nieco z toho mam, neviem ale co a ku komu ist. ak by mi niekto vedel poradit, kde mi spravia vysetrenia na vsetko? lebo ked mi aj niekde zistia nejaku neznasanlivost, tak este stale nebude vylucena napriklad histaminova intolerancia... robi to niekto vsetko komplexne? dakujem za kazdu dobru radu.
Celiakia, intolerancia, alergia, HIT?
LMarika neviem prečo píšeš že rakúska poisťovňa to neprepláca. Aj mne to robili a nič som neplatila mne to išlo cez kartičku ecard
Zavolaj tam alebo im napíš mail. Oni ti tak lepšie poradia
Dakujem pekne. Ako tu stranku pozeram, je tak strasne neprehladna ze sa mi nepodarilo rozlustit o co tam vlastne ide. Predpokladam ze robia testy, len neviem ci na alergiu alebo intoleranciu alebo co vlastne. A kolko to stoji? Velka vdaka!
A alergie? Ako sa da alergia zistit??
Na celiakiu a lakto netreba gastro, staci krv
Velmi pekne dakujem.
Komplexne nie, ale potrebujes navstivit najmenej styroch lekarov, z toho jeden bude musiet byt urcite v Rakusku.
1.) HISTAMINOVA INTOLERANCIA - vysetrenie robi alergolog z odberu krvi. lergolog ti moze urobit aj test na POTRAVINOVU ALERGIU.
2.) CELIAKIA A INTOLERANCIA NA LAKTOZU - vysetrenie robi gastroenterolog. Bude to gastroskopia. Pred vysetrenim mu musis povedat, ze si zelas aj doplnkove vysetrenie enzymov. Tam bude enzym laktaza - bude sa zistovat, ci ho mas dostatok. Ak nie, tak mas intolernaciu na laktozu potvrdenu lekarom.
3.) POTRAVINOVA INTOLERANCIA (LEN POTRAVINY, NIE CUKRY) - velky test na potravinove intolerancie FOOD PRINT ti urobia z odberu krvi z prsta na Interklinik v Bratislave. Bude v nom 220 potravin. Nebudu v nom vsak cukry (laktoza, fruktoza a sorbit), lebo na tie sa robia testy zvlast dychovymi skuskami v Rakusku. Test je drahy, stoji 370 €, ak mas Vseobecnu zdravotnu. Pre samoplatcov 420 €. Ak ti je to vela, existuje aj ina verzia. Cez internet si mozes objednat maly domaci test Food detective. Obsahuje 46 potravin. Neobsahuje cukry. Stoji okolo 80 €. Otestujes sa sama doma.
4.) INTOLERANCIA NA CUKRY (LAKTOZA, FRUKTOZA, SORBIT) - Odskocis si do Viedne, pockas si na termin najake dva, tri mesiace a das si urobit testy na cukry dychovymi skuskami. Do jednej dychovej skusky moze ist iba jeden cukor. Kedze laktozu vyriesil gastroenterolog z gastroskopie, zostavaju ti uz iba dva cukry - fruktoza a sorbit. Jedna dychova skuska stoji od 30 do 60 €, ako v ktorom zdravotnickom centre. POistovne ich nepreplacaju ani ludom pracujucim v Rakusku, ktori tam maju poistovaciu karticku. Toto si kazdy musi platit sam.