Ciastocny invalidny dochodok

Príspevok v téme: Ciastocny invalidny dochodok
dragon400

dobry den, od 10 novembra 2014 som PN, 17 febuara 2015 mi operovali hlavu (lebo zistili ze mam v hlave cystu) operacia nedopadla podla ocakavani tak idem 7 jula 2015 na dalsiu

neurochirurgicka mi povedala ze tu cystu mam pravdepodobne od narodenia, ako som rastol ja rastla aj ona, ale zacala mi robit problemy az teraz, problemy su zavraty, caste zabudanie, dokonca mi povedali ze aj to ze niekedy kokcem a pomocovanie ma na svedomi cysta

chcem sa spytat ci mozem poziadat o ciastocny invalidny dochodok, pripadne kolko musim byt PN?....pripadne ci nanho budem mat narok ak sa mi po operacii tieto problemy odstrania? dakujem za kazdu informaciu

N-ika

Pozri, polopate- nejde o to, aky vykon ti urobia, alebo co ti do tela zavedu, ide o to, nakolko ta to znevyhodnuje pri praci. Ludia maju umele platnicky, klby, tyce v chrbtici, katetre a pracuju. Maju cukrovku- tiez kontroly a choroba na cely zivot a pracuju. Ty nemas ziadne poskodenia, v podstate ta nic neobmedzuje, nie si ochrnuty, nemas paralyzu, nemas obrnu, nie si na voziku...
Ak by ti ta cysta sposobovala nejake komplikacie, ktore by ti branili pracovat-keby tlacila mozog a sposobovala napriklad vypadky pamati, koordinacie, reci tak potom by sa o invalidite dalo uvazovat, ovsem len do doby, dokial by sa cysta "neodcerpala". Potom by ti ho odnali. Invalidny daju ludom co maju rakovinu. Po skonceni onkoliecby im ho zoberu. Tak nemozes cakat ze tebe ID priznaju.
A to ze musis mat zaplatene poistenie nie je z mojej hlavy, je to zakonom urcene. Povinne zaplatene dochodkove poistenie:

menej ako jeden rok, ak ide o poistenca do 20 rokov,

najmenej jeden rok, ak ide o poistenca vo veku nad 20 rokov do 24 rokov,

najmenej dva roky, ak ide o poistenca vo veku nad 24 rokov do 28 rokov veku,

najmenej päť rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 28 rokov do 34 rokov veku,

najmenej osem rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 34 rokov do 40 rokov veku,

najmenej desať rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 40 rokov do 45 rokov veku,

najmenej 15 rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 45 rokov veku.

dragon400

este co sa tyka to kolko mam zaplatene tak som bol zamestnany od 1 januara 2015 do 11 novembra 2015 ale cely september a cely oktober som bol PN takze predpokladam ze tie 2 mesiace nemam odvodene

dragon400

v karte mam napisane ze to je cysticky tumor, alebo som nasiel aj vyraz nezhubny nador, to sa na to nevztahuje? oni mi idu voperovat do hlavy hadicku a prepoja mi to s bruchom, kde sa to ma vstrebavat, budem chodit pravidelne na kontroly a na magneticku rezonanciu (kazdy polrok, mozno kazdy rok, to este neviem) az do staroby, takze ci sa to nevstahuje nato ked s tym budem mat starost cely zivot

co sa tyka toho dochodkoveho poistenia predpokladam ze sa ten polrok neda nejak jednorazovo doplatit ze?
ale preco musi byt zaplateny ten rok ked mam 21? ked sa niekomu stane nejaka nehoda a priputa ho na vozik tak nedostane ID lebo to nema zaplatene ?? ci vlastne to uz nebude ciastocny ID ale plny....uz som si asi odpovedal na otazku

N-ika

Kedze mas 21 rokov, musis mat zaplateny aspon jeden cely rok dochodkoveho poistenia.
A pozerala som aj tabulky bodovania podla diagnoz a jedine co tam je uvedene je nador na mozgu (nie cysta)
Takze obavam sa ze nesplnas ani jedno kriterium na ID...
vela zdravia prajem!

dragon400

to je kolko ?
a ako zistim kolko rokov mam zaplatene? zamestnany som bol len pol roka, potom som dal vypoved a potom prisla tato situacia s tou hlavou, no a pred tym som bol student, co sa tyka toho pol roka v zamestnani tam mi poistenie zamestnavatel platil to mam overene