je nas cim dalej tym viac, viem ze nie som sama na svete so svojim problemom, som z neho ale zufala a dufam, ze sa najde niekto, kto ma uz nejake skusenosti a vie poradit.. citala som ze s alergiou sa treba naucit zit, ze sa to neda vyliecit. ako ale zit ked mam alergiu na uplne vsetko? nesmiem vobec ziadne obilniny, ani ryzu, vajcia, kukuricu, mlieko, dokonca ani mrkvu a ja neviem co vsetko este. skor je jednoduchsie vymenovat co smiem. vodu a vzduch. asi mi ani ine neostava ako naucit sa zit zo vzduchu. mam ledva 47 kg a nemozem sa najest napriek tomu ze som permanentne hladna. aj vsetky tie nahrady za muku obsahuju bud kukuricnu aleby ryzovu muku alebo skrob, takze ani to nepripada do uvahy. prosim je tu niekto s podobnym problemom? ako sa stravujete? je to pravda ze mam takto zit do konca? potom naco, ved sa citim byt vaznom vo vlastnom tele... :((((
Alergici - co jete?
A zabudla som dopísať aj KUKURICU,POHÁNKU,MRKVU,...
Ak niekto tvrdí,že ryža nespôsobuje alergiu,mal by túto informáciu postúpiť MUDr.Martinovi Hrubištovi,PhD.,primárovi Oddelenia klinickej imunológie a alergológie,Národný ústav TaRCH,Ba-Podunajské Biskupice,ak tam ešte pracuje,zrejme vie viac ako on!
Ani tebe ryža nerobí problém.
Ryza patri medzi top 10 potravin sposobujucich intoleranciu, tak mozno sa tu nepise o alergiach, ale o intoleranciach, spolocnym znakom je vsak, ze ci uz ide o alergiu, alebo intoleranciu, nevhodne potraviny treba vylucit. Ja som predtym, ako som sa dozvedela, ze mam intolerancie, zjedla maso asi tak raz za tyzden. Moji rodicia boli velmi chudobni a penazi na maso nebolo, tak som sa stravovala takmer ako vegetarianka. Akonahle som sa dozvedela o svojich intoleranciach (mliecne bielkoviny, laktoza, vajecny bielok, kukurica, psenica, gluten, hrach, makrela, horcica, slnecnica...), dala som sa na maso. Bola som schopna kazde rano pred odchodom do roboty vstat o hodinu skor a navarit si maso (asi tak najmenej 400 g masa kazdy den, alebo aj 500 som na ranajky zozrala) a ako prilohu k nemu napriklad Quinou alebo ryzu, ktoru nastastie mozem. Ale viem, ze zemiaky a ryza patria medzi top 10 potravin sposobujucich intolerancie, aj ked mne zrovna tieto dve problem nerobia. V Bio obchodoch dostanes Quinou. Quinoa je bezlepkove obilie, su to take male bledohnede gulicky. Len to uvaris vo vode, ako keby si varila ryzu, ale maso musi byt, inak sa nezasytis. Alebo proso, vola sa aj pseno. Tiez ho dostanes v obchode a vyzera podobne, male bledohnede gulicky. Proso je bezlepkove obilie, zase proste len normalne uvaris vo vode a zjes namiesto ryze. Nahrady za mlieko su napriklad kokosove mlieko, mandlove mlieko, lieskovoorechove (to maju v DM), treba si vsak vsimat zlozenie. Ja sa musim pozriet, ci obsahuje slnecnicovy olej. Ja si kupujem ryzove mlieko v Terno supermarkete a v Hoferi. Alebo ryzovo-kokosove v Bio obchode. Kazdy si uz musi najst to svoje, mozno by si mohla skusit mandlove, ak ti nebude robit problem, ze obsahuje slnecnicovy olej. Ani nie tak pit, ako skor pridat do varenia, napriklad si s nim uvarit nejaku kasicku prosovu bezlepkovu, alebo pohankovu bezlepkovu, ak ti pohanka neprekaza. Alergen mlieka nie je len laktoza, ale aj mliecne bielkoviny, na ktore ja mam intoleranciu velmi silnu. Mozno ti bola zistena i. na laktozu, ale na tie mliecne bielkoviny si sa este vysetrit nedala. Alebo dala? Robila si si Food detective? Ja dost casto jem cukinu, karfiol, brokolicu (tu volim skor moznost mrazenej zeleniny), ale aj papriku, paradajku a redkovku, v poslednom case hlavne sparglu, kedze je sparglova sezona. Skodi mi fruktoza, takze ovocnym stavam sa vyhybam a z ovocia znesiem jedine broskyne, nechapala som, preco, nakoniec som si v knizke Fruktoseintoleranz precitala, ze broskyne obsahuju najmenej fruktozy, takmer ziadnu a najviac jej obsahuje hrozno. Skodia mi vsetky konzervacne latky a farbiva, tak som ich vylucila zo stravy a mam pokokj a zjem len to, co si sama navarim. Ked som niekde vonku a nemozem si navarit sama, dam si hranolky, vsak ked sa to stane mozno raz za dva mesiace, neumriem od nich :). V Bio obchode najdes aj Amaranth, tiez je to bezlepkove obilie, mozes skusit, ci ti sadne. Nejedz polievky vytiahnute z chladnicky a akukolvek varenu stravu taku, ktora bola napriklad tri hodiny na sporaku alebo jeden den v chladnicke. Obsahuje afla toxiny, ale aj histamin. Mozes mat histaminovu intoleranciu, na ktoru ta vysetri alergolog z odberu krvi. Daj si toto vysetrenie urobit. Ja jem polystyrenove chlebiky ryzove, ale v beznych obchodoch ine ako ryzove a kukuricne a psenicne nenajdes, no v bio obchode najdes aj quinoove, gastanove a pohankove. Aj tie si zvyknem kupit, skoda len, ze to ide tak strasne do penazi. No zaklad mojej stravy tvori hlavne maso.
Neverím, že máš alergiu na ryžu. Ryža neobsahuje ani lepok, ani žiadne iné alergény, hlavne ak nie je obrusovaná, ale prírodná je protialergická a dieteticky neutrálna. Tak isto pšeno, pohanka a kukurica. Protialergické sú i varené /dusené, pečené, kvasené/zeleniny, hlavne naše domáce typu kapusta, cibuľa, mrkva, kaleráb a iné, tiež semienka a strukoviny, kvalitne domäkka uvarené so zeleninou, v malom množstve.
Alergizujúce je ovocie, mliečne výrobky a mlieko a aromatické a cudzokrajné pochutiny a prídavné látky v potravinách, agrochemikálie.
Musím Ťa opraviť,nemáš alergie na všetko,inak by si tu už nebola.Máš LEN potravinové alergie.Kto Ti ich diagnostikoval?