Ako to teda vlastne je

Noelani

Oplodnenie

Spermie obsahujú látku, ktorá je schopná rozpustiť vonkajší obal vajíčka, takže jedna z nich môže doň preniknúť. Len čo sa tak stane, spermia stráca bičík,ktorý jej umožňoval pohyb, a súčasne sa zahatá cesta do vajíčka iným spermiám. Úspešná spermia zväčší svoj objem, splynie s vajíčkom a vytvorí zárodočnú bunku.Pohyb spermii - Počas orgazmu dochádza u muža k ejakulácii 200
až 400 miliónov spermií do pošvy ženy. Mnohé sa vyplavia von alebo sa cestou stratia, niektoré však preplávajú cez sekrét vylučovaný krčkom maternice, ktorý je v období ovulácie tenký a pružný, a prejdú cez maternicu do vajcovodu. Ak sa vajíčko ešte neuvoľnilo, spermia je vo vajcovode schopná prežiť až 48 hodín.

3) Delenie bunky
Takmer okamžite sa zárodočná bunka začne deliť. Na svojej ceste cez vajcovod pokračuje v delení na čoraz viac buniek.

4) Príchod do maternice
Asi na štvrtý deň po oplodnení dosiahne vajíčko dutinu maternice. Vtedy je to
už guľôčka, ktorú tvorí asi 100 buniek. Má dutý, tekutinou vyplnený stred. Ešte je primalá na to, aby ju bolo možné vidieť voľným okom. Počas niekoľkých ďalších dní sa vznáša v dutine maternice.

5) Zahniezdenie sa vajíčka
Zhruba na konci tretieho týždňa sa oplodnené vajíčko začína zahniezďovať v mäkkej, hrubej sliznici maternice. Tento proces sa nazýva nidácia. Keď sa vajíčko bezpečne zahniezdi v sliznici maternice, počatie je zavŕšené. Špongiovité výbežky vonkajších buniek zárodku začínajú prenikať do sliznice, aby sa mohli napojiť na krvný obeh matky. Tieto bunky neskôr vytvoria placentu. Z iných sa vyvinie pupočná šnúra a ochranná blana zárodku. Vnútorné bunky sa rozdelia do troch vrstiev, z ktorých sa vyvinú rozličné časti tela vášho budúceho dieťaťa.

Piaty až šiesty týždeň
Zárodok sa vznáša vo vaku naplnenom tekutinou.
- Má jednoduchý mozog,chrbticu a centrálny nervový systém.
- Na hlave sa mu zjavujú štyri plytké preliačinky, z ktorých sa neskôr vyvinú oči a uši dieťaťa.
- Zárodok má už náznaky tráviaceho systému, úst a čeľustí.
- Začína sa vyvíjať brucho a hruď. Môžeme vidieť srdce ako veľkú vypuklinu na prednej strane hrude; na konci šiesteho týždňa začne biť.
- Vytvára sa krvný obehový systém.
- Vyvinuli sa štyri malé zárodky končatín.