Má ešte cenu žiť?

Príspevok v téme: Má ešte cenu žiť?
Haficek

Ahojte, tak ja neviem, čím by som začal. V poslednej dobe mávam fakt depresie a neustále rozmýšľam nad samovraždou, resp. sa mi už o nej aj sníva (skoky z mosta, skok pod vlak, havária autom a pod.). Už v minulosti som bol niekoľko krát hospitalizovaný na psychiatrii kvôli "miernej poruche osobnosti".

Tých problémov je asi trošku viac ako u iných. Som gay. Kvôli tomuto ma matka vyhodila v 17tich z domu. Pre info mám 22. Z toho som sa nejak dostal, no tie problémy sa stále nabaľujú. Po tom, ako som bol vyhodený, tak som spáchal pár trestných činov /cca 8/ (aby som mal čo dať do huby), za čo mám 2 úhrnné tresty s podmienečným odkladom 2 a 5 rokov. Snažím sa v súčasnosti podnikať (áno, je to možné - podmienku bezúhonnosti musí spĺňať konateľ spoločnosti, nie spoločník), no nedarí sa nejak, na všetko je potrebný väčší kapitál, čo z brigád nepolepím ani keby čo bolo. Na TPP sa nemám ako zamestnať, nakoľko všade chcú výpis z registra trestov. V láske tiež mi nič nevychádza (som po rozchode) a mám k celému svetu totálny odpor.

Je možné to nejako ešte riešiť? Či mám konečne skoncovať so všetkými trápeniami a depresiami a skončiť to? Čím ďalej, tým sú tie depresie silnejšie a sú silnejšie ako voľakedy, keď som sa pokúsil o samovraždu. Som ešte rád, že sa tomu pokúšam odolávať ale hranica únosnosti to asi prešvihlo dávno.

Poprosím o normálne príspevky bez debilných kecov.

LMarika

A co tak pracu v zahranici? Ja ked som kedysi chcela ist robit do mekaca do Viedne predavacku, aj som isla, tak som vypis z registra trestov nepotrebovala. Ked som chcela ist robit chyznu do hotela, tiez, ci pomocnu silu do kuchyne v hoteli, ktory poskytuje aj ubytko, tiez som ziaden vypis nepotrebovala. Hotel dal ubytko a stravu zadara, ja som si nasla robotu a bolo. Vystriedala som viacere prace v zahranici a vypis z registra trestov potrebovali iba na opatrovatelsku cinnost - opatrovatelka seniorov na dvojtyzdnove turnusy. Pracu som dostala, nakolko zaznam nemam, tak to je jedina praca, ktorej by si sa mal vyhnut. V davnej minulosti to aj s opatrovatelstvom islo bez vypisu, ale asi od nejakeho roku 2008 treba zivnost, ku ktorej zalozeniu je vlastne ten vypis potrebny. Na tvojom mieste by som sa skusila poobzerat po nejakej praci Abwaschera v rakuskych hoteloch, ale takych, ktore poskytnu ubytko. Tam ti vypis urcite nebude treba a ak to budes mat na plny uvazok, tak tisicku zarobis a zadarmo byvas a vyzieras hotelovu kuchynu (aj dobroty ako zakusky, torty, kolace, Eiskaffee, zmrzlinu, kavicku...) a co zarobis - vsetko je tvoje. Jasne, ze zaklady nemciny vediet treba, bez toho to nejde, takze sa hlavne zacni ucit z nemciny pre samoukov. Abwascher umyva riad v hotelovej kuchyni, uklada taniere do umyvacky riadu. Hrnce umyva rucne. Na takuto pracu nie je potrebne ziadne extra vzdelanie. Nemcina sa na teba nalepi v krajine, v ktorej budes zit, len si ju musis nehcat hucat do ucha v kazdej volnej chvili. POcuvat radio, aj ked nerozumies vsetkemu, pozerat v telke vsetko, co sa da, aj ked nerozumies vsetkemu - a mnohe slova sa dovtipis bez toho, aby si ich musel v slovniku hladat. Lasku mozes najst aj v cudzej krajine, nemusi to byt prave Slovensko. No najskor by bolo vhodnejsie sa zamerat na ten jazyk, na najdenie si prace, na nejake to pripadne splatenie dlhov, nasetrenie si niecoho, aby si nemal holy zadok a laska, myslim si, pocka. Nemusis vsetkym vesat na nos, aku mas orientaciu. Pri takejto praci mozes kludne behom jedneho roka nasetrit aj 8000 €, pricom ak vychadzame z toho, ze viac ako 80 percent obyvatelstva Rakuska zije v prenajatych bytoch, tak neskor, ked uz bude tvoja nemcina na super urovni a aj na konte nejake uspory, tak sa mozes prestahovat do podnajmu a najst si partnera, pripadne aj inu pracu, ak ta ta, co robis zacne nudit, lebo neviem, aky si typ, ale niektori ludia nevydrzia cely zivot pri tej istej robote a potrebuju prace striedat. Najdenie si podnajmu v Rakusku nie je zadarmo. Treba zaplatit kauciu a proviziu. Kaucia je poplatok zato, ze si si dovolil sa do bytu nastahovat. Vyska kaucie je rozna v zavislosti od lokality (mesta, dediny) a taktiez od velkosti bytu. Za taku garsonku vo Viedni mozes ratat najmensiu kauciu 2000 €, ale aj viac. Jedno, dvoj, trojizbove su drahsie. Kauciu ti majitel bytu po odstahovani sa vrati, ak bol dodrzany Befristung - minimalna doba, pocas ktorej tam musis byvat, o dlzke tejto doby rozhoduje majitel bytu. Ak Befristung dodrzany nebol, kauciu ti majitel nevrati. Provizia je zase poplatok realitnemu maklerovi ze pre teba nasiel byt. Aj ked ty si vies najst aj sam cez internet a aj ked ty cez realitku nejdes, ide cez nu s najvacsou pravdepodobnostou majitel, takze platbe provizie sa asi nevyhnes. Za nejaku garsonku vo Viedni by mohla byt provizia tiez tak okolo 2000, ale moze byt aj menej. Mesacne najomne v garsonke vo Viedni by si platil asi tak okolo 500 €, ale moze byt aj menej, pri vacsich bytoch zase pochopitelne viac. V takom Villachu sa ale da zohnat aj za 300, s tym, ze kaucia by bola tak 1000 a provizia okolo 900 (VILLACH). Tisicku na plny uvazok zarobis, nech uz by si byval kdekolvek. O praci Abwaschera v rakuskom hoteli poskytujucom ubytko hovorim preto, lebo na tu kauciu a proviziu (predpokladam, ze skor, ci neskor budes chciet byvat v byte a mat svoje sukromie a zaroven aj priestor na hladanie si partnera, lebo nemuselo by byt nejakemu majitelovi hotela prijemne, aby sa mu tam pelesili dvaja gayovia...) si treba nejako nasetrit a toto je najrychlejsia cesta, ako na to. Pracu ti mozu zohnat rozne agentury, ale vies si najst aj sam cez internet. To, ze rozpravas nemecky nedobre a s gramatickymi chybami, to nikomu prekazat nebude, ved tvoj zamestnavatel nie je predsa slahnutym zakomplexovanym ucitelom zo zakladnej skoly, ktoreho jedinym potesenim na tomto svete je ponizovat ziakov a hustit im do hlavy, aki su sprosti. Tvoj zamestnavatel sa bude v prvom rade tesit, ze na nie velmi oblubenu pracovnu poziciu vobec niekoho zohnal a rozpravat sa s tebou bude hoci aj rukami-nohami, nehovoriac o tom, ze by sa asi musel stat zazrak, keby si nemal v kolektive nejakeho Slovaka, Cecha, Poliaka, ci Srba. Ja som uz vystriedala prace v roznych kolektivoch, ale kolektiv bez "nasich" som veru este nemala. Hlavne makaj, ukaz co najvacsiu usilovnost, aj keby si mal v praci stratit vsetku svoju energiu. Usilovnych Slovakov si v Rakusku vazia. Su krajiny, kde sa zije dobre a su krajiny, kde sa zije zle. Predstav si to, co som ti teraz napisala, ze sa ti to odohrava v hlave ako nejaky film. Predstavuj si to viackrat denne s skus uverit tomu, ze sa to naozaj stalo. A hlavne si uvedom, co musis preto urobit: Svihaj do knihkupectva kupit nemcinu pre samoukov a hor sa do ucenia!

jerry74

Haficek Ty musis zit,skus to aspon kvoli nam,ktory ti drzime palce tu na fore.Viem zivot je niekedy strasne bolestivy a trpky,ale vsetko raz pominie...urcite sa stastie usmeje aj na teba.

Kýčera

Kašli na tých,čo by sa "zabili",to je ich problém a ver,že aj na Tebe je čo "obdivovať". Veď si sa tu zdôveril s veľmi osobnými vecami,kt. by nedokázal len tak niekto. Zobral si aj rozum do hrsti a našiel si aj odpoveď na svoje sny a hlavne začínaš konať,tak HLAVU HORE,zajtra bude lepšie.

Haficek

Ďakujem ľudia, asi je naozaj predčasné to vzdávať, aj keď nie raz som počúval ľudí, že keby mali moje problémy, tak už by sa zabili sami a vraj ma obdivujú. Aj keď teda nie je čo na mne obdivovať. Čakal som teda hocaké reakcie ale takéto rozhodne nie. Asi zájdem ku psychiatričke, nech ma zas nakopnú do chuti žiť ich zázračnými antidepresívami aspoň na pár mesiacov, potom ich vysadím.

Skúsim venovať moju energiu inde (na podnikanie) a nebudem myslieť ani na podmienky ani na bývalého. Skúsim nejak skombinovať podnikanie a brigády, nech dokážem polepiť životné náklady a ostatné výdaje.

Ešte raz ďakujem, Vaše pozitívne slová ma aspoň trošku nakopli a budem bojovať ďalej, máte pravdu, keď už som toľko vecí prežil, tak toto je banalita.

atra

Ahoj Haficek, samozrejme, že to má cenu. Každý ľudský život má cenu. Asi teraz neprechádzaš ľahkým obdobím, ale spomeň si na ľudí, ktorí sú chorí a chceli by vyzdravieť, ktorým umrel niketo blízky a veľmi im chýba, ktorí sú na pokraji biedy a chcú žiť ďalej.Ak ti je fakt veľmi zle a cítiš to tak, skús psychiatra, sme v 21.storočí, existujú moderné antidepresíva, ktoré netvrdím, že dokážu zázraky, ale poznám množstvo ľudí, ktorí sa z depky dostali vďaka nim a ver mi, som jedna z nich.Ako som čítala, nemáš to v živote ľahké, ale každý máme v živote lepšie a horšie obdobia.Pozbieraj sa, skús si nájsť nejakého dobrého psychiatra a choď sa liečiť a uvidíš, za pár mesiacov, možno už dní bude všetko lepšie. Držím moc palce!

JMP

Ahoj, tak ja ťa teda nezavalím kecami, ale rovno ti dám kontakt na seba a môžeš sa mi kedykoľvek ozvať, keď ti bude ťažko. Aj o polnoci, prípadne ti potom dám na seba aj mobil. Sme ľudia a toto je najmenej, čo pre seba môžeme urobiť. E-mail na mňa sa ti zobrazí pri mojom nicku.

gamm

MA. ma to cenu.
doteraz si vzdy pokracoval, vzdy si sa zo vselicoho dostal, aj to je uspech. uspech je ze si sa vzdy postavil, tvoje zivotne pady ti ukazali ze sa po nich vzdy mozes zase postavit a to je pozitivna sprava.
jasne, teraz mas chvilu, obdobie, kedy sa necitis na to postavit sa. ale to tak v zivote byva, aj to musi byt. ty sa skratka potrebujes zase vynorit a nadychnut. a mozno sa netreba zamerat len na jeden sposob riesenia tvojich problemov (podnikanie) ale skusat aj ine cesty. mozno s vidinou mensieho zarobku, ale vies ako je to, niekedy treba odlozit velke susto nabok a zacat s tymi mensimi. poznam chalana ktory je v podmienke a zamestnali ho tam kde pred tym brigadoval. dali mu sancu lebo bol pracovity a slusny. vidis, nie je to take zabite.
kazdy mame v zivote nejake bremeno. niekto ho ma lahsie, iny tazsie. ty ho nemas lahke, ale pretoze si kadeco zvladol, si pre mna silák narozdiel od niekoho kto mozno dosiahol viac, ale ma to v zivote lahsie, na ruziach ustlane. podla toho cim si si presiel ti verim Heficek, nemam o teba strach. akurat sa musis teraz trochu otriast z tejto blbej nalady.

Kýčera

Každá situácia má východiská. Záleží LEN a LEN na Tebe,akou cestou sa vydáš. Tvoje problémy nevyrieši ľútosť,tabletky, ani nik iný,len TY SÁM! Je to varovanie,aby si niečo vo svojom živote zmenil a nepadol do ešte väčších hlbín. Týkať sa to môže Tvojho podnikania,zdravia,myslenia,konania-len Ty sám môžeš na to prísť,kde robíš chybu.

Haficek

Je síce pravda, že život je možno najväčší dar ale čo s takým životom, keď už niet východísk.

Neviem, aké správy si mal na mysli ale stáva sa mi už aj za bdelého stavu. Mne to ani tak nepripadá, ako varovanie, skôr nutkanie.

Kýčera

Život je najväščí dar,kt. si dostal a je len na Tebe,ako s ním naložíš. Cez sny sa Ti dostávajú správy,kt. Ťa uporozňujú a varujú pred Tvojím konaním. Sú to kecy?