Laktózová intolerancia (probiotiká, rady, atď.)

Príspevok v téme: Laktózová intolerancia (probiotiká, rady, atď.)
tree90

Ahojte. Chcem sa spytat, ci tu ma niekto podobny problem a ako si upravil svoj jedalnicek. Naco si napriklad davat pozor, co uplne vynechat, co zasa naopak mozem. Mam velmi vysoku intoleranciu, takze mam tiez otazocku, ake probiotika su este prijatelne. Kupil som si Laktobacily 6 , no neviem, ci su idealne pri mojom probleme. Hlavne o tej strave sa chcem toho viac dozvediet. Za kazdu radu a tip budem vdacny :) Krasny den

tree90

Ok, takze sa vratim k tomu , ze tu intoleranciu mi zistili vdaka gastroentorologii. Dlhodobo som mal problemy s travenim a zaludkom. Liecil som sa na helikobaktera kombinaciou asi 4 antibiotik. Potom som sa ho zbavil uplne, ale tie antibiotika nic aj tie dobre veci v mojom traviacom systeme. Vysledky z hadice : laktaza foktalne zvyskova aktivita cca 5%, sacharaza 100%, trehalaza 100%, mierna chronicka inaktivna antralna gastritida, HP negat. Takze usudzujem, ze tie vyrobky s laktozou su neni fakt vhodne ani v minimalnej podobe , jedine , ze si dam laktazan a podobne. Moj dlhodoby problem snad aj od mala je , ze sa prejedam , nie casto, no ked mi uz raz nieco chuti, viem sa naprat do prasknutia a uz som si dupol nohou :D sa odteraz snazim to cele kontrolovat, aj menej a viac krat jest nie vela naraz. Super na tom cele je , ze jem dost, no pribrat nedokazem skoro vobec, prave este viac chudnem. Vzdy to zhadzujem na stres alebo jednoducho na metabolizmus. No velmi rad by som to zmenil, ze by som pribral aspon par kil a troska sa vysekal do lepsej postavy :)

laura321

ale ja by som na tvojom mieste ten test na intoleranciu neobjednavala, len ti potvrdi, ze jednoducho tie mliecne veci ti skodia a musis ich vylucit, aspon na dva roky, potom vyskusaj , mozno ti to uz skodit nebude.

laura321

podla mna mas alergiu na laktozu, mozno aj intoleranciu, alergia sa prejavuje hned ako u teba, hnacka, krce, intolerancia po dnoch aj tyzdnoch po uziti potraviny, co ti skodi. Nie je to to iste. Alergiu ti urobia lekari, na gastre alebo alergologii, intoleranciu jedine tym testom, co si sam objednas za 80 eur fooddetective, lebo ak by si si to daval niekde robit, vyslo by ta to este ovela viac.

Kýčera

Predpokladala som,že si si určil diagnózu Ty,preto ju treba lekársky potvrdiť.Ak by Ti ju predsa určil lekár,aj tak by Ťa mal vyšetriť,keďže uvádzaš aj iné ťažkosti,z kt. sa dá vyvodiť podozrenie na alergiu na lepok,kazeín,celiakiu a aj iné ochorenie a tieto potvrdiť alebo vylúčiť.Stáva sa,že na človeka,kt. má nejaké alergie sa nalepujú aj ďalšie.

Kýčera

Môžeš mať s tými ATB pravdu,ale môže to byť aj akútne alebo chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu.Môže Ti to spôsobovať aj nejaká vírusová infekcia,kt. keď doznie,Tvoj organizmus začne laktózu opäť tolerovať a Ty budeš opäť o.k.Nepíšeš koľko máš rokov,ako dlho stav trvá,na akú diagnózu si ATB bral.Preto by si mal všetky tieto okolnosti zvážiť a ak to trvá dosť dlho a reakcie sú závažnejšieho charakteru, mal by si čo najskôr navštíviť gastroenterológa,/spraví testy zadarmo/povedať mu o všetkých svojich ťažkostiach,vrátane problémov s trávením múky.Chcem Ťa však upozorniť,že múku aj laktózu pred vyšetrením musíš konzumovať,aby Ti nevyšli negatívne testy.Môžeš mať celiakiu,alergiu na pšenicu,kazeín,intoleranciu laktózy,...Až budeš mať výsledky,ozvi sa,viem Ti tiež poradiť.

tree90

No prejavy su vacsinou hnacka, krce v bruchu a celkovo mi to narusi travenie. Potom chvilku trva kym, sa mi to da cele do poriadku. To maslo som skusil nahradit ghee. Ma uzasnu vonu a chut a nemam nejake problemy z toho. Cize si ho davam ako nahradu :D Chudi mi dokonca este viac :) Ten test hmmm, celkom drahe to je, skor by som si asi nejake testy dal spravit u lekarky. Mozno by to slo lacnejsie. Ale zacinam mam fakt pocit, ze budem aj na nieco ine precitliveny. Je mozne, ze tu intoleranciu som dostal ako "bonus" za liecbu antibiotikami, ktore som uzival pri liecbe helikobaktera a tie znicili co mohli :(

LMarika

Kup si v lekarni maly domaci test na intolerancie, ktory sa vola Food detective a stoji okolo 80 €. Tam je 46 potravin, ale bez laktozy a fruktozy. Je tam aj psenica a gluten, vajcia a dalsie zakladne potraviny, ktore za normalnych okolnosti ludia konzumuju kazdy den. Test si urobis sam doma a ukaze, ktore dalsie potraviny by si mal vylucit zo stravy.

laura321

mne vysla tiez intolerancia na laktozu, nepijem mlieko, nejem syry odvtedy, ale neda sa to ustriehnut, sem tam nejaka omacka dke je smotana, aj maslo jem, neviem to nahradit nicim, tie smotany zo soje, kokosu a ine su pre mna humusy a ja to tak rada pouzivam pri vareni...ako sa to u teba prejavuje?

tree90

Wooow, vidim, ze mi odpisal niekto, kto to ma riadne namakane, co som velmi rad. Dakujem za rady a tipy , urcite ich vyuzijem . Ja som z tych probiotik vyskusal tie laktobacily 6 a lekarnicka, ze neobsahuju laktozu no aj tak neviem, mam z nich zvlasny pocit. Asi sa poradim s doktorkou. V poslednej dobe mam pocit , ze z velkeho mnozstva psenice , mi tiez nebyva dobre. Som po pizzi mal extremne krce, strasne ma nafuklo a nespal som pomaly celu noc. Obrovske krce. Na druhe rano sa to upravilo, tak je dost mozne aj to , ze laktazan, ktoreho som si pred tou pizzou dal (2tablety) nestacil a mal som to z laktozy. Dnes som vyskusal napriklad bezlepkovu pizzu a este bez syra a bola uplne super, tiez som sa stavil v bioobchode a predavacka mi poradila nejake sladkosti, tak som skusil ryzovu bielu cokoladu a je fakt vyborna. Ohladne toho peciva mam tiez velky otaznik. Snazim sa hlavne celozrne a tmave pecivo papat :P

LMarika

Ja mam velmi silnu intoleranciu na laktozu, ale aj na mliecne bielkoviny, psenicu, kukuricu, vajcia a vela inych potravin. Ak u teba ide len o laktozu a okrem toho nic ine, tak bezlaktozove jogury by si v pohodicke mohol jest, aj nejake to bezlaktozove mlieko pridat do varenia, do palaciniek. No neprehanat to ani s tymi bezlaktozovymi mliecnymi vyrobkami, lebo predsa len aj tie obsahuju nejake minimalne mnozstvo laktozy. V Bio obchodoch najdes bezlaktozove sladkosti, ale aj bezlaktozove mliecne vyrobky. V DM-drogerii najdes ryzove mlieko, sojove, kokosove, mandlove, ovsene, lieskovoorieskove... aj tieto mlieka mozu posluzit ako nahrada za mlieko. No cafe late s nimi neurobis, lebo z takeho mlieka pena nebude. Idealne, ak sa naucis varit a budes si vsetko varit sam, kopu receptov najdes aj na internete... A jednoducho mlieko nahrais bezlaktozovym mliekom, alebo nejakym inym. Ja najcastejsie pijem ryzove mlieko, nakolko bezlaktozove kravske nemozem kvoli mliecnym bielkovinam. Laktoza je takmer vo vsetkych sladkostiach, ale aj v pecive, najma v zakuskoch a v tortach, ale aj v kolacikoch a v makkuckych croissantoch zabalenych vo farebnom sacku, takze aj pecivo zo supermaketov ju obsahuje. Cukrarnam sa zdaleka vyhybaj a ak tam uz pojdes, tak nanajvys na mineralku, na espresso, ale nie na zakusok. Neviem, ci si uz niekedy piekol kolac, ja som piekla, kym som este nevedela o svojej chorobe a taky kolac a zakusok, do ktoreho by mlieko neslo, taky veru v celej kucharskej knihe nenajdes. Takze ani v celej cukrarni. Ale bublaninu urcite zvladnes upiect sam, pokial laktozove mlieko nahradis bezlaktozovym. Ci aj slane pecivo obsahuje laktozu a ci do cesta na chlieb, rohliky a zemle ide mlieko, to uz ja neviem, lebo pecivo tak, ci tak jest nemozem za psenicu a za gluten. A bezlepkove pecivo nemozem za kukuricu, takze nejem a nekupujem vobec ziadne pecivo. O tomto by bolo dobre sa dopodrobna porozpravat s lekarom, len keby mal cas, ze? Ja najcastejsie konzumujem maso, ryzu a zemiaky, papriku, paradajky, uhorky, cukinu, redkovku, mrkvu, petrzlen, ryzove cestoviny, orechy a arasidy (neprazene a nesolene samozrejme), ryzove spagety, polystyrenove chlebiky ryzove, gastanove a quinoove, ryzovu muku, quinoovu muku, prosovu muku, prosove cestoviny, pukanu Quinou, pukany amaranth, tapioka skrob (biele gulicky) pouzivam na zahustenie pokrmov pri vareni namiesto Maizeny, ktora obsahuje kukuricu... je toho dost, co sa da v bio obchodoch kupit. Nedavno som objavila v bio obchode Reformhaus Martin kokosove keksiky. Obsahuju ryzovu muku, ryzovy sirup a kokos. Velmi dobe, konecne jedina bezmliecna, bezvajecna a bezlepkova sladkost bez tej hnusnej kukuricnej muky, ktoru nemozem a bez hnusneho medu plneho fruktozy. Beries nejake lieky? Ak ano, treba sa porozpravat s lekarom, lebo velka vacsina liekov obsahuje laktozu. Ale asi na kazdy zdravotny problem existuje aj bezlaktozovy liek, taky si treba vypytat. Napriklad u alergologa, ak beries antihistaminika. U zien ide zase o antikoncepciu, ak niektora zisti, ze ma intoleranciu na laktozu, treba lieky vymenit za bezlaktozove. Bezne veci ako vitaminy a tabletky proti bolesti si treba v lekrani pytat bezlaktozove.