Ako povedať o menštruácií

vebe

Ked to tu citam, tak vidim, ze vacsina dievcat ma rovnake problemy s menstruaciou- ako to povedat mame a ako si vzmienat vlozky, aby to nikto nepocul a nevidel. je to uz davno, co som mala podobne problemy. Na povbudenie dievcat, co s tym trapia dnes - treba to mame povedat uplne normalne, mama je zena a berie to ako normalnu vec a to s tymi vlozkami, musim povedat,ze to su uplne zbytocne obavy, nikto za dverami nepocuva ci na WC niekto s niecim susti ci odliepa, kazdy si robi svoje a keby aj niekto nieco pocul, no a? A co sa tyka otcov a povedzme, ze idete hodit zabalenu vlozku do kosa. Otec je chlap a zije cele roky s mamou, ktora menstruuje uz cele roky. Takze opat si netreba robit starosti. Riesenie je aj take, ze si zariadite maly odpadkovy kos na WC, co je prakticka vec. Co je dolezite, vzdy to poriadne zabalit.

lisi

Uplne normal jej to povedz. Ja som sa tiez hanbila jak prasa, povedala som to mame ked som sa kupala a ona bola cela happy z toho, lol :D takze normalne povedz, nehanbi sa, je to normalne. No a tiez som sa hanbila vymienat si vlozku na wcku bo to je pocut ne ked ju odlepujem a tak a teraz uplne v pohode jakoze mam v pazi :D

vebe

Jejda, samozrejma ze jej to povedz. Viem ze intimne temy medzi mamou a dcerou niekedy viaznu, mam pre to pochopenie, ale zober si to tak, tvoja mama menstruuje uz roky, je to pre nu tak samozrejma, ze ona s tym problem nebude mat. A kedze mam dceru tak viem, ze na ine nacaka len to ze jej dcera je zdrava a ma menstruaciu. Uplne v pohode staci jedna veta. Mozno ti da jednou vetou aj prakticku radu. A netrap sa ze si jej to rok nepovedala. Ja by som sa nehnevala, skor by ma trapilo, ze co robim zle, ze ma moja dcera problem mi take dolezite veci povedat.
A pre joleen, ty prosim ta nespekuluj s nejakymi tabletkami. Bud rada ze mas cyklus a pravidleny. Jezis maria, jedna dovolenka, ved sa nezblaznis, vies kolko este bude v zivote dovoleniek s menstruaciou? Je to sucast nasho zivota a treba s tym normalne zit, akoze muzi zarastaju, asi tak podobne. Nikdy nevies ako ti tatka tabletka moze rozhasit cyklus, kazdy reaguje inak. Nestoji to za to.

Nefritova

a teda, neviem aku mas mamu, ale ja by som svojej hypotetickej dcere uplne normalne kupila mini tampony urcite radsej, ako tabletky na oddialenie, ved to je daleko nezdravsie pre mlade telo. ak teda nemas ziadne ine problemy, tak s tamponmi si v pohode zaplavas, horsie ak ti byva aj zle. ja som v puberte nemala vobec ziadne problemy pri m., jedine teda kvoli kupaniu som to takto riesila, ale neskor tie prve dva-tri dni mi byvalo tak hrozne zle, ze kvoli tomu by som si tie tabletky dala, aby som nestratila tri dni z dovolenky, co len spat, tabletky od bolesti a kybel na vracanie pri posteli...

Nefritova

mame uplne normalne, ja som sa len pred otcom hanbila, ale len dake prve tri razy, ze som nechcela ist vyhodit vlozku do kosa, ked bol oco v kuchyni. ale potom som to prijala uz ako normalne :) tampony tiez v pohode povedz mame, resp. ja som si sama kupila ked sme mali ist na dovcu a samozrejme, ze mne to vzdy na vtedy vychadzalo, no a skusala som to, neslo to, potom neskor ked som bola moc zufala, ze sa vsetci kupu a ja nie, tak som to dala. ale inak ich vobec nenosim, nevyhovuju mi, viac ma boli brucho ked mam tampon ako ked mam vlozku a aj som mala syndrom toxickeho soku, taky light nastastie len, cize aj preto sa im vyhybam a len velmi velmi vynimocne. ale teda, mama s tym nemala nikdy problem, ved co je na tom? sak panny to normalne tiez nosia, si kupis mini.

joleen

jaja2
Dnes 09:12
Ahoj, začiatkom júla máme ísť na dovolenku a práve vtedy mi vychádza menštruácia. Mám 14 rokov. Myslíte že by som si mohla kúpiť tabletky na privolanie alebo ešte nemôžem? Tampóny mi mama asi nedovolí. Keď tak niaké tie prírodné recepty.

Annamária123

No mňa trošku prekvapuje, že si to tvoja mama nevšimla. Schovávaš niekde použité tampóny alebo vložky? Alebo to zabalené vyhodíš mimo domácich smetí? Odkiaľ máš peniaze, keď to potrebuješ kúpiť? Resp. mama si nevšimla, že jej z týchto hyg. potrieb ubúda, keď si vezmeš pre seba?
Neviem, aký máte s mamou vzťah, verím že dobrý. Hanbiť sa nemusíš a nemusíš to mame ani takto priamo povedať, ako si sem napísala :) Pokojne to zakomponuj napr. do vety: Mami, keď budeš kupovať vložky (tampóny), vezmi viac. A uvidíš ďalej ako bude váš rozhovor pokračovať podľa maminej reakcie. A samozrejme jej povedz pravdu, že už to máš rok, načo klamať...Neboj sa, je to téma ako každá iná, časom si zvykneš, tu sa vôbec niet za čo hanbiť.