Problémy s výchovou 9-ročnej

Príspevok v téme: Problémy s výchovou 9-ročnej
Yellow.dot.

Zdravím, moja sestra je slobodna mamicka a nutne musela odcestovat do zahranicia na jeden mesiac. Jej 9 rocnej dcerky sme sa preto s priatelom ujali, kedze su letne prazdniny a mame dom s bazenom. Prve 3 dni bolo vsetko uplne v poriadku, lenze na 4. den jej zacalo byt strasne smutno za mamou. Snazila som sa jej venovat cely den aby sa odviazala a aby tolko nemyslela na to, ze jej mama odisla niekde prec do zahranicia na mesiac. Zobrala som si preto v praci dovolenku. Priatel chodi do roboty od cca 9 do 17, cize s nim sa az tak moc casto nevidava. Teraz je u nas uz tyzden a ja si s nou vobec neviem dat rady. Uz som vela krat strazila cudzie deti ale pri nej sa to proste neda. Ani podobrom, ani pozlom. Vzdy, ked ju o nieco poprosim, tak spravi pravy opak (ked ju poziadam o to, aby stisila trochu tv, zapne to uplne na plno a pod.) Napr vcera, ked som s nou isla do obchodu mi tam spravila strasnu scenu. Pritom vobec nechapem preco. Cely ten cas som na nu bola strasne mila, kupovala som jej cukriky, zmrzlinu, chodili sme na vylety... Ale teraz sa mi cim dalej tym viac zda, ze je to stale horsie a horsie. Vsetko to, co som doteraz spomenula by mi vobec nevadilo, ved predsa sa to pri detoch stava. No dneska rano nam naschval rozbila tv!!! Rano, ked sme sa s priatelom chystali s nou na vylet do zoo sme ju poprosili, aby si trochu svihla lebo to nestihneme. Potom sme uz len poculi buchot a ked sme prisli do obyvacky, tv bola na zemi. Priatel sa poriadne nahneval a musel ist rychlo na vzduch. Spytala som sa jej, preco to urobila. Ona stale tvrdi, ze jej to kazala jej mama (moja sestra). Je to uplny nezmysel. S priatelom uz sme na koncoch. Tej malej uplne preskocilo. Nemame ju kam dat a ja nemam sil prezit este 3 tyzdne v strese, ze ak co i len na sekundu na nu nebudem davat pozor, tak nam znici cely byt.

_meno

Ahoj Yellow.dot.

Normalne ten clovek je osprosteni (ta 9 rocna dcera).

Normalne jej vysvetlite, ze televizor ktory rozbila si bude musiet ona odpracovat :, ze jej date 5eur na hodinu a to robi ja nvm 100 hodin prac.

Toho cloveka preplesknite, nech sa prebudie alebo ho vyzente prec.

Studena sprcha, zodpovednost a hotovo.

Za co sa jej priatel ospravedlnoval? :) Ja len dufam ze nie za to ze ona Vam rozbijte televizor a vy jej potom davate za dobre ze ano dobre si spravila ! :D :D

Robi nevedome(mozno aj vedome) zle. Ja by som jej to nadherne cele vysvetlil ako zijete vy, co ponúkate - moze zostat ak suhlasi, a rovnako kludne sup sup ju mozte hodit do domova na mesiac kym sa vrati mamka !

Vytvarajte dobro lebo dobre robite co robite, nenechajte sa oklamat :D

Podla mna sa Vam dari super, trochu akcnejsi zaciatok, ale aspon to nabudilo aj Vas do vychovy :D

Prosto ukaz prstom na dobre veci co sa u Vas daju robit, a potom ukaz prstom na dvere ak chce ist robit ine tak sup sup ze jej drzite palce ! :)

(a take reci ako ze 9rocne dieta to nepochopi - to je presne co ona zneuziva :D vase argumenty pouziva proti Vam :)

Krasnu sobotu Vam prajem Yellow.dot. a veeeeeeela radosti s malou ! :)

Slobodna

Tak vidis. Vsetko ste bez problemov vyriesili, lebo, ked sa chce a vsetci tahaju za jeden provaz, tak sa da vsetko. To je dobre, ze ma respekt a trosku sa ho aj boji. Aspon pred niekym. Mna sa synovec tiez boji a vobec mi to nevadi :) lebo vie, ze si po hlave skakat nedam. Rodic ma byt pre dieta prirodzena autorita. Jasne, ze kazde dieta skusa, kde su hranice, ci za ne moze ist a niekto si to vobec vsimne. Kazde dieta je ine, na niektore staci dobre slovo a niektoremu fakt nepomoze ani mastit ho po riti kazdy den. Ale to tak mas nie len u deti, robia to aj mnohi dospeli, alebo ako sa hovori, ked to nejde po dobrom, tak to pojde po zlom, ale jednoducho to nejak ist musi.

Yellow.dot.

Taktiez si myslim, ze je trochu na vine aj moja sestra, pretoze ju nedistatocne nepripravila a nevysvetlila jej, ze preco musi odist a ju tu nechat. Nuz... Dufam ze teraz to uz bude v poriadku. Priatel sa malej za to ospravedlnil, ale mam pocit, ze teraz ma pred nim vecsi respekt a ze sa ho mozno aj boji.

Yellow.dot.

Dakujem vsetkym za prispevky. Ja sama nie som zastanca fyzickych trestov, no ked to zajde az do extremu kedy sa to inak riesit neda, myslim si, ze fyzicky trest by bol v takomto pripade na mieste. Ale stale plati, ze nikdy nie silny. S priatelom sme sa dohodli, ze sa s nou o tom vsetkom porozpravame. Priznala sa, ze jej je strasne smutno za mamou a ze to vsetko robila preto, aby sa jej mama vratila. Vysvetlili sme jej, ze ta tv stala dost penazi a ze teraz jej mama ju bude musiet zaplatit (sama sa nam ponukla). Takze si myslim, ze teraz ju to celkom poznacilo, ze kvoli nej bude musiet jej mama zaplatit tv. Teraz uz sa chova primerane a som rada, ze to takto dopadlo. Taktiez sme jej vysvetlili celu situaciu, ze preco nemohla odist prec s mamou.

Kýčera

Slobodná, ďakujem, až teraz som zbadala, že mi vo včerajšom príspevku o 16,21 vypadli v tom rozčúlení z prvej vety tieto slová : "V žiadnom prípade nepouži žiaden TU PROPAGOVANÝ fyzický trest..." a ešte som tam mala aj chybu. Ale z 1. príspevku sa dá vyčítať, že nie som žiaden extrémista. Viem, že dieťa si dovolí len to, čo mu dovolia jeho rodičia, preto vždy treba rozlíšiť druh trestu,... Bežne sa prihováram cudzím deťom,...a ak vrieska,...dokážem ho ukľudniť ja a aj môj partner. Takmer každé dieťa v určitom období má hysáky, na to efektívne učinkuje jemné pichnutie do zadku,... a jasný a zreteľný postoj dospelého, že týmto konaním danú vec nedosiahne.

luciano

Ja som raz ako 5 ročný podpálil linoleum v kuchyni. Rodičia pred mojimi očami zdvihli telefón a vo fiktívnom hovore ma nahlásili do polepšovne. Mne povedali, že si po mňa prídu policajti a odvedú ma do polepšovne. Pre mňa to bol obrovský trest, pretože som tejto konfabulácií uveril. Na druhý deň som nevydržal čakať doma na policajtov a vyšiel som von, kde som sa schoval na susednom dvore. Domov som sa odvážil prísť až večer, vyhladnutý, smädný a vystrašený na smrť. Tento trest som si zapamätal na celý život....

Kýčera

Yellow.dot., ak Ti nepomôžu dobré mienené rady a dievča bude naďalej vyvádzať, tak budeš musieť zavolať sestre, aby skrátila svoj pobyt a vrátila sa k dcére. Rozhodne jej však nepovedz, že sa mama na ňu VYKAŠĽALA...Malá môže tiež žiarliť na Tvojho partnera, možno si myslela, že Ťa bude mať len pre seba,... Viem pochopiť reakciu Tvojho partnera, preto by bolo vhodné, aby sa aj on s ňou porozprával a vysvelil jej, prečo ju udrel. Myslím si, že vás to oboch mrzí, a tak to povedzte aj malej, aby to pochopila. Ak jej budeš chcieť dať po zadku, tak len rukou, žiadne pravítko, ani facky - mohla by si jej spôsobiť zdravotné problémy! Podobrali ste sa na neľahkú úlohu na dlhý čas, preto vám obom prajem pevné nervy, božskú trpezlivosť, úspešné zvládnutie opatrovania, nech malá začne poslúchať a ber to ako napísala Biela Kobra - prípravu na svoje dieťa.

Slobodna

Vsetci mate tak trochu pravdu. Problem je ten, ze vy ste vytvorili 2 extremne tabory a pravda je niekde uprostred. Capnutie po zatku - ano. Kazdy sme ho v detstve dostali a tu sme. Facka nie. Dostala som jednu, aj segra, v detstve a viem, ze to bol ovela vacsi trest pre nasich a vyvolava to tak trochu nenavist a este vacsiu vzburu v cloveku. Mam synovca, rozmaznany, ked nedostane, co chce, ma nervovy histericky zachvat niekolko hodin. Rodicia si s nim nevedia dat rady, nevedia mu povedat razne NiE, nechat ho vyzurit a capnut po riti. Ja s tym problem nemam. Ked to robi u nas doma, urobim to, ked to robi inde, odchadzam a neriesim. Fyz.trest nema byt ponizenim, ale len takym malym upozornenim, ze nieco robi zle. V kynologii sa na to pouziva male capnutie po nose psa. Ziadne surove bitky atd. A este nieco. Clovek sa skutocne rodi na svet ako tabula rasa - cista nepopisana tabula, dusa, ktoru popisuje pocas zivota skusenstou. Na druhej strane, deti su naozaj v rannom stadiu vyvinu egoistickymi tvormi, kde su ich potreby prvorade, ale asi to bude aj tym, ze si svoje potreby nemozu uspokojit same a su odkazane na inych.

Kýčera

Luciano, ver tomu, že ak by som Ti ja dala tým pravítkom po Tvojom zadku tak by som Ťa nielen ponížila, ale Ti aj poriadne ublížila a bolelo by Ťa to neskutočne dlho. Trest by bol nielen psychický, ale ja fyzický.