Stredomorská (krétska) diéta
Krétska diéta je plná olív, chleba a vína. Vedci sú presvedčení, že tento spôsob stravovania je cestou k dlhovekosti.
V porovnaní s ostatnými národmi vraj majú Kréťania najnižšie percento smrtí v dôsledku srdcovocievnych chorôb a niekto-
rých foriem rakoviny. Navyše, je plná dobrého jedla, jednoduchá, ale noblesná.
Krétska diéta v praxi:
Základom diéty je olivový olej, ktorý nahrádza ostatné tuky v potrave a tvorí jednu tretinu všetkých kalórií, ktoré človek prijme. Podáva sa v surovom stave. Dôležitá je aj jeho kvalita, panenský alebo extra panenský olivový olej je bohatý na nenasýtené tuky, ktoré sú výborným prírodným antioxidantom, teda prostriedkom boja proti rakovine.
Krétska diéta je tiež veľmi bohatá na chlieb, obsahuje až trikrát viac chleba ako prijímame my. Ide však iba o celozrnný chlieb. Do stravy pridávajte čo najviac zdrojov z rastlín: ovocie, zeleninu, chlieb, strukoviny, orechy a semiačka. Denne by ste mali zjesť 7 – 10 porcií zeleniny.
Hydina a ryby tvoria len malú časť menu. Červené mäso by ste do stravy mali zahrnúť len jedenkrát do týždňa.
Sladké nie je povolené, nahrádzajte ho však ovocím.
Zamerajte sa na síce malé porcie, ale kvalitného jedla. Odporučená kalorická dávka je 1 800 – 2 000 kalórií, z čoho 20 - 25 % prijímajte ráno, 45 - 50 % na obed a okolo 30 % večer.
Červené víno je dovolené pri hlavnom jedle, denná dávka by však nemala byť vyššia ako jeden až dva poháre pre muža alebo jeden pohár pre ženu. Pite veľa vody, bylinkových čajov alebo riedených ovocných džúsov.
Limitujte tiež syry, jogurty a týždenne by ste mali zjesť maximálne 4 vajcia.