Negatíva sóje

Príspevok v téme: Negatíva sóje
fanda zdravia.sk

Ahojte,
O sóji sa píše mnoho pozitívneho ale aj negatívneho. Má zhoršiť vstrebávanie bielkovín, železa, vápnika (aj keď ich je dostatok), znižovať hladinu testosterónu, znižovať kvalitu spermií, spôsobovať neplodnosť i feminizáciu, alebo vyvolávať ochorenia štítnej žľazy.

Čo vy na to?
Konzumuje ju niekto dlhodobo?
Aké máte skúsenosti?
Máte nejaké zaujímavé recepty (čím jednoduchšie tým lepšie)?

Eva531

Kedysi som sóju jedla, veľmi mi chutili najmä sójové plátky na spôsob sviečkovej, ale aj vyprážané ako rezeň. No po každom zjedení sóje som dostala bolesti brucha a kŕče, strašne ma nafúklo a prdenie nemalo konca-kraja, tak som sóju jedného dňa podvedome vyradila zo stravy až natoľko, že som ešte aj čítala zloženie na výrobkoch, či nenájdem niekde sójový lecitín, sójový emulgátor, sóju, a podobne. Po niekoľkoročnej pauze spôsobenej strachom z explózie čriev vlastnými plynmi :) následkom konzumácie sóje :) som vyskúšala sójové mlieko - bez problémov, ale len zriedkavo a s mierou. Nezáleží, čo o sóji čítame, ale ako na ňu reagujeme a ak nám po nej nie je dobre, načo sa trápiť? Nikdy som nebola vegetariánka, mäso jem a problém s ním nemám, podvedome cítim, že pre mňa je zdravšie.

- mira

Problémy s plodnosťou pripisované soji sú spôsobené množstvom cukru v západnej strave. Stačí sa pozrieť, koľko je Číňanov a Japoncov, vôbec nemám pocit, žeby boli neplodní.

Sex Godess

Vsetko s mierou. Pre zeny je asi viac vhodnejsia ako pre muzov. Moj to ani nechce, smrdi mu to. Pravdepodobne estrogenom. :-)

Ja pijem sojove mlieko pravidelne, kvoli vitaminu B. Inak nejem soju.

mackousko

Ja som sa zas dozvedel ze soja nie je dobra pre muzov a najme pre kulturistov, pretoze znizuje tvorbu testosteronu a zvysuje produkciu estrogenu. To znamena ze muzovy sa zacne menit zvuk hlasu viac k zenskemu a zevraj mu maju zacat rastnut zenske prsia.

RNG

Surova soja, ako aj mnohe ine strukoviny(zelena fazulka napr) obsahuje enzym roakladajuci bielkoviny(obrana proti hmyzu. Varom sa ele rychlo znicia.
Japonci pouzivali soju hlavne pre to, ze na sekundarne (zivocisne ) bielkoviny boli prilis chudobni.
Na kilo hovadzieho masa treba az 10 kil krmovin, takze maso na bielkoviny vyzaduje mnoho kil rastlinnych bielkovin.
Toto je aj v podstate hlavny dovod vegetarianstva v roznych krajinach.
Dnes bohatsi japonci jedia viac masa, dokonca chovaju hovadzi dobytok na maso(kobe beef)

fanda zdravia.sk

Vďaka za príspevky.
Určite je najlepšia vyvážená strava.
V prípade sóje zrejme marketingové oddelenia pracujú na plné obrátky (na škodu veci). Zázračné aj zdraviu škodlivé účinky.
Hormónom podobnou a problematickou latkou v sóji je fytoestrogén. O ňom sú vypracované štúdie, ale znova rozporuplné. Podľa niektorých mužom škodí, podľa iných prospieva. Ženám podľa všetkého prospieva. Faktom je, že fytoestrogén sa nachádza aj v iných strukovinách, zemiakoch, slnečnici a chmele. A tieto sú na našom jedálníčku častejšie.