Výmena bedrového klbu a čo potom

Príspevok v téme: Výmena bedrového klbu a čo potom
shoshann

Dobrý deň, viem že mnou založená téma už bola riešená inde, ale zaujíma ma pár konkrétnych vecí, a skúsenosti ľudí. V júni ma čaká výmena bedrového klbu, mám 23 rokov, v júni končím VŠ. Zaujímalo by ma, ako dlho trvá rekonvalescencia a PN-ka, aby som vedela kedy si mám začať hľadať prácu, prípadne ako dlho budem chodiť s barlami. Tiež by ma zaujímalo, aké sú obmedzenia po operácii, napríklad nakoľko budem môcť športovať, aké športy sú vhodné a aké nie, či budú aj iné obmedzenia v určitých druhoch pohybu. Prípadne by ma zaujímala vaša skúsenosť s kúpeľnou liečbou, ako dlho po operácii ste na ňu museli čakať, a nakoľko vám pomohla. A ešte na záver, ak má niekto skúsenosť s Martinskou nemocnicou a operáciou tam.
Vďaka za akékolvek info.
Zuzana

bez-mena

Po rehabilitaciach sa samozrejme mozes vratit k povodnemu stylu zivota. Pochopitelne, pozvolne a s postupnym zvysovanim zataze. Tie opatrenia proti luxacii su len docasne. Ale na rehabilitaciach sa vsetko dozvies:-)
Mne napriklad operovali koleno, mala som ho v stave ze zvazovali tiez vymenu klbu...nakoniec, skusili ako prve odstranenie zdegenerovaneho menisku a zbrusili mi chrupavku az na kost. Na nejaky cas to postaci a potom, po opatovnom poskodeni by mi vymenili klb. Podstatne je, ze aj napriek tomu ze v kolene uz nemam nic na svojom mieste kludne sa venujem sportovym aktivitam, cyklistike, turam, plavaniu...TEP robili mojim rodicom a ti uz tiez funguju v pohode.

shoshann

A môžem sa opýtať, obmedzenia ohladne pohybu a vecí čo možu sposobiť luxáciu platia už doživotne alebo len dokým mi spevnejú svaly? A ako je to so športom po zotavení? Osobne ma baví fitness tak rekreačne, cvičenie HIIT, fitcross, a aj veci ako bicykel. Len teraz po zhoršení stavu som sa toho musela vzdať. Budem sa toho musieť vzdať na celý život?

bez-mena

to ako dlho potrva pooperacny stav a rehabilitacie je individualne a zalezi od typu organizmu. Za predpokladu ze si zdrava a neberies ziadne lieky a nenastanu komplikacie tak cca za tri mesiace by si mohla byt fit.
Co sa obmedzeni tyka, tak treba sediet na vyssom, podlozenom mieste, nerobit nohou pohyby do stran a pod., proste nic, co by ti mohlo sposobit luxaciu klbu.
treba poctivo rehabilitovat, najlepsie hned den po operacii, ale to uz ti tam vysvetlia rehab. sestry...
Drzim palce a prajem skore uzdravenie:-)