Môžu ľudia s epilepsiou šoférovať?

Táto diskusia patrí k článku: Môžu ľudia s epilepsiou šoférovať?
Môžu ľudia s epilepsiou šoférovať?

Získať vodičský preukaz bolo kedysi pre ľudí, trpiacich epilepsiou, mimoriadne ťažké – kandidáti museli byť 5 rokov bez záchvatu a 3 roky bez liekov. Dôsledkom bolo, že tisícky ľudí si do žiadosti o zamestnanie museli napísať – nevodič. Od novembra 2010 však tento diskriminujúci zákon nahradil nový s reálnejšími podmienkami.

GOING

Reall1
jaj. Lebo má toľko štátnych papierov ako píšete.

Predpokladám, že je to o sypaní práškov (chemicky cudzorodých
organizmu), ktoré jednu vec riešia a min. 50 vecí pokazia.
Tak potom neviem či je toto skutočná liečba alebo iba tlmenie / potláčanie vonkajších prejavov.

Keby som bol epileptik tak by som riešil seba aby som vnútorne nebol, jednoducho povedané: "nervák". Ak to spúšťa povaha, ste namydlená.

Reall1

GOING
Neviem, co ma spolocne tato otazka s temou fora. Ale nie, nevyliecila, nakolko epilepsia je ochorenie na cely zivot. Ale velmi mi pomohla a uz som na tom ovela lepsie nez kedysi. V podstate to, ze mam semtam myoklonie (cize uz ani nie velky zachvat) je len moja chyba, lebo niekedy nedodrzim spankovy rezim.

Tak toho pana si ja zastavat nejdem, neviem, co je zac. Ale tak isto zachvat mozete dostat aj vy a tiez za volantom (ano, aj ked nie ste epilepticka), pricom mozete niekomu ublizit alebo ho zabit.. Som zvedava, co by ste potom hovorili a ci by ste sa napriklad aj vzdali svojho povolania, ak take prave epileptik vykonavat nesmie. Lahko sa sudi, ked clovek nezije s tym ochorenim.

Zabiatko

Áno štatisticky určite viac ľudí pod vplyvom alkoholu spôsobí viac škody, ale veď práve preto je to zakázané. A pardon zabudla som poznamenať ten pán s epilepsiou bol kuriér slovenskej posty. Ok nech si šoférujú do potravín a spat. Ale vybrať si prácu kuriéra? Kde je zodpovednosť?

www.youtube.com

Reall1

Ano, predstavte si, tak mi to povedala moja lekarka (osoba, ktora 6 rokov studovala vseobecne lekarstvo, nasledne si spravila atestacie z neurologie a ma niekolkorocnu prax v odbore), neriadim sa recami ludmi, ktori nie su lekari co sa tohto tyka, len tolko k tomu.

Nie kazdy epileptik je “citlivy” na tie iste podnety. Ja som takto epilepticky zachvat nikdy nedostala. To vnimate prilis prehnane.
Osobne nepoznam epileptikov, ktori by sa liecili tolkymi liekmi a ked, su v takych stavoch, ze by im potvrdenie na vedenie motoroveho vozidla nikto nedal. Nakolko to funguje tak, ze epileptik, ktory nie je stabilizovany (tzn. mava pravidelne a casto zachvaty) nema narok na to, aby soferoval alebo obsluhoval nejaky stroj. Na to by mal byt tusim polroka bez zachvatu alebo rok, neviem presne. Cize nehrozi, ze by taky clovek soferoval.

A co sa tyka toho, ze aj ked je epileptik v dobrom stave, moze dostat zachvat, ano, moze. Tak isto aj inak zdravy clovek dostane mikrospanok za volantom, chory na srdce infarkt a pod.. Teraz tu zakazme polke republiky vodicaky. :D

Nezmyselne podla mna. Ako som uz pisala, to, co povedia vystudovani ludia v medicinskom smere, je pre mna prvorade. A vy sa skor zamyslite, nez hned budete takto pisat. Tiez som kedysi odsudzovala, potom ma epilepsia dobehla a na vlastnej kozi teraz citim, aky je to zivot plny obmedzeni.

GOING

Reall1
ak bude jazdiť po meste 40km/h tak nech šoféruje.
Ale pri troj-štvorkombinácii antiepileptík určite nie.

Ak je dobre kompenzovaný ? To neurológovia vedia čo bude ?
A kedy sa zdravotný stav zhorší? Tak to sú lepší jasnovidci ako ja.
Lekár posudzuje aktuálny zdravotný stav a nie zdravotný stav do budúcnosti !
Stačí ak teplo zdynamizuje výboje v mozgu a je to tu alebo počas jazdy meniace sa svetlo stromoradím alebo plotom (stroboskopický efekt ).

Jedna vec je chemicky napustený epileptik a jeho dlhšie reakčné časy v premávke a druhá vec záchvat za volantom !

....pozrite môj skorší príspevok z tech. výkladom k tejto téme:

Reall1

Pozrite si statistiky dopravnych autonehod. Kolko z nich ma za pricinu alkohol za volantom a kolko z nich epilepticky zachvat... Podla mna epileptik, ak je dobre kompenzovany, nema preco nemat vodicak. Je to nazor neurologov, nie len moj osobny nazor. Je mi luto vasho manzela, avsak ten clovek to nespravil umyselne.. Plus by to bolo velke obmedzenie, keby clovek, co mal parkrat zachvat v zivote, nemoze uz nikdy soferovat. Skuste sa do toho vcitit, ci by sa vam to pacilo a ako by to pozmenilo zivot vam, keby mate byt bez auta. Nie hned takto zbrklo hodnotit.

zabiatko

Ľudia s epilepsiou by nikdy nemali šoférovať. Nie len že ohrozujú seba ale hlavne ostatných nevinných ľudí. Je to sebecké. Dnes mi jeden skoro zabil manžela.