Celiakia, intolerancia, alergia, HIT?

Shayleen

LMarika neviem prečo píšeš že rakúska poisťovňa to neprepláca. Aj mne to robili a nič som neplatila mne to išlo cez kartičku ecard

Kajka01

Dakujem pekne. Ako tu stranku pozeram, je tak strasne neprehladna ze sa mi nepodarilo rozlustit o co tam vlastne ide. Predpokladam ze robia testy, len neviem ci na alergiu alebo intoleranciu alebo co vlastne. A kolko to stoji? Velka vdaka!

LMarika

Komplexne nie, ale potrebujes navstivit najmenej styroch lekarov, z toho jeden bude musiet byt urcite v Rakusku.
1.) HISTAMINOVA INTOLERANCIA - vysetrenie robi alergolog z odberu krvi. lergolog ti moze urobit aj test na POTRAVINOVU ALERGIU.
2.) CELIAKIA A INTOLERANCIA NA LAKTOZU - vysetrenie robi gastroenterolog. Bude to gastroskopia. Pred vysetrenim mu musis povedat, ze si zelas aj doplnkove vysetrenie enzymov. Tam bude enzym laktaza - bude sa zistovat, ci ho mas dostatok. Ak nie, tak mas intolernaciu na laktozu potvrdenu lekarom.
3.) POTRAVINOVA INTOLERANCIA (LEN POTRAVINY, NIE CUKRY) - velky test na potravinove intolerancie FOOD PRINT ti urobia z odberu krvi z prsta na Interklinik v Bratislave. Bude v nom 220 potravin. Nebudu v nom vsak cukry (laktoza, fruktoza a sorbit), lebo na tie sa robia testy zvlast dychovymi skuskami v Rakusku. Test je drahy, stoji 370 €, ak mas Vseobecnu zdravotnu. Pre samoplatcov 420 €. Ak ti je to vela, existuje aj ina verzia. Cez internet si mozes objednat maly domaci test Food detective. Obsahuje 46 potravin. Neobsahuje cukry. Stoji okolo 80 €. Otestujes sa sama doma.
4.) INTOLERANCIA NA CUKRY (LAKTOZA, FRUKTOZA, SORBIT) - Odskocis si do Viedne, pockas si na termin najake dva, tri mesiace a das si urobit testy na cukry dychovymi skuskami. Do jednej dychovej skusky moze ist iba jeden cukor. Kedze laktozu vyriesil gastroenterolog z gastroskopie, zostavaju ti uz iba dva cukry - fruktoza a sorbit. Jedna dychova skuska stoji od 30 do 60 €, ako v ktorom zdravotnickom centre. POistovne ich nepreplacaju ani ludom pracujucim v Rakusku, ktori tam maju poistovaciu karticku. Toto si kazdy musi platit sam.