Prosim Vás, čo je lepšie pri liečbe anorexii. Začat sa stravovať postupne pridavaním jedal, alebo začať sa normalne stravovať. To znamena hocikedy si dať na čo mam chuť, nesledovať 2-3hodinový interval (R,D,Ob,Ol,V).
Pretože už dlšie sa stravujem prisne podla času, ale vôbec mi to nepomaha na psychiku. Lebo to musim stale sledovať. Ale zase sa bojim jest tak volne. Po akom čase sa asi vaha ustali?
A čo sport, je dobre sa mu venovať?
Ake stravovanie je lepšie?
Vláknina a jej význam v potrave
Zdroj: bigstockphoto.com
Vláknina je dôležitou zložkou potravy. Pod vplyvom pestrých reklám, ktoré sa nás snažia poučiť o zdravom životnom štýle začíname mať niekedy až pocit, že vláknina je z dôvodu nášho zdravie pridávaná skoro do každého výrobku. Viete však, koľko vlákniny by ste mali denne zjesť a ktoré potraviny ju obsahujú?
Vláknina je rastlinného pôvodu, a aj keď nemá výživovú hodnotu, je pre naše trávenie a zdravie nevyhnutná. Rozlišujeme vlákninu rozpustnú a nerozpustnú vo vode. Je zložená z polysacharidov, medzi ktoré patrí celulóza, hemicelulóza (časť celulózy, čiže kratšie reťazce glukóz), pektín a iné látky.
Ako pôsobí?
Naším tráviacim ústrojenstvom prechádza tak, že tenké črevo ju nenatrávi a v hrubom čreve je fermentovaná (rozkladaná). Jej dostatok má preventívny účinok proti rakovine hrubého čreva a zlatej žile, pozitívne ovplyvňuje rýchlosť vstrebávania živín a zväčšuje objem trávených potravín, čím predlžuje pocit sýtosti. Je tiež bojovníkom s cukrovkou a pomáha pri metabolických chorobách.
Kde sa nachádza?
Výborným zdrojom vlákniny sú výrobky z celozrnných múk, orechy, zelenina, šalát, ovocie – banány, jablká a pod. Nezabudnite aj na otruby. Do svojho jedálneho lístka zaraďte aj strukoviny, kapustu, tekvicu a ovsené vločky. Samozrejme celozrnný chlieb, ryža či zemiaky sú tiež dôležitým zdrojom vlákniny. Pozor však na obilné produkty z bielej múky, ktorá je rafinovaná, alebo čistená, pretože je zbavená nielen nestráviteľných častí, ale najmä vlákniny. Sú to potraviny označované ako komplexné sacharidy, ktoré sú charakterizované obsahom energetických polysacharidov – škrobu, ale aj neškrobových polysacharidov – vlákniny.
Zdrojom nerozpustnej vlákniny sú hlavne celozrnné obilniny, zvlášť otruby, zelenina, šalát, ovocie a zdrojom rozpustnej vlákniny je najmä ovocie, strukoviny, obilniny, guar. Denné odporúčané množstvo vlákniny je 27 až 40 gramov, závisí však od veku a pracovného zaťaženia. Väčšina z nás má vlákniny v strave skôr nedostatok. Ak sa ale príliš zameriate na jej konzumáciu, môžete si jej nadmerným množstvom spôsobiť zdravotné problémy, medzi ktoré patrí zvýšená tvorba plynov, zvracanie či tráviace problémy. Ovplyvní to aj vstrebávanie dôležitých prvkov, akými sú železo alebo zinok. Preto množstvo skonzumovanej vlákniny sledujte, aby bol jej príjem vyrovnaný.
Máte nedostatok vlákniny?
Vlákniny sú tvorené najmä z komplexnej zmesi nestráviteľných sacharidových zložiek a sú prirodzenou, bohužiaľ však veľmi často zabúdanou zložkou normálnej diéty. Typická západná diéta je v súčasnej dobe na vlákninu chudobná (asi 20 gramov denne), čo je zavinené najmä konzumáciou pšeničnej múky a nedostatočným prívodom akéhokoľvek ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na vlákniny. Treba tiež povedať, že aj rôzne zložky vlákniny pôsobia rozdielnym spôsobom, preto by mala byť strava pestrá (je potrebné striedať rôzne druhy ovocia a zeleniny).
Nespochybniteľne je dokázaný význam vlákniny pre prevenciu zápchy a liečenie divertikulov (výchlipky). Potraviny bohaté na vlákninu splošťujú postprandiálny (po nájdení) vzostup glykémie (cukru) a sú niekedy súčasťou liečby cukrovky. Ovocie a zelenina znižuje koncentráciu plazmatického cholesterolu a výsledkom je zníženie tvorby žlčových kameňov. Aj niektoré epidemiologické štúdie výrazne podporujú predstavu o závislosti medzi rakovinou hrubého čreva a nízkym príjmom vlákniny. To isté platí aj o vzťahoch k funkčným poruchám čreva, akútnemu zápalu slepého čreva, Crohnovej chorobe (zápalové ochorenie gastrointestinálneho traktu), obezite, žilovým varixom (kŕčovým žilám) a hemoroidom ľudovo nazývaným zlatá žila.
Rozpustné a nerozpustné vlákniny
Vlákniny sú vlastne nestráviteľné zložky rastlinného pôvodu. Vláknina sa delí na nerozpustnú, ktorá obsahuje hlavne celulózu a niektoré hemicelulózy a rozpustnú, ktorá je zložená z pektínu, niektorých hemicelulóz a iných látok. Nerozpustná vláknina ovplyvňuje črevnú peristaltiku (pohyb), ako aj pocit sýtosti tým, že zväčšuje obsah v zažívacom trakte. Rozpustná vláknina priaznivo ovplyvňuje vstrebávanie sacharidov (cukrov) a metabolizmus cholesterolu. Vláknina má priaznivý efekt aj tým, že adsorbuje toxické látky v lúmene čreva a tie sa potom nevstrebávajú do krvného obehu, čím účinne chránia človeka pred rôznymi ochoreniami. Významnú úlohu má fermentácia vlákniny baktériami v hrubom čreve. Pri tomto procese sa tvoria krátkoreťazcové mastné kyseliny, ktoré sa v sliznici hrubého čreva resorbujú a sú zdrojom energie pre jeho enterocyty, predpokladá sa aj ich efekt na imunitu a antibakteriálnu aktivitu. Ak si chceme udržať svoje zdravie, potom denná konzumácia vlákniny je nevyhnutným predpokladom.
Správna konzumácia droždia a jeho zdravotné účinky
Čerstvé lisované droždie by nemalo byť kombinované s inými potravinami, ale malo by sa konzumovať samostatne, prípadne rozmiešané v teplej vode alebo v mlieku. Konzumácia s ovocnými šťavami či sušienkami spôsobuje nepríjemné nadúvanie a podnecuje tvorbu toxických alkoholov a kyselín v žalúdku a črevách, ktoré škodia pečeni a obličkám.
Najlepšia je konzumácia droždia, droždia s vodou alebo s mliekom ráno po prebudení alebo večer tesne pred spaním. Pomáha absorbovať a neutralizovať kyseliny, zmierňuje dráždenie pečene, zlepšuje trávenie sacharidov a zabraňuje nahromadeniu kyselín (mliečnej a octovej) poškodzujúcich tkanivá. Pomáha tiež predchádzať zápche, obnoviť správne pohyby čriev a pri pravidelnom užívaní odstraňuje nadúvanie. Droždie je vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom.
Raw puding
Potrebujeme:
1 zrelé avokádo
1 zrelý banán
1 lyžicu kakaa
med
1 PL kokosového oleja
rôzne oriešky podľa chuti
strúhaný kokos
štipku škorice
Postup: Rozmixujeme avokádo, banán a olej na jemnú kašu. Pridáme med podľa chuti, 1PL kakaa, premiešame. Necháme 10 minút odstáť v chlade a pred podávaním posypeme kokosom a orieškami.
Slovo makrobiotika má základ v gréčtine a znamená dlhý život. Filozofia makrobiotiky však pochádza z Japonska: od Georga Ohsawu, ktorý bol presvedčený, že optimálne zdravie je zakotvené v jednoduchom stravovaní.
Po čase sa však dostal až do takého extrému, že odporúčal jesť už len hnedú ryžu a vodu, a tak sa dnes jeho forma makrobiotickej výživy neodporúča.
Makrobiotika odvtedy prešla dlhým vývojom.
Dnes sa považuje za nízkotučnú diétu, ktorá obsahuje veľa vlákniny a navyše, je bohatá na fytoestrogény, ktoré sa nachádzajú v sójových produktoch. Väčšina makrobiotickej stravy sa zakladá na celozrnných potravinách a zelenine.
Základy makrobiotiky
Strava by mala zahŕňať:
Celozrnné potraviny (50 – 60 %): hnedá ryža, jačmeň, proso, pohánka, kukurica. Ovsené vločky, cestoviny, chlieb a pečivo sa môžu jesť len občas.
Polievky (tanier alebo dva denne). Najviac sa odporúčajú polievky miso a shoyu, ktoré sú vyrobené z fermentovanej sóje.
Zelenina (25 – 30 %). Tretina zeleniny by mala byť v surovom stave, ostatok môžete variť, dusiť alebo piecť.
Strukoviny (5 – 10 %): varená fazuľa, hrášok, alebo sójové výrobky (tofu, tempeh, edamame).
Mäsové výrobky sú dovolené v minimálnom množstve, len ryby a morské príšery. Konzumujú sa s wasabi, chrenom alebo horčicou. Ostatné mäso, hydina, vajcia a mliečne výrobky sú zakázané.
Orechy môžete konzumovať v primeranej miere.
Ovocie: je povolené lokálne ovocie: jablká, hrušky, marhule, broskyne, hrozno, jahody, maliny, melóny. Vyhýbajte sa pomarančom, mandarínkam, ananásu, mangu alebo papáji.
Dezert (2 - 3-krát týždenne). Mal by pozostávať z prirodzene sladkého jedla (jablká, sušené ovocie) a prirodzených sladidiel (ryžový sirup, jačmenný slad). Čokoláda, cukor alebo med sú zakázané.
Oleje: tmavý sezamový olej, kukuričný olej alebo olej z horčicových semienok
Koreniny: morská soľ, shoyu (druh sójovej omáčky), ocot z hnedej ryže, sezamové semienka, morské chaluhy
Alkohol: zakázaný
Rýchle dobitie bateriek: Hrozno – broskyňa – žltý melon
Tento drink (smoothie) je skvelou energetickou bombou, keď cítime, že nám dochádzaju sily pri práci alebo inej namáhavej činnosti. Žltý melón obsahuje veľa vody, zyšuje sústredenosť a uvoľňuje nervový systém. Hroznový cukor sa uvoľňuje do krvi postupne a udržiava nás v dobrej energetickej kondicii, hrozno má zároveň omladzujúce účinky. Broskyňa podporuje činnosť mozgu, odstraňuje únavu a slabosť, dokonca zlepšuje náladu.
Cítite, že na vás "lezie" prechladnutie? Skúste zázvor – mätu – citrón a horský lesný med
Z nasledovnej kombinácie dokážeme doslova vyčarovať elixir proti nachladnutiu či chrípke. Zázvor (ďumbier), má antibiotické účinky a zároveň obsahuje látky, ktoré nám prehrejú celé telo. Mäta podporuje imunitný system, má antiseptické účinky a odstraňuje bolesti končatín a kĺbov. Citrón je samozrejme obrovským zdrojom vitamínu C a med je veľmi silný proti tvorbe infekcií. Takáto teplá limonáda je skvelým spoločníkom počas dlhých jesenných večerov, osvieži, zahreje a postará sa o pevné zdravie.
Svieže chudnutie s ananásom, grepfruitom a limetkou
Skvelý fresh džús, ktorý nám dokonca pomôže pri našej snahe stratiť zopár kíl. Ananás podporuje trávenie a čistí tráviaci trakt, navyše podporuje trávenie bielkovín. Grepfruit pomáha správnemu nastaveniu metabolizmu a má nízky obsah cukru a zároveň podporuje obranyschopnosť organizmu. Limetka nam počas chudnutia doplní vitamin C a príjemne osvieži.
Sladkosti a pravda o metabolizme
Sladkosti a pravda o metabolizme
Prijímanie sladkého v našom jedle je prirodzené. Veď už naši predkovia sa živili ovocím, ktoré malo sladkú lahodnú chuť. Dnes sa však už napchávame chemicky upraveným cukrom, čo nie je pre náš metabolizmus práve najlepšie.
Cukor z ovocia je zdravší
Na to by sme mali pamätať, keď máme na výber medzi sladkou tyčinkou alebo jablkom. Sladkého je v ovocí prirodzená hodnota, potrebná na udržanie energie, má komplexnejšiu funkciu v organizme ako iná sladkosť.
Ovocie v sebe skrýva ďalšie hodnotné látky a vitamíny, hlavne vlákninu, ktorá v ovocí zabezpečuje, aby sa zhromaždené cukry uvoľňovali v postupných fázach. Telo našich predkov a to súčasné sa v mnohom nezmenilo. Stále sme naprogramovaní prijímať cukor skôr z ovocia. Sladkosti nám rozhadzujú metabolizmus.
Človek by neveril, ako veľmi ovplyvňuje jedlo ľudí s nadváhou.
Človek by neveril, ako veľmi ovplyvňuje jedlo ľudí s nadváhou. Ak chcete v pozitívnom ovplyvniť svoj metabolizmus, mali by ste mať správne stravovacie návyky.
Sladkosti a vaša postava
Naše telo potrebuje na všetky svoje činnosti energiu, a to neustále, teda aj vo chvíľach, kedy zdanlivo nič nerobíme, napríklad pri spánku či odpočinku. Aj vtedy totiž prebiehajú tráviace procesy, pracuje nám mozog, musíme dýchať a srdce musí tĺcť.
Energiu prijímame zo stravy a nápojov, pričom táto energia poháňa naše telo pri jeho fungovaní, alebo sa premieňa ďalej na teplo.
To, že vám ide o štíhlu postavu, telo nechápe. Ak závidíte ľuďom, ktorí sa prepchávajú sladkým a nepriberajú, vedzte, že aj rýchly metabolizmus má svoj strop. Dokáže nárazovo spracovať len určité množstvo požitej potravy.
Naše telo funguje tak, že musí mať neustále v krvi vyrovnanú hladinu cukru, to je dôležité hlavne pre správne fungovanie mozgu, ale aj pre ostatné základné životné funkcie. Keď sa dobre najete, glukóza v krvi stúpa, telo jej hladinu zrazí a všetok jej nadbytok ukladá do zásoby. To sú presne tie „tukové“ vankúšiky, ktorých by sa väčšina ľudí tak rada zbavila.
Keď však hladina cukru v krvi stúpne priveľmi a telo okamžite spraví nápravu na jej zníženie, prichádza s istým časovým odstupom presný opak, cukor v krvi totiž klesá pomerne dosť rýchlo, a vy pocítite nával hladu. Ten potom mnohých núti siahnuť po nejakej sladkosti. Iste sa vám to už stalo, po dobrom obede prešla sotva hodina a vy ste zrazu opäť hladní, aj keď ste sa prejedli.
Desiata či olovrant v podobe sušeného ovocia, jogurtu alebo orechov udrží vaše spaľovanie v stave stálej pohotovosti a zabráni jeho zleniveniu. A na vaše sladké maškrty sa snažte čo najskôr zabudnúť.