Potraviny ktoré prijímame a vložíme do úst nás zároveň zabíjajú.Každou potravou si skracujeme život.
Nie je to žart.Záleží len na tom,aké sú kvalitné. Veľmi sú dnes v móde biopotraviny.Sú však bio? V tele máme tri dôležité filtre.Pečeň,obličky a pľúca.Všetky tri ovplyvňuje pečeň.Ak potravinami poškodíme pečeň,za pár rokov sa to prejaví na žlčníku,obličkách i pľúcach.Nastane zlé trávenie,to zapríčiní zlé vylučovanie a v črevnom trakte v jeho záhyboch sa nám začnú ukladať látky,ktoré po jedle do 24 hodín musia telo opustiť.Hlavne v hrubom čreve.Naše orgány ktoré sa podieľajú na spracovaní potravy majú určitú životnosť. Mali by vydržať 120 rokov. Len že dnes sme odkázaný prijímať viac potravy a častejšie ako kedysi.Je to preto,lebo pokles vitamínov,minerálov,antioxidantov, stopových prvkov a nenasýtených mastných kyselín,čo je päť P pre naše zdravie,je alarmujúci.Pre tento pokles sme odkázaný prijímať na objem väčšie množstvo potravín.To je fakt,ktorý nám skracuje život.Potravu ktorú sme mali skonzumovať za 120 rokov skonzumujeme objemovo za 70 rokov a naše orgány doslúžia.Zoderieme ich.Hlad vzniká v hlave,nie v žalúdku.Ak telo dostane päť P už v texte spomínané,nevykazuje hlad,aj keď je žalúdok prázdny.
Ak dokážeme napríklad pomocou Pestreca a Černuchy udržať pečeň v dobrej kondícii,ona sa postará o kvalitu krvi nášho paliva.To je veľmi dôležité,nakoľko krv zanesie výživu do každej bunky.Je to presne ako u auta.Pri každej servisnej údržbe meníme filtre a olej.My ich musíme čistiť tiež a oni sa postarajú o to, aby náš život bol plnohodnotný.
Aký je recept?
Jednoduchý.Konzumovať potraviny s obsahom výživných látok päť P,v malom množstve veľa výživy,čistiť filtre častejšie ako to robili naši rodičia cestou pôstu raz ročne.
Dôvod je jednoduchý.Prijímame viac škodlivých látok v potravinách,kozmetike,životné prostredie,nové baktérie a vírusy,zlý životný štýl,rôzne neduhy novej doby drogy,alkohol,stres.
Na jednej prednáške o stravovaní bol publikovaný pokus na troch skupinách kráv.Vedci prvej skupine dali možnosť konzumovať potravu kedykoľvek,druhej skupine dva krát denne a tretej raz denne a každý siedmi deň hladovku.Po rokoch zistili,že na dojivosti sa to neprejavilo,ale tretia skupina čo dostávala najmenej potravy sa v priemere dožila najdlhšie.
Cesta je jasná.Údržba filtrov,prijímať menšie množstvo ale výdatnej potravy s obsahom päť P.Tak si skvalitníme a predĺžime náš život a ušetríme tráviaci trakt,ktorý nám bude slúžiť dlhšie.
Človek žijúci v 21.storočí trpí ochoreniami, na vzniku ktorých sa nesprávna strava podieľa vysokým percentom. Až 60% ochorení je spôsobených dlhoročnou nesprávnou výživou. Čo je potrebné vedieť, aby sme tomu predchádzali?