Sam "doma" strateny v zahranici...

Príspevok v téme: Sam "doma" strateny v zahranici...
Samvzahranic

Ahojte.zijem uz viac ako 2 roky v zahranici.Mam stalu pracu malo kamaratov len kolegov z prace.Poslednu dobu citim ze nemam co robit ked mam volno,nebavi machodit do mesta a tulat sa uplne sam.Zo zaciatku to bolo nieco uzastne.nove mesto a zivotny styl,ale terazmam z toho depresiu.Som tu uplne sam a nejak ma to tu nebavi.Asi koli zivotnemu stylu co vediem. aj miesta ktore navstivim po prvykrat mi nepridu zaujimave,vobec nemam pocit ze som v zahranici ale na mieste kde uz som x rokov.Je to normalne??? Ake boli Vase prve roky v zahranici?? Na sk nepojdem zit koli peniazom.Dakujem za rady

Sejla

Ako si nájst kamošov v zahraničí? Asi tak ako všeobecne všade inde, podľa záujmov, aktivít, na internete..?
Môj pobyt v zahraničí je ok, ludia su tu priateľskejší, než na SVK, docela ľahko sa tu zoznamuje..

LMarika

Zaujimave, co pises, lebo ja som nikdy nemala "depky", v zahranici som uz cele roky a vzdy prevladali a aj prevladaju pocity stastia, ze som prec zo Slovenska, cize z krajiny, kde som nebola stastna, lebo aj o to malo, co som tam zarobila a krvopotne za 5 rokov pri praci vo fabrike za minimalku vydrela, ma osklbali poistovaci agenti, ktori ma oklamali, ze podpisujem nieco ine, ako v skutocnosti podpisujem a darmo som si ja precitala, co podpisujem, ked som tomu nerozumela... Na Slovensku ta kazdy len osklbe, oklame, o peniaze pripravi a ludia tam vymyslaju stale nove a nove finty, ako okradnut inych, no hroza, nikdy sa tam uz nevratim, idem tam, len ked chcem navstivit rodinu, inac nie, ale zase so ziskanim rakuskeho obcianstva sa nejako extra neponahlam, bude mi kludne stacit, ako ho ziskam povedzme o nejakych 10 rokov... Som v Rakusku a som stastna, ze som vzdy a v kazdej praci dostala na vyplate a na financnom ohodnoteni pocitit, ze si ma zamestnavatel vazi a to je velke plus. Dobre pises, ze kvoli peniazom na Slovensko nie... aj ja to tak citim. Ja som vsak clovek nestaly a prace casto striedam. Nikde dlho nevydrzim a pochodila som uz takmer vsetky Bundesrepubliky, robila som vsetko mozne, chyznu, casnicku, predavacku, pomocnu kucharku, upratovacku, opatrovatelku a sluzku v domacnosti, naozaj vsetko mozne a k hociktorej z tychto prac by som sa dokazala znovu vratit. Ide tu o nestalost mojej povahy, ze aj ked mi je niekde dobre, predsa odidem niekam inam, pripadne niekedy dam vypoved kvoli tomu, ze si potrebujem poriesit zdravotne problemy, najma zubarov, dentalnu hygienicku, navstevu u gastroenterologa, alergologa... lekarsku prehliadku, nejake testy na intolerancie a proste mam pocit, ze by som to popri praci nestihla, tak sa len tak zo srandy vybodnem na robotu, zostanem nejake 2 mesiace nezamestnana a riesim si svoje... a potom zrazu zistim, ze som na tych zubarov minula tolko, ze konto je prazdne a znovu musim niekam nastupit a nieco zacat robit. Najstastnejsia som bola, ked som robila sluzku u jednej velmi bohatej starej damy, ktora bola velmi ukecana, komunikativna a travili sme spolu vsetok cas, co bolo uplne super, lebo som sa aspon nenudila. Vtedy som este ani nevedela, ze existuje toto forum :) Tam som vydrzala dva roky, ale odisla som kvoli jej azbestovemu a plesnivemu bytu nachadzajucemu sa v prastarej budove, ktora bola postavena pred druhou svetovou a ja som tam dostala alergiu na plesne, no nebyt tej alergie, neodisla by som. Pani rok po mojom odchode zomrela. Byvanie v takych pre zdravie zlych a nevyhovujucich podmienkach si vyziadalo svoju dan. SOm si ista, ze keby bola byvala v novostavbe, zila by dodnes stastne aj so mnou, lebo inak bola aj v starsom veku aktivna sportovkyna, chodievali sme spolu na plavaren... Chvilu byvam v podnajme, chvilu v nejakom hoteli, ktory da pracu na sezonu a ubytko zadara, chvilu s niekym a chvilu sama, ale este nikdy sa mi nestalo, ze by som v kolektive, kde pracujem, nemala Slovakov. V kazdom kolektive je niekto zo Slovenska a to je vzdy prijemne a mile prekvapko, ze aj v rodnej reci mozem s niekym pokecat... Mozno je pre teba zivot v zahranici nudny preto, lebo si nemal to stastie mat v kolektive okolo seba Slovakov, lebo stale zotrvavas na tom istom mieste v tom istom meste a pri tej istej praci, ale ja viem, ze vacsina ludi to tiez takto robi a dokonca sa to povazuje za spravne, ale ja mam dobrodruznu povahu a ja by som to takto nevedela, nesedelo by mi to proste k povahe a vzdy sa len smejem, ked mi rodicia nadavaju za moju nestalost a ked spinaju ruky a prevracaju oci do neba a modlit sa zacinaju, ze jaj, boze, co len s nasou dcerou bude, zase nechala robotu tam a tam, vsak si uz nikdy ziadnu robotu nenajde a zostane nam na krku... a milionkrat uz videli, ze som si vzdy velmi rychlo vedela novu robotu najst, ale to ich strachovanie sa pre nic - za nic, to ja teda ozaj nechapem. Niekedy si myslim, ze by som ich radsej mala zacat klamat, ze som stale na tom istom mieste, nech sa uz tolko nestrachuju :D Ty asi nezijes v Rakusku, asi zijes niekde dalej, mozno by ti pomohlo, keby si zmenil pracu, ze by si zacal robit nieco ine, keby si sa odstahoval z mesta, v ktorom byvas a prestahoval sa do mesta ineho, vnieslo by ti to do zivota trochu novoty, spoznal by si nove mesto, novych ludi, mozno by si mal aj stastie, ze by si natrafil na niekoho zo SLovenska v pracovnom kolektive a to by bolo celkove take ozivenie do nudneho zivota. Ale na SLovensko sa nevracaj, naozaj sa to neoplati. AK mas menej ako 26 rokov, oni by ta z Uradu prace boli schopni poslat na absolventsku prax, kde by si 6 mesiacov musel zadarmo robit... cim dalej, tym horsie zakony na SLovensku su a tym nevyhodnejsie je to pre ludi, ktori su tam stale chudobnejsi a chudobnejsi. Dokonca este aj 60-rocne babky sa hufom hrnu na opatrovatelske kurzy a na kurzy nemciny, len aby si popri dochodku, ak su este telesne fit, dokazali v Rakusku privyrabat ako opatrovatelky na dvojtyzdnove turnusy a pomahat takto financne vnucatam, ktore studuju... a keby neboli na taketo nieco odkazane, tak by to nerobili. Tazky je zivot na Slovensku. MOzno by ti prospelo, keby si si nasiel lasku, priatelku, ak uz nie si dobrodruh casto striedajuci prace, aspon by si mal doma niekoho, na koho sa tesis a s kym sa mozes porozpravat, chodit na vylety, travit cas...

Avery

Pracujem v zahranici kamaratov som mala len v praci tiez. Uz som tu 4 rok.najdi nejaku skupinu krajanov mimo sk. Alebo zacni sportovat timove sporty. V bare pozvi babu na drink...
Kde zijes? :)