Ahojte. Prosím vás o radu. Pred asi 2 rokmi som mala problémy so žalúdkom a trávením a moja kamarátka, ktorá sa venuje bylinkám, mi okrem iného odporúčila aj čaj z kostihoja lekárskeho.Pila som ho 1x denne asi 5 dní (vysušené listy aj koreň),potom som ho vysadila,pretože sa mi môj stav zlepšil. Avšak pred niekoľkými dňami som sa dozvedela že kostihoj obsahuje aj v malom množstve kancerogénne a mutagénne alkaloidy. Dosť som sa tejto informácie zlakla, pretože v súčasnej dobe sa pokúšame s mojím partnerom o dieťatko. Chcela by som sa teda spýtať, či môžu tieto "mutagénne" alkaloidy v kostihoji uškodiť môjmu budúcemu dieťaťu aj keď som ho pila už dávno pred 2 rokmi? Alebo som len zbytočne prestrašená a histerická? :) Ďakujem za odpoveď
Kostihoj lekársky - zdravotné riziko?
Ako obvykle vyskum z vytazkami kostihoja/comfrey v obrovskych davkach viedol k tomuto nerealnemu tvrdeniu.
A samozrejme sa udrzuje v literatrure a na nete vdaka farmacii, ktora sa snazi akokolvek bojovat proti potrasvinovym doplnkom , lebo im odoberaju zakaznikov na svoje chemicke patentovane a casto velmi skodlive lieky.
simpleunhookedliving.wordpress.com
Rakovinu majú dnes ľudia z iných potravín. Hlavne z mäsovo - cukrovej stravy, mliečnych a živočíšnych potravín, nevhodných tukov a chemických aditív, agrochemikálií a liekov, z potravín z tropického pásma, z ožarovania a pod.
Spýtaj sa chorých na rakovinu, koľko kostihoja jedávali.
S bylinkami nie sú žarty, lebo neviem, či niekto uvádza aj chemické zloženie.
Pri samoliečbe hrozí aj riziko otravy.
Keď chceš, tiež ti môžem poslať nejaké sienko nakosené pri ceste. Nie je problém.
Neries,v TVojom pripade je to NAPROSTO OK !!