Problem s komunikaciou

Príspevok v téme: Problem s komunikaciou
robert777

Ahojte, chcel by som vas poprosit o pomoc respektive o radu. Mam problem s komunikaciou, som trochu aj hanblivy, ale problem mam s tym, ze sa vacsinou neviem zapojit do diskusie, teda neviem o com rozpravat. Ak som s kamaratom, ktoreho dobre poznam tak to nie je problem, horsie je, ked je to niekto novy, popripade vacsia skupina ludi, tam mam uz dost velky problem a vacsinou som ticho. Viete mi niekto poradit, ako toto zlepsit, resp ako trenovat? Dakujem velmi pekne za rady.

robert777

Ahojte, predovsetkym chcem vsetkym podakovat za odpovede. Mam 21 rokov. Uvedomil som si proste, ze aj ked viem nieco povedat k veci, tak to malokedy poviem, lebo si myslim, ze to bude blbost, ale snazim sa s tym bojovat.

Klara154

mozem ti povedat ze sa urcite nemas coho bat. Musis skusat s kym sa o com rozpravat a hlavne sa pytat neboj sa s vacsinou ludi si urcite najdes spolocnu temu :) len treba nabrat odvahu

ondo

A kolko maš rokov? A prečo sa toho bojíš? Určite to velky problem nie je len si taky nesmely, trochu odvahy daj do toho si chlap a nemusis hned zo zaciatku rozpravat extra vela, chod na to postupne, spoznavaj ho alebo ju a potom to pojde same.. :-)

robert7

Ahoj robert777

Ked budes rozpravat ked si sam, budes rozpravat aj ked budu okolo teba druhy ludia (podobne ako ked budem k sebe samému ticho, budem ticho aj k druhym ludom).

Ak mozem robert777, snazis sa vtesnat "JA" do niecoho iného. Ako napríklad teba bavi elektrika a ked zistis ze mna bavi stravovanie, budes sa snazit odhodit elektriku a stat sa tym stravovanim. ale v skutocnosti si elektrika ty a stravovanie ja :)

(toto sa deje preto lebo tvoje okolie ma inu volu ako ty ... napr. okolie chce ist hore kopcom a ty dolu kopcom ....... zbytocne fakt zbytocne z mojich skusenosti stracas zivot tym ze venujes energiou)

Ak mozem este, namiesto "kde robim chybu" skus rozmyslat "co viem ze je dobre a nerobim to" ... akym názorom sa oddelujem od radosti :)

(je to lahke, mozno to je napríklad nazor "rozpravat pred vela ludmi je dobre" - a ty teraz nasilu, nutis seba rozpravat pred mnohými ludmi, pri com ti je prirodzene rozpravat sa v úzkych kruhoch napríklad ...)

Na zaver, si v poriadku :) (nie si pokazeny, preto sa ti nedari sa opravit ... nestracaj cas obmedzeniami, mozno v skutocnosti ziadne neexistuju :)

Dobre robis co robis robert777 a drzim ti palce s trenovanim komunikacie a prejavov :)

Oxidujem

Mám to podobné a v mnohých, aj po požitý alkoholu neprekonám akúsi panický strach. Preto by ma to tiež zaujímalo.

Kontrol0r

Som na tom rovnako, proste nedokážem len tak kecať o nedôležitých veciach. A ešte k tomu sociálna fóbia, bez alkoholu len sedím počúvam a sem tam odpoviem na otázku. Lepšie je to v známej spoločnosti, ale ak je tam čo i len jeden cudzí človek tak moja komunikácia končí :)