Dobrý deň,
práve túto tému som vytvorila pretože som podobnú nikde nenašla a téma kardiovaskulárneho systému je minimálne rozoberaná najmä ak sa jedná o výmenu skúseností jednotlivých pacientov. Preto by som bola rada keby sa o svoje zdravotné ťažkosti, skúsenosti či rady z tohto smeru podelilo čo najviac ľudí nakoľko na bolesti žíl, ciev neexistuje aspoň pokiaľ viem nijaký 100 percentný liek.
Moja diagnóza je pre doktorov zaujímavou pretože s takou je nás na Slovensku iba zopár. Ide o anomáliu dolnej dutej žily, polovica z nej mi totiž chýba vraj od narodenia.
Ďalej žijem s diagnózou, ktorú majú zaiste mnohí alebo skôr mnohé ženy a to varixy nie len na dolných a horných končatinách ale i v brušnej dutine a malej panve, ktorých stav sa radikálne zhoršil po hormonálnej antikoncepcii.
Stav po trombóze mi je takisto veľmi známy keďže trombóza cievy-veny subclavie bola dosť bolestivá a cievny systém sa z toho i po dvoch rokoch nespamätal a jednoznačne ako každá cieva po trobóze už nikdy nebude taká flexibilná ako bola, teda bolesti nezmiznú. Avšak najbolestivejšími časťami tela stále ostávajú- podbruško, kríže (kvôli anomálii) a spomínaná horná i dolná končatina kvôli varixom, resp. celá pravá strana tela.
Z analgetík má účinok jedine jeden liek prípadne ešte jeden chladivý gél i to nie je uspokojivý avšak lepšie ako nič nakoľko v závislosti od cyklu sú bolesti pravidelné.
Problémom je tiež skutočnosť, že lekári mi nedokážu nijakým spôsobom pomôcť, nakoľko ako som spomínala, moja diagnóza je veľmi zriedkavá a podľa tvrdenia lekárov je nás v SR asi 10.
Táto diagnóza mi zmenila život zásadným spôsobom a určite nie som jediná. Nemôžem robiť bežné aktivity, spôsobujú mi totiž bolesti. Lekári mi síce povedali, nech žijem normálny život, no je to vzhľadom na tie neznesiteľné bolesti veľmi ťažké. Preto by rada zvýšila povedomie o tejto diagnóze, aby každý, kto má o nej nejaké informácie pomohol tým, ktorí ich nemajú.
Pokiaľ sa teda nájde niekto s čo i len podobnou diagnózou tak budem rada keď bude so serióznym záujmom komentovať prípadne sa mi ozve na môj mail aby sme si mohli vymeniť skúsenosti a navzájom si aspoň trochu pomôcť pri zvládaní bolestí, keďže medicína v tomto smere nie je tam kde by sme potrebovali.
Ďakujem za možnosť prispieť na takúto dobrú stránku a prajem pekný deň! :)
S pozdravom
lara.pozz