Sociálne štipendium na VŠ a brigáda?

Príspevok v téme: Sociálne štipendium na VŠ a brigáda?
tachechos

Ahojte, viem, že je to trošku odveci téma ale chcem sa spýtať, či vie niekto, či mám nárok na sociálne štipko aj popri brigáde, na ktorú idem nastúpiť až teraz v blízkych dňoch. Chystám sa na prvý ročník VŠ a dochádzať budem 45km. Žijem s mamou a mladším bratom ZŤP, matka poberá výživné pre obe deti, ktoré ale nieje korektne splácané zo strany otca, a má minimálnu mzdu. Takisto som čítala, že sa neposudzuje výživné, ktoré bolo rozhodnuté súdom pred nástupom na VŠ. Myslíte, že bude problém získať výživné, keď si chcem k tomu ešte aj zarábať brigádou? Totižto peniaze z výživného idú matke nie mne.

ewelin2828

ja som síce už 3 roky von zo školy, ale ja som mohla popri štúdiu brigádovať....vtedy som mala aj celkom dobre preštudovaný zákon o soc.štipendiu na VŠ....a za mojich čias to bolo tak, že ak mal študent menej ako 25 rokov, mohol zarobiť tuším nejakých 170 eur mesačne (neviem presne tú sumu, ale bolo to životné minimum na jednu plnoletú osobu)...ak študent zarobil viac, tak do príjmu, ktorý sa pri výpočte štipendia rátal, sa zarátal len ten rozdiel....ak študent zarobil 200 eur mesačne....tak sa zarátavalo len tých cca 30 eur...samozrejme krát 12 mesiacov :) Každopádne si podaj žiadosť, nič zato nedáš, a ak ti nejaké peniažky schvália, veľmi to pomôže ;)....My sme boli traja súrodenci, mamina bola samoživiteľka a aj keď pracovala, schválili mi celkom slušnú sumu....a pokiaľ sa pamätám, tak ak je v rodine niekto ZŤP, tak to má pozitívny vplyv na výšku štipka :) Skús si keď tak pozrieť ten zákon, bohvie ako sa odvtedy pomenil :)