A co tak pracu v zahranici? Ja ked som kedysi chcela ist robit do mekaca do Viedne predavacku, aj som isla, tak som vypis z registra trestov nepotrebovala. Ked som chcela ist robit chyznu do hotela, tiez, ci pomocnu silu do kuchyne v hoteli, ktory poskytuje aj ubytko, tiez som ziaden vypis nepotrebovala. Hotel dal ubytko a stravu zadara, ja som si nasla robotu a bolo. Vystriedala som viacere prace v zahranici a vypis z registra trestov potrebovali iba na opatrovatelsku cinnost - opatrovatelka seniorov na dvojtyzdnove turnusy. Pracu som dostala, nakolko zaznam nemam, tak to je jedina praca, ktorej by si sa mal vyhnut. V davnej minulosti to aj s opatrovatelstvom islo bez vypisu, ale asi od nejakeho roku 2008 treba zivnost, ku ktorej zalozeniu je vlastne ten vypis potrebny. Na tvojom mieste by som sa skusila poobzerat po nejakej praci Abwaschera v rakuskych hoteloch, ale takych, ktore poskytnu ubytko. Tam ti vypis urcite nebude treba a ak to budes mat na plny uvazok, tak tisicku zarobis a zadarmo byvas a vyzieras hotelovu kuchynu (aj dobroty ako zakusky, torty, kolace, Eiskaffee, zmrzlinu, kavicku...) a co zarobis - vsetko je tvoje. Jasne, ze zaklady nemciny vediet treba, bez toho to nejde, takze sa hlavne zacni ucit z nemciny pre samoukov. Abwascher umyva riad v hotelovej kuchyni, uklada taniere do umyvacky riadu. Hrnce umyva rucne. Na takuto pracu nie je potrebne ziadne extra vzdelanie. Nemcina sa na teba nalepi v krajine, v ktorej budes zit, len si ju musis nehcat hucat do ucha v kazdej volnej chvili. POcuvat radio, aj ked nerozumies vsetkemu, pozerat v telke vsetko, co sa da, aj ked nerozumies vsetkemu - a mnohe slova sa dovtipis bez toho, aby si ich musel v slovniku hladat. Lasku mozes najst aj v cudzej krajine, nemusi to byt prave Slovensko. No najskor by bolo vhodnejsie sa zamerat na ten jazyk, na najdenie si prace, na nejake to pripadne splatenie dlhov, nasetrenie si niecoho, aby si nemal holy zadok a laska, myslim si, pocka. Nemusis vsetkym vesat na nos, aku mas orientaciu. Pri takejto praci mozes kludne behom jedneho roka nasetrit aj 8000 €, pricom ak vychadzame z toho, ze viac ako 80 percent obyvatelstva Rakuska zije v prenajatych bytoch, tak neskor, ked uz bude tvoja nemcina na super urovni a aj na konte nejake uspory, tak sa mozes prestahovat do podnajmu a najst si partnera, pripadne aj inu pracu, ak ta ta, co robis zacne nudit, lebo neviem, aky si typ, ale niektori ludia nevydrzia cely zivot pri tej istej robote a potrebuju prace striedat. Najdenie si podnajmu v Rakusku nie je zadarmo. Treba zaplatit kauciu a proviziu. Kaucia je poplatok zato, ze si si dovolil sa do bytu nastahovat. Vyska kaucie je rozna v zavislosti od lokality (mesta, dediny) a taktiez od velkosti bytu. Za taku garsonku vo Viedni mozes ratat najmensiu kauciu 2000 €, ale aj viac. Jedno, dvoj, trojizbove su drahsie. Kauciu ti majitel bytu po odstahovani sa vrati, ak bol dodrzany Befristung - minimalna doba, pocas ktorej tam musis byvat, o dlzke tejto doby rozhoduje majitel bytu. Ak Befristung dodrzany nebol, kauciu ti majitel nevrati. Provizia je zase poplatok realitnemu maklerovi ze pre teba nasiel byt. Aj ked ty si vies najst aj sam cez internet a aj ked ty cez realitku nejdes, ide cez nu s najvacsou pravdepodobnostou majitel, takze platbe provizie sa asi nevyhnes. Za nejaku garsonku vo Viedni by mohla byt provizia tiez tak okolo 2000, ale moze byt aj menej. Mesacne najomne v garsonke vo Viedni by si platil asi tak okolo 500 €, ale moze byt aj menej, pri vacsich bytoch zase pochopitelne viac. V takom Villachu sa ale da zohnat aj za 300, s tym, ze kaucia by bola tak 1000 a provizia okolo 900 (VILLACH). Tisicku na plny uvazok zarobis, nech uz by si byval kdekolvek. O praci Abwaschera v rakuskom hoteli poskytujucom ubytko hovorim preto, lebo na tu kauciu a proviziu (predpokladam, ze skor, ci neskor budes chciet byvat v byte a mat svoje sukromie a zaroven aj priestor na hladanie si partnera, lebo nemuselo by byt nejakemu majitelovi hotela prijemne, aby sa mu tam pelesili dvaja gayovia...) si treba nejako nasetrit a toto je najrychlejsia cesta, ako na to. Pracu ti mozu zohnat rozne agentury, ale vies si najst aj sam cez internet. To, ze rozpravas nemecky nedobre a s gramatickymi chybami, to nikomu prekazat nebude, ved tvoj zamestnavatel nie je predsa slahnutym zakomplexovanym ucitelom zo zakladnej skoly, ktoreho jedinym potesenim na tomto svete je ponizovat ziakov a hustit im do hlavy, aki su sprosti. Tvoj zamestnavatel sa bude v prvom rade tesit, ze na nie velmi oblubenu pracovnu poziciu vobec niekoho zohnal a rozpravat sa s tebou bude hoci aj rukami-nohami, nehovoriac o tom, ze by sa asi musel stat zazrak, keby si nemal v kolektive nejakeho Slovaka, Cecha, Poliaka, ci Srba. Ja som uz vystriedala prace v roznych kolektivoch, ale kolektiv bez "nasich" som veru este nemala. Hlavne makaj, ukaz co najvacsiu usilovnost, aj keby si mal v praci stratit vsetku svoju energiu. Usilovnych Slovakov si v Rakusku vazia. Su krajiny, kde sa zije dobre a su krajiny, kde sa zije zle. Predstav si to, co som ti teraz napisala, ze sa ti to odohrava v hlave ako nejaky film. Predstavuj si to viackrat denne s skus uverit tomu, ze sa to naozaj stalo. A hlavne si uvedom, co musis preto urobit: Svihaj do knihkupectva kupit nemcinu pre samoukov a hor sa do ucenia!