Ako prebiehajú testy na intoleranciu laktozy?

Príspevok v téme: Ako prebiehajú testy na intoleranciu laktozy?
sisa12345678

Prosím Vás, ako prebiehaju testy na intoleranciu laktózy? Treba predtým držať bezlaktozovu dietu alebo práve naopak konzumovať mliečne výrobky, aby to neskreslovalo výsledok? Viem mala som sa spýtať doktorky, ale nenapadlo mi to, ked som sa objednávala a teraz má dovolenku až do terminu, kedy ju mám navštiviť, takže jej ani nemožem zavolať.

sisa12345678

Hmm kazivosť zubov u mna je, ale nikdy by mi nenapadlo, že by to bolo tým... No som zvedavá o dva dni idem k alergologičke, tak uvidime :)

LMarika

Este dodam, ze intoleranciu nemusi mat clovek iba na laktozu (mliecny cukor), ale aj na rozne mliecne bielkoviny. Ja mam intoleranciu na kazein a na bielkovinu kravskeho, kozieho a ovcieho mlieka. Kto ma intoleranciu iba na laktozu, ale na tie mliecne bielkoviny nema, ten moze pit bezlaktozove mlieko. Kto ma aj na mliecne bielkoviny, ten ani bezlaktozove mliecne vyrobky konzumovat nesmie. Ja si obcas kupim ryzove mlieko, ale musim davat pozor, aby neobsahovalo slnecnicovy olej, lebo aj na tu slnecnicu mam intoleranciu. Mala som aj velky test na potravinove intolerancie, ktory ale neobsahoval laktozu a fruktozu. Obsahoval 220 potravin a robili mi ho na Interklinik v Bratislave z odberu krvi a stoji pre samoplatcov 420 €, pre ludi so Vseobecnou zdravotnou 370 €. Jasne, ze je to vela penazi... existuje vsak aj lacnejsia moznost s mensim poctom potravin. Tou je Food Detective test, ktory sa da kupit v lekarni a je to domaci test so 46 potravinami, stoji okolo 80 € - tiez neobsahuje laktozu a fruktozu. Ak sa vsak chcete dat otestovat na intolerancie, dobre je zacat prave od laktozoveho testu. Az 90 % ludi trpiacich nejakou formou intolerancie ma intoleranciu prave na laktozu. CIze laktoza je jednoznacne cislo 1, pokial ide o potravinove alergeny najcastejsie sposobujuce intoleranciu. Medzi top 10 patria okrem laktozy este aj mliecne bielkoviny, psenica, gluten (casto ide o intoleranciu bez celiakie, ale bezlepkova dieta musi byt), kukurica, vajecny bielok, zemiaky, ryza, cervena fazula... Ja som mala od detstva vysoku kazivost zubov a zubari sa ma niekdy aj opytali, ci nemam intoleranciu na laktozu. Skoda, ze som sa nedala vysetrit skor. Ale lepsie neskoro, ako nikdy. Ak ti intoleranciu zistia, povedz to pri najblizsej prehliadke aj u zubara. Vysoka kazivost zubov totiz s laktozovou intoleranciou suvisi.

Kýčera

Dievča,nemáš za čo,ešte mi to slabo páli,ale teraz som si uvedomila,že nemusíš mať nutne alergiu na laktózu,môžeš mať alergiu na KAZEÍN,...

sisa12345678

Ďakujem vám za všetky info :) bolo mi z mliečnych výrobkov dosť zle tak som ich vylučila ale ako vidim začnem znovu jesť kým pojdem k doktorke. Ešte raz diky moc

Kýčera

Potvrdzujem tvrdenia LMariky,musíš konzumovať mliečne výrobky a ja Ti odporúčam,aby ich bolo viac.Môže sa Ti stáť,že aj napriek vyšetreniam Ti ju nezistia a Ty ju môžeš mať.Existujú aj iné spôsoby ako ju zistiť,jednou z nich sú aj súkromné pracoviská,kde Ti,ak si alergička,zistia viac alergií nielen na potraviny,a to jednoduchším spôsobom.Ak užívaš antihistaminiká,mala by si aspoň 3 dní pred vyšetrením,tieto vynechať.K

LMarika

Laktozu pred testom normalne konzumuj. Pred akymikolvek testami na intolerancie treba jest vsetko do radu, lebo ak by si nejaku potravinu mala viac mesiacov zo stravy vylucenu, mohol by sa ukazat falosne negativny vysledok. Existuju tri moznosti, ako sa dat otestovat na laktozovu intoleranciu.
Jedna moznost je, ze navstivis gastroenterologa a das si urobit gastroskopiu - to je vysetrenie, pri ktorom prehltnes hadicu. Pri tomto vysetreni sa ukaze, kolko percent enzymu laktaza v sebe mas. Zaroven, ak uz ta hadica do teba pojde, sa moze urobit aj vysetrenie na celiakiu a na helikobaktera, nech mas ciste svedomie, ze si absolvovala aj toto, vsak ked uz mas tu hadicu v sebe, tak preco nie?
Dalsia moznost, ako sa dat otestovat na laktozu, je dychova skuska, pri ktorej sa meria H2N v dychu. Cely test trva asi dve hodiny. Prides tam, vypijes nejaku laktozovu zbrndu, zmeraju ti hladinu glukozy v krvi a dychnes do nejakeho pristroja, ktory meria H2N v dychu, toto sa opakuje kazdych 15 minut a spolu to cele trva dve hodiny. Je to takzvany zatazovy test a ak tu intoleranciu naozaj mas, tak toto vysetrenie bude pre teba velmi neprijemne, zatial, co ti, ktori intoleranciu na laktozu nemaju, budu znasat vysetrenie dobre a v pohode. Takymto istym sposobom sa robi vysetrenie aj na fruktozu a v Rakusku to stoji 60 €.
Tretia moznost je ta, ze si das u alergologa odobrat krv na zistenie IgA a IgG protilatok v krvi proti laktoze. Cim vyssia je hodnota tychto protilatok, tym silnejsia je tvoja laktozova intolerancia. Ja som si to raz dala u alergologicky urobit a platila som ako samoplatca 25 €.
Mala som aj gastroskopicke vysetrenie a laktozovu intoleranciu mam velmi silnu.