Ano, predstavte si, tak mi to povedala moja lekarka (osoba, ktora 6 rokov studovala vseobecne lekarstvo, nasledne si spravila atestacie z neurologie a ma niekolkorocnu prax v odbore), neriadim sa recami ludmi, ktori nie su lekari co sa tohto tyka, len tolko k tomu.
Nie kazdy epileptik je “citlivy” na tie iste podnety. Ja som takto epilepticky zachvat nikdy nedostala. To vnimate prilis prehnane.
Osobne nepoznam epileptikov, ktori by sa liecili tolkymi liekmi a ked, su v takych stavoch, ze by im potvrdenie na vedenie motoroveho vozidla nikto nedal. Nakolko to funguje tak, ze epileptik, ktory nie je stabilizovany (tzn. mava pravidelne a casto zachvaty) nema narok na to, aby soferoval alebo obsluhoval nejaky stroj. Na to by mal byt tusim polroka bez zachvatu alebo rok, neviem presne. Cize nehrozi, ze by taky clovek soferoval.
A co sa tyka toho, ze aj ked je epileptik v dobrom stave, moze dostat zachvat, ano, moze. Tak isto aj inak zdravy clovek dostane mikrospanok za volantom, chory na srdce infarkt a pod.. Teraz tu zakazme polke republiky vodicaky. :D
Nezmyselne podla mna. Ako som uz pisala, to, co povedia vystudovani ludia v medicinskom smere, je pre mna prvorade. A vy sa skor zamyslite, nez hned budete takto pisat. Tiez som kedysi odsudzovala, potom ma epilepsia dobehla a na vlastnej kozi teraz citim, aky je to zivot plny obmedzeni.
Získať vodičský preukaz bolo kedysi pre ľudí, trpiacich epilepsiou, mimoriadne ťažké – kandidáti museli byť 5 rokov bez záchvatu a 3 roky bez liekov. Dôsledkom bolo, že tisícky ľudí si do žiadosti o zamestnanie museli napísať – nevodič. Od novembra 2010 však tento diskriminujúci zákon nahradil nový s reálnejšími podmienkami.