Nuz tvorba cholesterolov v peceni sa da regulovat znizenim prijmu cukrov, ktore ked su prebytocne, najma fruktoza, sa tam menia na cholesteroly a triglyceridy.
Znizenie celkovej hladiny cholesterolov (aj triglyceridov zaroven)aj ich pomeru (priaznivo, tj LDL znacne dole a HDL mierne hore) vyrobenych v peceni sa da dosiahnut branim policosanolu(davka 40 mg) co je polyol vytazeny z listov cukrovej trstiny a tiez Red Yeast Rice, 2 x 1 gram, co zaroven posilnuje napr aj cinnost srdca.
V normálnom množstve je cholesterol nenahraditeľnou zložkou, napr. v štruktúre bunkových membrán, je zložkou žlčových kyselín, ktoré zohrávajú úlohu pri trávení a hrá dôležitú úlohu aj pri syntéze pohlavných hormónov. Veľmi vysoká hladina cholesterolu však môže viesť k srdcovo – cievnym ochoreniam.