Uz priblizne 3 dni mam bolesti sanky na mieste, ako by sa mal prerezavat zub mudrosti. Vedla neho (7-micka) je zub uz mrtvy, pred 2 rokmi mi zubarka vybrala nerv. Aj napriek tomu, ze je zub mrtvy, je asi najcitlivejsi momentalne. Jedna 8-micka (vlavo hore) sa mi zacala prerezavat uz pred 2-3 rokmi, no nie je este von (mozno 1/4). Okrem toho, je mozne, ze by som nemala mat vsetky 4 zuby mudrosti, ale len napr. 2? Ak si dobre pamatam, podla jedneho snimku mi zubar povedal, ze 8-micky mam len dve - vraj hore. V tom pripade je mozne, ze by sa mi tlacila horna druha horna 8-micka a citlivy bol mrtvy spodny zub? Tiez ma bolia uzliny, ale nie som chora, nemam anginu ani nic podobne. Na osetrenie sa chystam v pondelok. Moze to byt teda ta 8-micka? Zubar mi raz povedal, ze az budu rast, budu robit problem... Dakujem.
Zub mudrosti
Tak rontgen ukazal, ze som pod 7-mickou mala cystu, tak musel von zub, ako aj cysta. Neprijemne je slabe slovo... totiz prva injekcia na umrtvenie mi neucinkovala ako mala a zubarka mi zacala tahat zub (...). Ked zistila, ze injekcia sa minula ucinku, pichla mi este jednu, ale to som uz nevedela, co od bolesti robit. Som rada, ze to mam za sebou. Diera po zube ma uz takmer neboli, tak som rada.
Avsak chcela by som sa opytat, podla rontgenu mi dve horne 8-micky (spodne nemam) rastu kolmo na 7-micky a budu musiet von. Avsak po tejto skusenosti mam velky strach... kedze som astmaticka, strach sposobil aj to, ze som nemohla dychat - uvolnit som sa nedokazala, nerozkazem si. Aj ked som proti celkovej anesteze a vyhybam sa jej, ako sa da (aj krcne mandle som mala vyberane v lokalnej anesteze, hoci ma presviedcala krcna lekarka na celkovu anestezu), 8-micky by som si inak nez v celkovej anesteze tahat nedala. Moze byt astma a zachvaty dovod pre celkovu anestezu pri vysekavani 8-miciek (aj za cenu hospitalizacie)?
Ak je to stolička tak má dva korene a druhý môže byť ešte živý...ale dá sa vyliečiť aj úplne mŕtvy zub pokiaľ tam máš opäť hnis. Ale musí to byť dobrý zubár :)
rontgen si daj spraviť a uvidíš :)
Tak citlivy je ten mrtvy zub aj vedlajsi. Je pravda, ze nerv isiel von preto, ze tam bolo lozisko hnisu. To som ale nemohla otvorit usta a zle som rozpravala. Ale mrtvy zub je najhorsi. Bude musiet von? Ak je tam opat lozisko hnisu, bude sa obnovovat?
Ak ťa bolí ten mŕtvy zub a je citlivý, tak máš hnisavý vačok pri koreni. Väčšinou tieto mŕtve zuby robia problémy...snáď sa mýlim