Diagnostika aspergerovho syndrómu u dospelých

Príspevok v téme: Diagnostika aspergerovho syndrómu u dospelých
B-ee

Dobrý deň, 
viete mi niekto, prosím, odporučiť niekoho, kto sa tomuto venuje v Bratislave, ale hradí to zdravotná poisťovňa? Hľadala som, ale našla som len také, kde sa za to dosť veľa platí a to si nemôžem dovoliť. 
Mám 23 rokov a veľmi rada by som mala istotu, či som asperger, lebo by to viac vecí vysvetľovalo a v teste mi vyšlo 37 bodov, aj keď som zatiaľ neobjavila žiadne svoje nadprirodzené schopnosti. :D 
Rada sa tiež s niekým podobným mojom veku skontaktujem, aby sme spoločne našli prostriedky pre návrat na našu materskú planétu.
Ďakujem.

sima78

Ahoj, chcela by som sa spýtať či si to začala nejak riešiť. Ak áno, poprípade aký bol postup pri diagnostike. :)

Rodion

Aj keď síce neviem, či je táto tvoja otázka ešte aktuálna, rád ti niečo napíšem. Detto ako ty mám 23 rokov, aj keď AQ test mám ešte vyššie výsledky než ty. Ohľadom tvojej otázky, ku ktorej sa teraz dostávam - Mám dojem, že u obvodného (všeobecného) lekára treba ísť s tým, že máš záujem o vyšetrenie u psychológa ohľadom AS. A mala by to hradiť poisťovňa...Ak to skúsiš (a budeš mať viac odvahy ako ja), tak mi prosím ťa daj vedieť, ako to dopadlo.

Oxidujem

Teraz mám 22 rokov pred 3 mesiacmi som si robil testy na Aspengerov syndróm. V ktorých mi vychádzali pozitívne výsledky. V mojom prípade by to tiež mnohé vysvetľovalo. Priam by som povedal že som sa pri čítaný vlastností ľudí z ním čudoval, prečo nikto neprišiel z tým že by som to mal.

Samo2X

Aspergerov syndróm je porucha autistického spektra. Dokonca v DSM-V, ak tomu správne rozumiem, je všetko už pod autism spectrum disorder www.livescience.com Samozrejme, že nejde o pravdepodobne geneticky podmienenú vývinovú vadu v zmysle, že by títo ľudia boli menejcenní. V žiadnom prípade a ja to ani nikde nepíšem. Z pohľadu medicíny je to však diagnóza s definovanými diagnostickými kritériami. Nazvať sociálnu dyslexiu vo svete neurotypických ľudí, ktorý je založený na komunikácii a na sociálnej interakcii odlišnosťou je v tomto prípade eufemizmus. Ako aj nie každý Asperger má IQ v pásme geniality, špeciálne schopnosti, ktorými by mohol akoby kompenzovať svoj hendikep v sociálnej oblasti. Krátka reportáž televízie Markíza o mužovi s Aspergerom youtu.be Aké sú Marekove šance nájsť si životnú partnerku, keď jej na rande oznámi:"Hľadám si ženu, ktorá by sa o mňa postarala, pretože sám to nedokážem." Toto nie je odlišnosť. Prirodzene existujú aj výnimky: mozsarova.blog.sme.sk Filip mal šťastie.

B-ee

Obzvlášť, keď je medzi aspergerom a "normálnym" často veľmi tenká hranica. (Nemyslím autizmus.) Aj podľa toho testu, človek s vyšším počtom bodov nemusí byť hneď asperger a aj asperger môže mať menej bodov. Preto by som sa chcela porozprávať s odborníkom. Nikto nie je podľa tabuliek, aj ked psychiatri a psychológovia by to tak chceli, resp. mnohí tak všetkých posudzujú, práve to je chyba!

B-ee

Samo2x:
MUDr. Alakša síce je zmluvný podľa stránky poisťovne, ale za toto sa uňho platí. :-/ Nechápem to a pripadá mi to dosť nefér.
Ďakujem, že ľudí označujete za vadných, akoby boli nejaký odpad. Nie je to vada v zmysle, že by ľudia s aspergerovým syndrómom boli menejcenní či akokoľvek nefunkční ako iní "normálni" ľudia (ktorí často normálni vôbec nie sú). Je to odlišnosť, ktorá Vám "nevadným" nemá ako škodiť. A nevie sa, čím presne to je spôsobené, ale je to dedičné! Potom rovno povedzte, že homosexuáli sú vadní, uvidíme, aký úspech za toto tvrdenie zožnete. :D

meno_:
Neviem, o akom hneve a ne/šťastí hovoríte, ale ak ste sa urazili za mojr odporúčanie, stačí prestať písať tieto scestné bludy ako z dielne Vesmírnych ľudí či vplyvu LSD. Ani sám zjavne neviete, o čom hovoríte a tobôž nie, o čom je táto téma (Aspergergerov syndróm je skvele popísaný napríklad na Wikipedii). Ďakujem za podivné vyjadrenie a zbohom. Zbytočne spamujete, asi sa nudíte, ale toto nie je to správne miesto, skúste trebárs Pokec.

meno_

Ahojte B-ee

Je mi luto ze si vytvarate hnev.
AAAle mam pre Vas dalsie radostne povzbudenia:

Na to aby ste sa stali stastna sa potrebuje len rozhodnut :)

Vnimajte co Vam zivot ponuka a ked budete zahadzovat vsetko dobre - zostanu vam len neprijemnosti.
(preto Vam pisem druhy krat lebo mi je luto Vasich zvykov a podla toho ze ste nestastna mi je jasne ze to nerobite naschvál).

drzim Vam palce ako sa rozhodujete tak zijete (a rozhodujete sa zatiaľ tak ze hladate pomoc na internetovom fore a vase "superschopnosti" ktore o ktorých "by sa mali" ludia dozvediet je zatial len vas neprejaveny potencial , je to Vasa snaha sa odlisit od druhych ludi - v sucasnosti ju nevnimate - preto ste nespokojna a hladate pomoc (neuvedomujete si ze ste zdroj svojho zivota).

ak mozem odporucam cvicenie ktore sa mi velmi osvedcilo : postavit sa pred zrkadlo, a ucit sa mat rad dovtedy az naplno ked som uplne spokojny :) ked dosiahnete toto, gratulujem Vam, naucili ste sa pomoct sebe (uz nemusite hladat pomoc) a v tomto momente ste pripravena sirit svoju pomoc (schopnoti o ktorých pisete ze mate :)

statie=prejavovanie radosti (preto vlastne Vas potencial caka aby ste ho zacali prejavovat ...... jeden cin prevazi vsetky znalosti ..... cim viacej znalosti budete chciet do seba prijat, tym tvorca bude od vas chciet aby ste sa podelili so svojmi darmi.

Zatiaľ si tie dary nechávate vsetky pre seba, to vam prinasa vasu nespokojnost. Drzite to v sebe lebo sa nechcete podelit (co su vlastne len obycajne negativne skusenosti/bloky/engrami)... stastni sa nestava clovek co vie narabat so stastim, stastny sa clovek stava v tedy ked zisti co ho robi nestastnym a ako to preklopit na stastie :)
(stastie je výsledok znalosti ako pracovat s nestastim ..je to vedomost ako pracovat s nevedomostou ;)

tot vse, este raz zivot je volba/pristup : byt stastny/byt nestastny. co si kazdy z nas vybera tak zije a mozem povedat ze tu na radostnej strane je placu habadej vsetkych nas pozyvam :D :D zato na tej strane nestastia mi pride ze je plnka O:-)

drzim Vam palce B-ee a tesim sa na Vas rozkvet a Vase dary a krasny sobotny podvecer Vam prajem ! :)

Samo2X

Neviem, nechce sa mi hľadať ako je to s preplácaním zdrav. poisťovňou, ale v staršej téme z roku 2011 www.zdravie.sk ako aj v tomto vlákne www.zzz.sk sa spomína meno doktora Dušana Alakša, www.navstevalekara.sk , psychiatra, ktorý sa zaoberá problémami dospelých autistov. Aspergerov syndróm je vývinová porucha. Porucha = vada. www.medicalnewstoday.com respektíve csppke.sk

B-ee

_meno:
Prepáčte, ale najprv si zistite, čo asperger vlastne je - nie je to žiadna choroba! A v podstate ani vada, len odlišnosť, ktorá je nemenná, ale je potrebné, aby sa o tom ostatní ľudia čo najviac dozvedeli, aby to dokázali aspoň čiastočne chápať.
Ale Vy asi nejakú vážnu chorobu máte, čo Vám v dobrom radím, aby ste sa o tom s nejakým odborníkom poradili, ale nie s MUDr. Aštarom Šeranom. Nečítajte toľko tie Strážne veže, prosím, škodí Vám to.

_meno

Ahoj B-ee

Ak ti mozem pomoct, sem sme poslani aby z urcite dovodu :)

(to ze tvoje sny su rozdielne ako realita okolo teba, si sposobila tym ze si venovala vela energii duchovnym rovinam - je to akoby cesta, vela casu si travila spoznavanim cesty, smerovania, podstaty)

To je prva 1/2 tvorby (poznanie), druha polovica je zdielanie (vytvaranie).

Z toho ze citis ze chces ist na inu planetu citim, ze sa citis oddelena (este si sa nerozvinula/nezjemnila az po zivot samotny (a to sa prejavuje tym ze sa citis oddelena)).

Ja mam inak 25 rokov a kludne si s tebou mozem popisat o zivote :)
(inak choroby su len obranny mechanizmus, ked sa sustredujes na chorobu je to len pozorovanie prejavov - vsimni si skutocny zdroj (polopate povedane zacni si vnimat ludi pri ktorých sa citis zle - vtedy rozoznas ten zdroj a budes vediet s nim pracovat (opustit alebo zmenit) ten prejav ta opusti :)

(tuto zdrojovost a prejavovost (to co vidíme / to co sa skutocne deje) je lahko pozorovatelne napr. na nezodpovednosti ludi - narasta pocet nespokojných chorých ludi, narasta pocet nemocnic, narasta pocet doktorov, narasta pocet liekov, narasta pocet pacientov, narasta pocet doktorov, narasta pocet liekov atd atd atd krasne vidno ako odchadzame od zivota).
Len hlboke vynimanie nam umozni vnimat veci od podstaty.

Napr. to co robia mnohi ludia je, ze si neuvedomuju svoj zivot :) A tym padom ze sa necitia zodpovedny za svoj zivot sa spravaju nezodpovedne - robia zle kedy sa im zachce. Ked sa im to zlo vrati zo zvyku obvinia zivot, a castokrat este natruc spravia zle.. A znovu sa vrati viac zla atd atd atd nastava bludny kruh (samsara, vnorenie, neuvedomenie, spanie, stres, nevyrovnanost).

V skutocnosti existuje len zivot :) Ked nasilu vytvaram nieco co neexistuje, vytvaram iluziu, stoji ma to vela energie, vysiluje ma to, je to ustavicny boj, nefunguje to atd atd atd. (toto robime zo zvyku, neuvedomujeme si to - vedomy clovek vnasa do zivota len radost :_)

No a v praxi ak ti mozem poradit ako sa deziluzionovat (ako prestat vytvarat myslienky ako by veci mali byt) je vlastne .... tramtararaaaaaaaaaa : pokoj (opak tvorby/snahy) ... pokoj je prirodzeny, snaha nas od neho oddeluje :) (preto napríklad nefunguje chtic, snahou nedosiahneme pokoj) ... ten pokoj ziskas tak, ze ho nechas / dovolis mu prist.

atd atd tam je XY veci co sa ti mohlo stat, XY iluzii / kauzalit ... nerobime to naschvál, robime to prosto nevedome, zo zvyku (zvyk je automaticke JA).

mne sa to velmi pacilo ked sa raz jedneho mnícha pytali, ze co je vasou tvorbou? nic - nechat odist :)
(preto nefunguju riesenia na problemy - je to ako lepit deravy sud - bud ho navzdy ho budeme lepit, ale 1x pochopime co vytvara tie otvory na vodu).

(je to taka sranda, lebo aj odo mna ziskavas mnohe iluzie 8) preto ta moj clanok v skutocnosti nedokaze zmenit (vyriesit tvoje problemy) pretoze si sama tvorcom svojich problemov (konfliktov=rozdiel medzi realitou a ilúziou) ... snazim sa len dokrutit / rozsirit tvoju pravdu aby si poznala aka je tvoje "ja" prchave a premnlive a malililinke(obmedzene na jedno JA).. vsetko okrem reality pominie, preto akakolvek snaha popriet realitu je len iluzia.

atd atd bum prebudme sa ! pekny den ti zelam B-ee :)