Mám anorexiu alebo inú poruchu potravy?

Príspevok v téme: Mám anorexiu alebo inú poruchu potravy?
Mimi08

AHojte. V máji budem mať 17 rokov. Mám podozrenie že by som mohla mať nejakú PPP ale niesom si tým istá a veľmi si to ani nechcem pripustiť. Mám dosť veľa príznakov ale necítim sa ako anorektička. Mám 172 centimetrov.Nikdy som nedržala diéty. V januári sa to začalo mala som 67 kilo.Teraz mám 57 kilo. Cítila som sa vždy tlstá a tlstejšia ako moje kamarátky a začalo mi to nejako viac vadiť nikdy som sa necítila dosť pekná ale neriešila som to až takto vždy som jedla čo a kolko som chcela. Nikdy som nebola nejaká veľmi tlstá a uvedomujem si že ani teraz niesom ale niesom taká chudá aká by som chcela byť. So svojou postavou niesom spokojná. Vždy sa pozerám v zrkadle či som nepribrala, vážim sa často a pripadám si byť ťažká. Bývam na internáte. Začala som v tomto roku najprv tak že 3 dni som nejedla potom jedla robila som to skoro každý týžden. Potom som začala hladovať celý týždeň. Ale vždy keď som cez víkend doma alebo prázdniny nemám problém jesť. Ale keď začnem jesť prejedám sa. Aj tento týždeň som nejadla celý vypila som minimum vody a nerobilo by mi to problém ani na dalej. Ale ked som doma tak musím jesť kedže rodičia a láka ma to. Ale keď nejem nechýba mi to nepociťujem hlad. Trvá to už 3 mesiace cca. No neviem či trpím anorexiou keď nemám potom problém jesť ale keď sa najem sa prejem a je mi zle.

lombardo1981

Moja, to som si pôvodne myslela aj ja, že pre mňa i pre druhých. Ale nakoniec som zistila, že môj pohľad na seba bol veľmi ovplyvnený druhými, že som to nedokázala rozlíšiť.
Ver mi, že zájde. Zatiaľ si len na prvom stupienku.

Mimi08

Bola som pred dvoma týždňami U obvodnej ona si všimla že som schudla tak ma odrazila mala som 59,5 Že za mesiac mám dôjsť na kontrolu váhy no trz mám 57 O dva týždne tam mám ísť povedal povedala mi že mám jesť pravidelne 5x denne ale len tak to nejdE. Mama tiež niečo tuší ale nejako to nerieši. Mám počkať kým to začne riešit alebo mám sama od seba vyhľadať pomoc? Druhých mám rada takých akých sú ale to niesom ja.

odpovedam

mimi, tvojim problemom nie je jedlo. tvojim problemom je tvoj vlastny pocit hodnoty, ktory mas nedostatocny. neorientuj sa teraz na jedlo. rozni ludia (s podvahou, nadvahou, normalnou hmotnostou) maju partnerov a taki isti ludia ich nemaju. O postave to nie je. ALebo by si chcela, aby ta tvoj potencialny partner posudzoval iba podla toho, ci si chuda alebo nie? Naozaj sa motivuj a chod za obvodnou lekarkou. Alebo nejakou osobou, ktorej doverujes a pojde tam s tebou. Uvidis, bude to stat za to, nenic si zdravie. Problemy vzdy boli, su a budu, ale ked ich nebudeme riesit, nebudeme sa mat lepsie. Drzim palce ;-)

Mimi08

Aja pre druhých ale aj pre seba
Bojím sa taktiež že sa nepáčim možno chlapcom kvôli tomu že niesom dosť chudá I keď vidím veľa tlstejsich dievčat A majú chlapca. Cítim sa zmetene zo svojich myšlienok. Chcem byť len chudá ako iné niektoré dievčatá. Vysoká štíhla. Môže to zájsť aj ďalej? Však keď jem tak V pohode ale sa prejem A je mi zle ale jedlo zjesť dokážem. To by som mohla skončiť tak že by mi prestalo chutiť úplne?

odpovedam

ja osobnu skusenost nemam, ale sama si napisala, ze sa citis menejcenna. ale tvoja hodnota sa predsa neodvija od tvojej postavy. nikdy sa nebudes pacit kazdemu. A na druhej strane, ty mas rada ludi kvoli ich postave alebo kvoli tomu, ako na teba ako ludia posobia? Je kopec fajn ludi, co nevyzeraju pritazlivo, ale su oblubeni. Dievca, o postave to naozaj nie je. Mas nizke sebavedomie a snazis sa to zvladat obsesivnym kontrolovanim telesnej vahy. Chapem, ze mas problem o tom hovorit, ale niekde zacat musis. Pokojne ti staci zajst za obvodnou lekarkou. Ona ti uz poradi. Mozno vo vasom meste mate instituciu pre PPP. uvidis. ale necakaj, sama v hlbke duse vies, ze tvoje pocity nie su v poriadku. lombardo ti sama pise, vezmi si z jej skusenosti nieco.

lombardo1981

A aká je tvoja predstava o tebe? Taká, akú ti predostierajú iní? Alebo sa jej snažíš vymaniť?
Spájať jedlo s akýmikoľvek emóciami je nielen kontraproduktívne, ale aj nebezpečné. Teraz ešte nedokážeš vnímať riziká, ktoré ti to môže priniesť. Zatiaľ jedlo ovládač. Ale čo nastane, keď sa budeš chcieť liečiť a nebudeš schopná trafiť si lyžičkou do úst? Alebo nebudeš schopná prehltnúť sústo?
Mám pocit, že sa snažíš byť dokonalá nie pre seba, ale pre ľudí, ktorí ťa podceňujú. Toto je pre dievčatá s PPP typické. Niekomu niečo dokazovať. Sama som si tým prešla. Snažila som sa spĺňať požiadavky môjho okolia. No myslela som si, že sa im snažím vymaniť. Napríklad ja, keď som mala anorektickú fázu, tak som spájala jedlo so životom ako takým.
Nikdy nebudeš spokojná so svojou váhou! Pokiaľ sa nevymaníš zo svojich predstáv o dokonalosti.

Mimi08

je lepšie ísť K psychologičke alebo psychologičke? Najradšej by som nešla ani K jednej je mi trápne O tom hovoriť niekomu zoči voči možno by bolo lepšie porozprávať sa S niekym kto si tým prešiel

Mimi08

ČO ak nikdy nebudem so svojou postavou spokojná? Vždy niesom dosť chudá. Nikdy som nebola s ňou spokojná. Vždy ma všetci podceňovali pri tom ale chceli
Aby som bola najlepšia. No nevšímali si mi nezaujímali sa O mňa tak ako O bratov. Cítila som sa mene. Takto sa cítim že konecne som dokázala to čo som chcela A dokážem Schudnút. Keď som bola malá jedlá som furt chipsy A pod A vraveli mi aby som néjedla toľko že budeM tuCNa Trz som schudla A som chuda čo vlastne ti ľudia chcú?

odpovedam

ano, mas PPP. avsak anorexia nie je primarne spojena s nespokojnostou s postavou. urcite vies, ze ide o mentalnu poruchu. ide o to, ze stracas psychologicku kontrolu, ktoru potrebujes, tak sa ti vo forme uzkosti prejavuje na niecom, co navonok kontrolovat dokazes - prijem jedla. akonahle nadobudnes pozitivny postoj k samej sebe, budes aj normalne jest. preto je riesenim psychologicka pomoc, ktoru potrebujes. necakaj a chod za odbornikom.

Mimi08

nemám potrebu jesť lebo nechcem už som si tak zvykla že keď nejem nechýba mi to nemám potrebu hlad, A zároveň keď nič nejem tak ani veľa nepijem. BOJÍM sa že keď začnem normálne jesť priberiem A to nechcem. Nedokážem prijať to že niesom taká aká by som chcela byť. nepotrebujem jedlo. PPotlačam V sebe zlé pocity. Strach že zlyhám.