Mám tetu ktorá má schizofréniu. Žije s babkou v jednom dome. Je stará dievka. V živote jej nič nepomohla. A teraz je babka na posteli. Nemôže sa už dvihnúť a tým pádom nosí plienky. Teta jej vôbec nechce ani nič podať . Kričí na ňu a teta ani nereaguje alebo jej strašne vynada aby bola ticho. Minule som jej povedala aby sa starala o babku ale ona na mňa začala kričať nech vypadnem a skoro ma zbila.Chce sa spýtať či človek so schyzofréniou je takýto alebo je taká surová.
Človek schizofrenik
Tak to určite je surová. Viem že pred pár rokmi odmietla chodiť na injekcie a nešla na komisiu... Tak jej zobrali invalidný dôchodok. Babka jej to zase vybavila. A asi chodí na komisie a na injekcie... No silno o tom pochybujem. A lieky neuživa lebo z toho dôchodku by za ne nezaplatila. Každý hovorí že ona má schyzofreniu k nej sa treba tak a tak správať. S mojou mamou a so mnou sa nerozprávala roky a utekala pred nami a vidim ako sa správa teraz k babke a pred tým k strýkovi ktorý bol na smrtelnej posteli a ani vodu mu nepodala a to tvrdila že mu podáva vodu.
Urcite je predovsetkym surova. Sczhiza by malo byt ochorenie, pri ktorom ma clovek halucinacie rozneho typu, napriklad pocuje neexistujuce hlasy, vidi neexistujuce objekty, rozprava sa s tymi hlasmi, ktore pocuje... Tie hlasy mu vselico prikazuju a on poslucha ich prikazy. Ked mu napriklad ten hlas prikaze, aby vyskocil z okna, tak vyskoci z okna. Preto kazdy, kto spachal samovrazdu a prezil ju, musi ist na psychiatriu, aby tam skumali jeho dusevny stav, ze ci nahodou nema tu schizu. Ludia so schizofreniou beru tazke lieky, od ktorych cele dni len spia a tie lieky by zaroven mali tlmit priznaky schizy, cize tie halucinacie a hlasy. Ci je ale clovek so schizou surovy, to zavisi predovsetkym od jeho povahy. Niekomu moze byt diagnostikovana schizofrenia, aj ked ju v skutocnosti vobec nema, ale ma napriklad nejake telesne ochorenie, o ktorom nevie, ze ho ma(zazije chronicku intoxikaciu - otravu nejakou jedovatou latkou, ktora pochadza z potraviny, ktora na tohto cloveka posobi ako jed a on o tom nevedel - pri velmi silnych potravinovych intoleranciach ak niekto denno-denne konzumuje celu paletu svojich alergenov a nevie o tom..., choroby suvisiace so stitnou zlazou o ktorych sa ludovo hovori, ze danej osobe z hormonov siblo..., pripadne sa nadrogoval, sfetoval, lekari o tom nevedeli a on to nepriznal a tie halucinacie a hlasy mu vyplynuli z toho), dalsia kategoria - cisty simulant baziaci po invalidnom dochodku. Taketo spravanie tvojej tety pravdepodobne vyplyva z jej povahy, aj ked pripustam, ze aj s tou schizou moze suvisiet. Mozno lieky, ktore berie, vyvolavaju v nej agresivitu, ale zase ak by ich nebrala, mala by tie halucinacie. A mozno isla na psychiatriu iba ako simulantka a na sibnutu sa zahrala, lebo chcela poberat invalidny dochodok. Ci to ale naozaj tak bolo, to sa ty od svojej tety urcite nedozvies, mozes len hadat. Kazdopadne, ak je naozaj chora, a teda lieky berie, tak v tom pripade to spoznas podla toho, ze stale len spi a spi... Ak je ale az prilis cula, spi len v noci, aj to iba malo, tak potom lieky neberie, a teda ziadnu schizu nema, ma iba schize prinaleziaci invalidny dochodok, ktory si nejakym teatralnym vystupom vybojovala a taky clovek ma iba jednu chorobu a tej hovorime lenivost :)