

Marrko1

Tak niečo pravdy na tom bude :) Bolesť je po včerajšku miernejšia, ale začali mi trochu žalúdočné problémy a občasný pocit na vracanie. Mám medzi tým hľadať súvislosť?

Biela Kobra

U mňa určite - mám vrodený problém so žlčníkom, tak si musím dávať pozor na alkohol a väčšinu liekov. Ináč je to v pohode, pivko v rozumnej miere si doprajem :) Každý sme nejaký, niekto má pečeň a žlčník zo železa, niekto nie. Bez väčšieho množstva alkoholu sa dá vyžiť bez problémov, a ešte aj ušetríš ;-)

Marrko1

Ďakujem za odpovede. Samozrejme mi táto jedna skúsenosť dostatočne stačila na to aby som sa poučil. Je to celkom bežný problém po alkohole alebo zriedkavejší?

Biela Kobra

Bolí ťa zrejme žlčník, a ak to takto budeš preháňať ďalej, uženieš si zápal, ktorého riešenie bude zložitejšie. Pi čistú vodu - o čosi viac než obvykle prijímaš tekutiny. Nepi kávu ani šumivé či osviežujúce nápoje. Samozrejme sa musíš vyhýbať alkoholu a ťažším jedlám. Jedz len riedke jedlá alebo všetko požuj úplne na kašu. Kúp si čajovinu Zemežlč lekársku, var si čaj a pi denne podľa návodu. Keby ti to neprechádzalo, sú voľne dostupné kvapky Cholagol, ale to až pri veľkých bolestiach. Niektoré lieky majú jeden z vedľajších účinkov, hoci aj zriedkavých, bolesti žlčníka až zápal žlčníka (pozri príbalový leták) - ak by ti bolesti neprešli ani po diétnej strave a pitive, tak budeš musieť za lekárom, aby ti lieky vymenil. Nebudeš ani prvý, ani posledný.

luciano

Pečeň nemá rceptory bolesti, preto ako taká nebolí. Ale môže ísť o žlčník - ten bolieva tam, kde píšeš...