Laktóza v jedle

LMarika

Laktoza je mliecny cukor, takze ak na vyrobku najdes napisane, ze obsahuje mliecny cukor, tak ho nejedz. Pozor aj na skrytu laktozu. Obsahuje ju capuccino, sladkosti (okrem tych z bio obchodov a z DM, ktore su oznacene ako bezlaktozove), najdes ju aj v pecive, hlavne v zakuskoch a tortach, lebo do kazdeho cesta ide mlieko. Najlepsie bude, ak sa naucis piect a budes si piect sama s bezlaktozovym mliekom. Nejedz ziadnu cokoladu, lebo v kazdej je mlieko. A este nieco: Pokial len mozes, var si sama a stravuj sa sama doma. Ziadne chodenie po restikach nech ta ani nenapadne, lebo v restike davaju laktozu aj do takych jedal, v ktorych naozaj nema co hladat. Objednas si varenu brokolicu? Normalny clovek ju vari tak, ze zlozenie: brokolica, voda, sol. Ale kuchar v restike tak, ze zlozenie: Brokolica, voda, sol, kilo masla. Nezalezi na tom, ci je to brokolica, ci spargla, ci varena mrkva s petrzlenom. Varena zelenina casto byva ako priloha k jedlam v roznych restikach a laktoza je v nej urcite, na to mozes vziat jed. Sama som pracovala ako pomocna sila v kuchyni a toto mozem potvrdit, videla som, ako to tam varia a az vtedy som pochopila, preco mi je stale zle, ked jem v restike (hocijakej) nieco, co ked si uvarim sama doma, nemam s tym problem. Objednas si opekane zemiaky s petrzlenom? Normalny clovek si to doma uvari tak, ze zlozenie: zemiaky, petrzlen, olej a sup na panvicu. Kuchar v restike na tu panvicu prida este aj kilo masla. Co som videla, videla som, neverila by si, kde vsade najdes to svinstvo - laktozu. V restike nanajvys hranolky, tie jedine su bez laktozy. Ryza? Normalny clovek ju vari tak, ze zlozenie: Ryza, voda, sol. Kuchar v restike tak, ze zlozenie: ryza, voda, sol, maslo. Pecene urca? Upec si ho doma a nic sa ti nestane. Das si ho v restike? Jasne, ze nan pred vlozenim do rury nalozili masla, kolko sa len dalo, hlavne, ze to lepsie chuti, ale, ze polovica ludskej populacie bude mat z toho traviace tazkosti, to ich uz akosi nezaujima. Ver mi, ze cas straveny pri vareni a peceni nikdy neolutujes, robis to predsa pre svoje zdravie. Ja restiky zdaleka obchadzam a paradoxne pre nas, laktozovych, su prave tie presmazene a mastne hranolky z mekacov, o ktorych sa tolko hovori, ze su nezdrave, to najzdravsie, co si vonku mozme dat.