Glutaman : Naozaj je taky nebezpecny?

odpovedam

videla som video - anketu, kde sa ludi,ktori odmietali nejaku specificku latku, pytali, co to vlastne su za latky (napr. glutaman, lepok, laktoza) a presne ti, co sa tomu vyhybali, vobec netusili, o ake latky ide. nechali sa strhnut trendom, ale namiesto biopropagandy mohli investovat cas do informovania sa a overovania. nuz, ale vacsina ludi je leniva hladat si studie. platena inzercia a reklamne clanky su dostupnejsie.

halihajo

Ja si myslim, ze je to latka ako kazda ina. Nachadza sa v beznych potravinach, ktore jeme. Ak sa konzumuje vsetko s mierou, tak nic nie je nezdrave. Narazil som na zaujimavy clanok www.myty.sk

lombardo1981

Pre tých, ktorí majú serióznu výraznú intoleranciu na glutaman sodný, tak tieto potraviny ho obsahujú (mg/100g):
morské riasy (od druhu) 1378-3190
rokfort 1280
parmezán 1200
sójová omáčka (od druhu) 782-1264
zelený čaj 668
vlašské orechy 658
šunka od kosti 337
sardinky 280
paradajkový džús 260
grepový džús 258
lastúrniky 105-208
hrášok 200
hríby 180
brokolica 176
kalmary 146
paradajky 140
ustrice 137
kukurica 130
zemiaky 102
kačica 69
kura 44
makrela 36
hovädzie mäso 33
bravčové mäso 23
vajíčka 23
losos 20
kravské mlieko 2
materské mlieko 22
Kvalitné sójové omáčky obsahujú iba prírodnú L-formu. Tie "klasické" aj syntetickú D-formu.

RNG

Nuz alergie na glutamaty su dost bezne a ti co maju alergie im zrejme skodi. Napr alergiu na mliecny cukor, laktozu ma az 68% ludi na svete a predsa lekari tlacia mlieko.
Ja hovorim, ze sa treba naucit pocuvat na signaly z tela a podla toho sa riadit.

lombardo1981

Glutamát sodný sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele. Je to soľ kyseliny glutámovej, čo je aminokyselina, ktorá je základnou zložkou bielkovín. Glutamát sa v tele vyskytuje viazaný na bielkoviny (kyselina glutámová! a voľný ako neurotransmiter s dráživým účinkom (glutamát sodná; prenášač vzruchov). Dokonca sa vyskytuje aj v jedlách ako je parmezán, rokfort, paradajky, kukurica, vlašské orechy, parmská šunka či hrášok. Rozoznávame prírodnú L-formu a "syntetickú" D-formu. Priemyselne vyrábaný glutamát obsahuje obe, prírodný iba L-formu. Prírodný sa syntetizuje pomerne rýchlo, syntetický pomalšie.
Glutamát sodný nie je alergénom alebo karcenogénom. Ale dokáže vyvolať pomerne silnú glutamátovú intoleranciu, ktorá je dosť podmienená D-formou a inými vedľajšími produktami pri výrobe glutamátu (pálenie, stuhnutosť, bolesti hlavy, brnenie, tachykardia, palpitácie, bronchospazmus, malátnosť).
Čo sa týka vplyvu na nervový systém (keďže ide o neutrotrasmiter), tak sa zistilo, že pri priamom podávaní do mozgu môže vyvolať poškodenie mozgu. No pri konzumácii tomu zabraňujú dva mechanizmy: gliové bunky, hematoencefalitická bariéra a fakt, že koncentrácia glutamátu v mozgu sa neriadi koncentráciou v krvi.
Glutamát sodný nie je priepustný cez placentu ani neprechádza do mlieka (dokonca ani pri vysokých dávkach).
Možno neviete, ale má dokonca vlastnú chuť. Volá sa umami (pochúťka).
Vitamíny zo skupiny B napomáhajú pri lepšom spracovaní glutamátu v tele.

Kýčera

Ja som asi žila na planéte OZ,pretože som ho a ani potraviny,kt. ho obsahujú/vegeta,bujóny,instantné polievky,omáčky,.../ nekonzumovala od malička a o tom,aký je ZDRAVÝ sa treba spýtať ľudí,kt. spôsobuje "syndróm čínskej reštaurácie". A niektorým zmení názor až ten zdravý BRONCHOSPAZMUS.

MarijanaM

Téma glutaman vzdy sposobi vasne a existuju na neho rozne názory. Podla mna je sucastou potravin, ktore bezne konzumujeme od malicka, dávame ich aj svojim detom a su zdrave. Glutaman je beznou sucastou takmer vsetkych jedal v Azii a ludia sa tam dozivaju najvyssieho veku. Premyslali ste ako je to mozne? Nemyslim, ze glutaman ma nejake obrovske neziaduce ucinky. Na temu glutaman som nasla zaujimavy clanok. Kuk primar.sme.sk

meri.m

Ahoj, ak Ti nespôsobuje problémy a máš rada výrazné chute, nemusíš sa mu vyhýbať. Ázijci ho prijímajú podstatne viac ako Európania a nevyzerá, že by sa to odrazilo na ich zdraví. Niektorí ľudia ale zle odbúravajú syntetický glutaman - napríklad ja ho neznesiem, pritom čínu mám veľmi rada, ale nestojí mi za niekoľkohodinovú bolesť hlavy.