Problémové trávenie

Príspevok v téme: Problémové trávenie
Ness_ie

Ahojte. Mám 20 rokov a už vyše 2 rokov ma trápia tráviace problémy. Keď to všetko dávnejšie začalo mala som hnačky z každého jedla, veľké kŕče po každom prijatom jedle,trvalo to niekoľko mesiacov, samozrejme som išla na gastroenterológiu, kde som podstúpila endoskopiu so záverom-chronická gastritída ..postupom času boli hnačky zriedkavejšie, niekedy som mala dokonca pocit, že sa mi stav už len zlepšuje, potom však prišiel zase zlom, dnes ma trápi hlavne neustále nafukovanie, ktoré je hlavne vo večerných hodinách, ďalej bolesť brucha - v pravej dolnej časti, stolica je neforemná a často obsahuje hlien. Často bývam unavená a tieto dlhotrvajúce problémy mi hlavne vplývajú na psychiku, mávam depresie- taktiež hlavne večer. Celiakia bola úplne vylúčená, taktiež i helicobacter.Stravujem sa pestro a pravidelne a snažím sa mať i dostatok pohybu.

Viete mi niekto poradiť ohľadom nejakých doplnkov stravy, probiotík, hocičoho čo by mi mohlo pomôcť? Ďakujem veľmi pekne vopred.

All31

Ja som mala kamarátku, ktorá mala podobné problémy s trávením ako vy a veľmi jej pomohol 100% aloe vera gél. Pozor nie je jedno o aké aloe ide. Tento gél, ktorý pila je 100% už práve kvôli tomu, že je priamo z listu aloe vera. Obsahuje množstvo vitamínov, aminokyselin a minerálov. Používa sa taktiež na detoxikáciu organizmu, zvyšuje energiu, regeneruje pečeň, taktiež pomáha pri problémoch s hnačkou ale i zápchou. To je moja skúsenosť.

Ness_ie

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, už som navštívila aj bio shop aj na nete som si vyhľadala potraviny, ktoré by som mohla. :) A mäso sa stáva aj mojím priateľom, akurát mám trochu obavy, všade píšu že tak do týždňa eliminačnej diéty začína úľava, ale u mňa neprichádza snáď žiadna zmena, dosť jem aj ovocie, možno ho len tak pre istotu trošku obmedzím, nemala by som sa asi tak na to sústrediť, stále len čakám , kedy mi bude lepšie, ale som aj chorá, mám teploty, tak možno je to aj tým. Ako to prebiehalo u teba, ak sa teda môžem opýtať? :)

LMarika

Ja sa stravujem tak, ze takmer vzdy, ked sa chcem najest, si musim aj navarit. Hlavnu zlozku mojej stravy tvori maso. Maso jem uplne, ale uplne kazdy den, niekedy aj viackrat za den. Samozrejme striedam rozne druhy masa a rozne druhy ryb. Dalej jem ryzu a zemiaky, papriku, paradajku, redkovku, sparglu, mrkvu, petrzlen, zeler, zelene salaty ale tak, ako nam ich priroda dala, cize bez octu, cukinu a ine tekvicovite..., uhorky, v malom mnozstve aj karfiol a brokolicu, v malom mnozstve kapustu a kel, ine druhy zeleniny... CO sa tyka strukovin, vyhybam sa im a len velmi zriedkavo si ich dam, aj to len v malom mnozstve. Kupujem si v bio obchodoch Blumenbrot - to su polystyrenove chlebiky gastanove, quinoove, pohankove. Pri vareni pouzivam pohankovu, ryzovu, quinoovu a prosovu muku. Varim si instantne kasicky pohankove, prosove, ryzove bud do vody, alebo do ryzoveho mlieka. Ryzove spagety a ine ryzove cestoviny, nitovky, take slize do polievky... varim si silne masove vyvary, polievky s velkym mnozstvom masa, ktore potom vsetko odtial zjem. Mam silnu intoleranciu na kukuricu. Ty mas zase na ryzu, tak mozes skusit kukuricne cestoviny, kukuricne spagety, kukuricnu muku, cornflakes... Len sa upriam hlavne na tie bio obchody, ak nieco take hladas a uvidis, najdes toho dost. Jedz vela masa, nic ine ta asi nezasyti. Ja sa vyhybam vsetkym konzervacnym latkam, konzervam a zavaraninam, masovym vyrobkom ako salama, sunka, parky, pasteta... nesedia mi, tiez su v nich konzervacne latky a v tych parkoch aj skryty gluten. Ovocie nejem vobec, lebo mi robi problemy ovocny cukor. Intoleranciu mozes mat na vsetko, co prechadza traviacim traktom, ale zase nie na vsetko sa daju robit testy. Ja nikdy nezjem polievku, ktora bola napriklad jeden den v chladnicke, lebo uz su v nej aflatoxiny a citim, ze mi skodia. Vsetko musi byt cerstvo uvarene. Ked som niekde vonku, kde nemam prilezitost uvarit si nieco sama, tak si dam hranolky a casto skoncim v mekaci na chicken wings. Ak budes mat pocit, ze uz robis vsetko, aby si alergeny vylucila a predsa su problemy, mozes mat intoleranciu na niektory z ovocnych cukrov. Moze to byt fruktoza a moze to byt sorbit. Na tieto cukry sa robia testy formou dychovych skusok v Rakusku. Ak ti vyjde intolerancia co i len na jeden z nich, bude treba vylucit vsetko ovocie, ovocne stavy, marmelady, susene ovocie, zuvacky, sladkosti a kupovat si zubnu pastu taku, ktora neobsahuje sorbit. Lebo napriklad take jablko ma tri alergeny sposobujuce intoleranciu: jablkovy alergen, fruktozu a sorbit. No a v tom velkom krvnom teste si mala iba ten jablkovy alergen a test ti ukazal, ze na ten intoleranciu nemas, ale mozes mat na niektory z tych cukrov a za testami na ne jedine do Rakuska. S hovadzim masom sup do tlakoveho hrnca... kto by cakal pol dna, kym sa uvari :)

Ness_ie

Tak mám výsledok- potravinové intolerancie, konkrétne silnú na kravské mlieko, vajce, orechy a slabú na lepok a ryžu. Akosi teraz neviem čo jesť, diétu držím už tretí deň, uvidíme, či konečne po dvoch rokoch pocítim zlepšenie. Mám však pocit, že nič nemôžem jesť, kde nie je lepok, tam je vajce alebo ryža, jedinú cestu zatiaľ vidím v kukuričných výrobkoch. Nemáte niekto rady čo konzumovať, poprípade nepoznáte nejakého dobrého dietológa v Trnave/Bratislave, ktorý by mi pomohol čo jesť?

LMarika

Poslat pasomnicu do certa mala byt prva veta mojho prispevku, len sa mi tu nezobrazila :D
Ludia s potravinovymi intoleranciami mavaju aj vysoku kazivost zubov. Ak si zuby umyvas pravidelne a cistis aj medzizubne priestory, nie je dovod, aby ti bol na kazdej prehliadke zisteny minimalne jeden kaz. Ja som si uz so zubarmi uzila svoje - zubarske kreslo je moj druhy domov a vycicanie kreditky do maximalneho minusu casto opakujucou sa cinnostou.

LMarika

Dalsi mozny problem - potravinove intolerancie. Neviem, ci si sucastou tohto gastro vysetrenia mala aj vysetrenie na enzym laktaza, ale mne ho urobili automaticky. Intoleranciu ale nemusi sposobovat iba laktoza. Moze to byt aj fruktoza, cize ovocny cukor (vysetrenie na fruktozovu intoleranciu jedine v Rakusku formou dychovej skusky) a mozu to byt aj dalsie potraviny. Laktoza je sice cislom 1, ale medzi top 10 patria aj mliecne bielkoviny, psenica, gluten (prevazne ide o intoleranciu na gluten bez celiakie), vajecny bielok, kukurica, cervena fazula, zemiaky, ryza... Casto aj soja. Mat len jednu intoleranciu je skor zriedkavo sa vyskytujucou vynimkou. Ak uz je niekto takto chory, cize nejaku tu intoleranciu ma, zvycajne ide u toho isteho jedinca o skupinu viacerych intolerancii, len ich treba odhalit. Testy na intolerancie su drahe a poistovne prispeju sumou maximalne 50 €, ani to neviem, ci vsetky, ale Vseobecna zdravotna ano. Ja som mala na Interklinik test s 220 potravinami a ten stoji 420 € pre samoplatcov a370 € pre tych, ktorym poistovna nieco preplati. Robia tam ale testy aj s mensim poctom potravin. Lacnejsou verziou je maly domaci test Food detective so 46 potravinami, kupis ho v lekarni a stoji okolo 80 €. Da sa objednat aj cez internet. Nevhodne potraviny zo stravy vylucis a problemy by mali vymiznut, alebo aspon vyrazne ustupit. Dalsim moznym problemom moze byt histaminova intolerancia, na ktoru robi vysetrenie alergolog z odberu krvi. Pri potvrdeni tejto diagnozy treba vylucit zo stravy potraviny bohate na histamin ako naprikad citron, kakao, spenat, soja, pohanka, kyslomliecne vyrobky, paradajky, prasok do peciva, kvasnice, z varenej stravy vsetko, co bolo vytiahnute z chladnicky, lebo varena strava sa moze konzumovat iba cerstva, ryby ine ako cerstvo chytene, kuracina je zakazana s vynimkou cerstvo zabitej sliepky, hriby... To by uz ale bola velmi drasticka dieta. Radsej si daj urobit vysetrenia a zacni od tej pasomnice. Nezabudni ani na vysetrenie na cukrovku a daj vediet, ako ti to dopadlo.