Ahojte, chcel by som vas poprosit o pomoc respektive o radu. Mam problem s komunikaciou, som trochu aj hanblivy, ale problem mam s tym, ze sa vacsinou neviem zapojit do diskusie, teda neviem o com rozpravat. Ak som s kamaratom, ktoreho dobre poznam tak to nie je problem, horsie je, ked je to niekto novy, popripade vacsia skupina ludi, tam mam uz dost velky problem a vacsinou som ticho. Viete mi niekto poradit, ako toto zlepsit, resp ako trenovat? Dakujem velmi pekne za rady.
Problem s komunikaciou
vsetci ti drzime palce :-)
to zvladnes, verim ti! :)
presne nehanbi sa a pojde to samo :-)
Ahojte, predovsetkym chcem vsetkym podakovat za odpovede. Mam 21 rokov. Uvedomil som si proste, ze aj ked viem nieco povedat k veci, tak to malokedy poviem, lebo si myslim, ze to bude blbost, ale snazim sa s tym bojovat.
mozem ti povedat ze sa urcite nemas coho bat. Musis skusat s kym sa o com rozpravat a hlavne sa pytat neboj sa s vacsinou ludi si urcite najdes spolocnu temu :) len treba nabrat odvahu
A kolko maš rokov? A prečo sa toho bojíš? Určite to velky problem nie je len si taky nesmely, trochu odvahy daj do toho si chlap a nemusis hned zo zaciatku rozpravat extra vela, chod na to postupne, spoznavaj ho alebo ju a potom to pojde same.. :-)
Ahoj robert777
Ked budes rozpravat ked si sam, budes rozpravat aj ked budu okolo teba druhy ludia (podobne ako ked budem k sebe samému ticho, budem ticho aj k druhym ludom).
Ak mozem robert777, snazis sa vtesnat "JA" do niecoho iného. Ako napríklad teba bavi elektrika a ked zistis ze mna bavi stravovanie, budes sa snazit odhodit elektriku a stat sa tym stravovanim. ale v skutocnosti si elektrika ty a stravovanie ja :)
(toto sa deje preto lebo tvoje okolie ma inu volu ako ty ... napr. okolie chce ist hore kopcom a ty dolu kopcom ....... zbytocne fakt zbytocne z mojich skusenosti stracas zivot tym ze venujes energiou)
Ak mozem este, namiesto "kde robim chybu" skus rozmyslat "co viem ze je dobre a nerobim to" ... akym názorom sa oddelujem od radosti :)
(je to lahke, mozno to je napríklad nazor "rozpravat pred vela ludmi je dobre" - a ty teraz nasilu, nutis seba rozpravat pred mnohými ludmi, pri com ti je prirodzene rozpravat sa v úzkych kruhoch napríklad ...)
Na zaver, si v poriadku :) (nie si pokazeny, preto sa ti nedari sa opravit ... nestracaj cas obmedzeniami, mozno v skutocnosti ziadne neexistuju :)
Dobre robis co robis robert777 a drzim ti palce s trenovanim komunikacie a prejavov :)
Mám to podobné a v mnohých, aj po požitý alkoholu neprekonám akúsi panický strach. Preto by ma to tiež zaujímalo.
Som na tom rovnako, proste nedokážem len tak kecať o nedôležitých veciach. A ešte k tomu sociálna fóbia, bez alkoholu len sedím počúvam a sem tam odpoviem na otázku. Lepšie je to v známej spoločnosti, ale ak je tam čo i len jeden cudzí človek tak moja komunikácia končí :)