Diabetici, podporte svojich diabetológov a ostatných lekárov špecialistov

Príspevok v téme: Diabetici, podporte svojich diabetológov a ostatných lekárov špecialistov
DiabetikIvo

Diabetici zo Slovenska, rodičia detí s diabetom, dňa 3.3.2015 som uverejnil na Facebooku vo viacerých skupinách venovaných problematike diabetu prvú správu o tom ako vyhláška prejednávaná pod číslom S10109-OL-2014 z 21.1.2015 mení kompetencie všeobecných lekárov a feklarovaným vstúpením do platnosti 1.3.2015, robí zo všeobecných lekárov odborníkov nielen na liečbu diabetu, ale aj na gynekológiu, neurológiu, alergológiu a ďalšie ochorenia, ktoré doteraz liečili lekári špecialisti pre danú medicínsku oblasť.

Viď pripojený obrázok zo strany z vyše 1100 stranového zoznamu činností...

Už som tu dávnejšie nič nepísal, ale pamätníci si určite pamätajú, že som v rokoch 2009 až 2011 a v tunajších diskusných fórach vyzýval diabetikov k podpore Hromadných pripomienok diabetikov k návrhom kategorizácie zdravotníckych pomôcok, ktoré som v tom čase 1/4 ročne vytváral a posielal na ministerstvo zdravotníctva. Mnohé z pripomienkových bodov, ktoré som napísal sa premietli aj do súčasného stavu kategorizácie zdravotníckych pomôcok...

Dnes vásvyzývam, aby ste sa postavili aj vy sami proti ministerskej vyhláške, ktorá vydaním jednej vyhlášky dá všeobecným lekárom, ktorých si ináč veľmi vážim, do rúk možnosť liečiť ochorenia o ktorých majú len všeobecné vedomosti zo svojho štúdia na lekárskej fakulte.

Pričom doteraz im nikto nebránil v tom, aby si svoje základné lekárske štúdium rozšírili o konkrétnu špecializáciu atestačnou komisiou ministerstva zdravotníctva predpísaným doplnkovým štúdiom, odbornou praxou pod vedením skúsených lekárov špecialistov v danom medicínskom odbore a urobením atestačnej skúšky.

Teraz ministerstvo vydalo vyhlášku, ktoruvšeobecným lekárom umožňuje liečiť diagnózy, ktoré doteraz liečili výlučne lekári špecialisti, ale týmto administratívnym činom im ministerstvo do hláv nijako nenatlačí vedomosti, ktoré lekári špecialisti získali v danom odbore počas niekoľkoročného doplnkového štúdia...

Preto som vytvorilelektronickú petičnú žiadosť o zachovanie súčasných kompetencií lekárov špecialistov, ktorú vám dávam do pozornosti a prosím vás, aby ste si prečítali jej text a pokiaľ s ním súhlasite, aby ste svojim hlasom podporili túto petíciu. Pozor, pri vyplňovaní svojich osobných údajov napíšte aj svoj fungujúci e-mail, na ktorý vám po doslaní príde kontrolný e-mail, v ktorom je potrebné potvrdiť kontrolný odkaz. Ináč sa váš hlas nezapíše do zoznamu podporujúcich.

Petičnú žiadosť nájdete na tomto linku:
www.peticie.com

Ďakujem za každý podporujúci hlas.

DiabetikIvo

A ak vás nepresvedčili komentáre pod petičnou žiadosťou za zachovanie kompetencií lekárov špecialistov, tak si vypočujte odpovede ministra zdravotníctva na otázky redaktorov, ktorý sa ho pýtali na nové kompetencie liečby diabetu všeobecnými lekármi na tlačovej besede z 1. apríla: www.ta3.com a zbystrite pozornosť aj na to čo o liečbe diabetu všeobecnými lekármi rozprávajú odborníci, nie však z odboru Diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy... Súhlasite s nimi?

A pozrite si aj večernú debatu ministra v relácii "Tak Takto?" na TA3: www.ta3.com

Všimni te si prosim vás čo pán minister rozpráva o liečbe diabetu od 24:50 minúty...

K tomu mám len toľkoto, pán minister, "Ťažšie štádium, keď nastupujú aj komplikácie..." by u tohto pacienta nemuseli vôbec nastať počas celého jeho života s diabetom, keby sa ihneď po diagnostikovaní diabetu všeobecným lekárom, dostal do odbornej starostlivosti skúseného diabetológa a všeobecný lekár bez atestácie "Diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy" by sa ho nesnažil liečiť svojimi experimentami, na ktoré dostal požehnanie vyhláškou proti ktorej je napísaná petičná žiadosť o zachovanie kompetencií lekárov špecialistov.

Na tento výrok pána ministra reaguje aj diskusný príspevok č. 54 z diskusie pod petíciou za zachovanie kompetencií lekárov špecialistov, ktorý je citovaný v predchádzajúcom príspevku.

Ak chcete podporiť túto petičnú žiadosť, kliknite na adresu: www.peticie.com, vyplňte svoje osobné údaje, pokiaľ nechcete aby sa vaše údaje verejne zobrazovali pri ich zápise zvoľte možnosť "Nie" pri voľbe: "Zobraziť verejne váš podpis?".

Nezabudnite napísať aj funčnú e-mailovú adresu na ktorú vám príde potvrdzujúci email s odkazom na ktorý treba kliknúť. Pokiaľ vám mailom nepríde nič, tak sa pozrite do zoznamu podpisov, či tam máte svoje meno medzi najnovšími podpismi.

Ďakujem.

DiabetikIvo

Zdá sa, že diabetikom, ktorí chodia na tento server kvôli svojej "cukrovke" je úplne jedno, či ich bude liečiť diabetológ, alebo všeobecný lekár, ktorý vie o diabete veľmi málo...

Na uvedenom odkaze nájdete napísanú petičnú žiadosť za zachovanie doterajších kompetencií lekárov špecialistov.

Z diskusného fóra k tejto petícii vyberám pár príspevkov, ktoré vás dúfam tiež presvedčia o potrebe pridania svojho podporujúceho hlasu tejto petícii.

"#13 2015-03-16 20:55
Podpísala som ju preto,lebo si myslím,že obvodný lekár má toho dosť -myslím pacientov.Neviem si predstaviť ako sa bude stíhať "starať" o diabetikov,pretože to nie je len o predpise liekov,je to aj o skúsenostiach s diabetom.Čo budú prv stíhať?Prečo sa mnohé veci odsúhlasujú bezhlavo.Diabetikov pribúda,povinností tiež u obvodného lekára.Prosím,myslite na ľudí,ktorý potrebujú väčšiu starostlivosť, ak sú nastavení na inzulíne.Prosím ,nedovoľte, aby sa zrušila odborná starostlivosť o chorých na diabetes mellitus.Nerobte kroky späť.Myslite aj na mladých ľudí,ktorí majú diabetes.Nie je to jednoduché ani pre rodinných príslušníkov.No neviem si to vôbec predstaviť.Som za zachovanie kompetencii lekárov špecialistov.."

"#16 2015-03-17 18:09
Priložila som môj podpis ako nesúhlas s tým, aby do kompetencií lekárov - špecialistov zasahovali neodborníci, alebo všeobecní lekári, ktorí to nemajú v náplni práce ale ani by nezvládli ďalšie úlohy. Neviem si ani predstaviť, keďže viem, koľko pacientov čaká v čakárni mojej obv. lekárky a tiež v čakárni mojej diabetologičky, aby sa títo pacienti stretli spolu u jedného lekára, čím by sa vlastne zhoršila aj starostlivosť o nás, pacientov, keďže ordinačné hodiny nemajú 24 hodín."

"#24 2015-03-22 19:39
Všetky argumenty p. Studeniča sú pádne a odôvodnené. Nie je v odbornej kompetencii všeobecného lekára zvládnutie širokej problematiky z oboru diabetológia, pokrytie nutnej praxe a poskytnutie adekvátnej edukácie a kompenzácie potrieb diabetika zo dňa na deň bez absolvovania nevyhnutného odborného štúdia a následnej praxe, ktoré sú časovo veľmi náročné. Sama mám novodiagnostikované dieťa v dojčenskom veku a je veľkým orieškom aj pre špecialistu dobré nastavenie a pokrytie všetkých potrieb malého diapacienta s cieľom dobre kompenzovať jeho diabetes a zároveň zvládnuť aj adekvátnu edukácia rodičov. Určite by som si nerada ohrozila zdravie, nebodaj život svojho dieťaťa v rukách neerudovaného všeobecného lekára. Ďakujem!"

"#25 2015-03-22 19:56
Som lekár špecialista , roky pracujem s chorými na cukrovku a viem ako dopodnú pacienti ,ak nebudú mať odbornú zdravotnú starostlivosť.Slovenský národ bude tak chorý,ako ešte nebol."

"#26 2015-03-22 21:42
Pretože to považujem za rozumné. Zakázalo sa pred časom kvalifikovaným internistom liečiť diabetes a zrazu to môžu robiť aj praktici? Myslím, že to je dehonestácia nielen diabetológov, ale všetkých špecialistov."

"#38 2015-03-24 14:47
PROTESTUJEM, proti rozhodnutiu zrušiť diabetologické ambulancie! Moja obv.lekárka nezvláda iné veci a nie riešiť taký problém ako je diabetes ! To by bol môj koniec!"

"#44 2015-03-26 00:11
To je jeden obrovský nezmysel a výmysel pánov úradníkov na ministerstve, ktorí od nudy vymýšľajú do neba volajúce sprostosti. A Vážený pán minister koľko pacientov vyšetril?! a vie vôbec čo je to diabetes a čo to obnáša, nech ide navštíviť aspoň na jeden týždeň Ľubochňu a diabetickú nohu.......ja som tiež diabetik 35 rokov som na inzulínovej pumpe, viem posúdiť čo je to za zakerné ochorenie... niekoho asi mrzí, že máme pomerne dobre vyvynutú sieť diabetológov špecialistov a majú čo robiť aby mohli ustáliť chorobu a glykémie.Obvodný lekár má čo robiť aby vyšetril svojich pacientov.!!!!!!!!"

"#47 2015-03-29 14:30
PODPISUJEM PETíCIU, LEBO TáTO MINISTERSKá BLBOST DO NEBA VOLá O HLúPOSTI NASICH URADNíKOV Z MINISTERSTVA A NAVIAC...PLATENýCH Z NASICH DANí. Zabehnutý a osvedcený system LEKARSKEJ STAROSTLIVOSTI chcú zmenit nejakym vymysleným zákonom alebo vyhlaskou SPOZA STOLA..len aby nieco pre ZD.poistovne akože "usetrili "...."

"#49 2015-03-31 08:43
Podpisom chcem vyjadriť nesúhlas s myšlienkou využiť služby
praktických lekárov nie pre nedôveru v ich schopnosti, ale preto,
že nárast diabetikov s možnými ďaľšími následkami a zhoršením
zdravotného stavu aj s ohrozením života u detí i dospelých si vyžaduje nielen náhodné prehliadky , ale pravideľná kontrola a
postup liečenia špecialistu, ktorý svoj postup bude podľa potreby nastavovaľ a to aj konzultáciou s pacientom. To pri množstve klientov vo svojich regiónoch pracktický lekár bude mať veľmi časovo obmedzené. Pacient potrebuje aj psychickú
podporu a tá sa musí vytvoriľ výlučne len so špecialistom a to hlavne u detských pacientov. Z môjho pohľau trochu sarkasticky poznamenám, že pomali sa bude liečiľ aj v suprmarketoch. Kompetetní spamätajte sa a uvedomte si, že
šetriť môžete aj na sebe ,ale nešetrite na tých čo potrebujú stálu špecifickú pomoc a nie len štatistické info a pekné reči.
Verím že lekárska spoločnosť nedopustí hanobenie ich postavenia."

"#59 2015-04-03 14:31
Som 43 rok lekárom, od r.1980 aj v špecializácii porúch metabolizmu a výživy- diabetológii, mám skúsenosti so závažnými komplikáciami predovšetkým starších diabetokov 2.typu ktorí museli podstúpiť amputáciu dolných končatín pre zanedbanie u všeobecného lekára, ked nebol pre údajne len mierne zvýšené glykémie liečený a odoslaný k špecialistovi.
Vdaka."

"#62 2015-04-03 20:31
pociatocne stadia zvysenej glykemie moze liecit i vseobecny lekar? no co ked nechce ist k specialistovi. akoze vsetkych majuu po kope? a potom ten pacient ked bude musiet ist na operaciu ci bude potrebovat extra nakladne liecenie omnoho nakladnejsie ako keby chodil specialistovi ktory si ho vie odhadnut lepsie lebo ma kopec rokov praxe? takto chcete usetrit? sak jasne usetrite tak ze ten pacient si to bude musiet sam zacvakat na co on nebude mat tak zdochne. sory za vyraz ale je to vystizne. prevencia je najlacnejsia. a ta musi byt kvalitna!!!!!!! sa trosku uvedomte pani studovaní!!!!!! len sa snazim si predstavit ako mi bude robit vseobecny lekar gynekologicke vysetrenie. ked budem tehotna, sak nemusim ist k specialistovi to je nakladne vseobecny to zvladne.

CHORE

toto jedine je vystizne"