Pred tyzdnom som zacala s dietou a nasadili si do jedalnicka viacej zeleniny a ovocia. Pri zjedeni surovej cvikly ma vsak neviem z akych dovodov zacalo stipat hrdlo. Proste skriabat a stipat ako pri angine napriklad. Je to normalne? Je to signal alergie na nejaku latku co cvikla obsahuje? Pred vcerom sa mi to stalo, vcera som ju nejedla a dnes opat som zjedla a zaze to stipanie hrdla. Z coho je to? Normalne ma stipe a pali. Neviem ci ta cvikla bola nejako chemicky osetrena ale ja ju osupem a este aj oplachnem vodou pred zjedenim. Nikdy som s nou v minulosti nemala problem. Jem ju surovu lebo som citala ze surova je zdravsia a obsahuje viac vitaminov a mineralov. Lenze ked mi toto sposobuje tak neviem ale ani uz nemam chut ju dalej surovu jest.
Z coho to prosim vas moze byt? Inac nemam ziadne tazkosti. Takze nezda sa mi aby slo o alergiu alebo hej?
Vdaka
Stipanie a palenie v hrdle po zjedeni surovej cvikly
Moja Cvikla je silný antioxidant, pokial robis samotnu stavu je silne koncentrované. Može palit.Vela jj nemožes naraz len po trosku.
To že si ju zmiešavala s mrkvou bolo spravne, nie kazdy ju znesie.
Normaln surova alebo varena by nemala byt problém.
Urob prestavku a daj si napr banan zemiakovú kašu, chleba polievku ,ryžu.zeleninovukorenovú,aby stiila palivost.Ryžove mlieko ako pitny pokrm.
Potom už davaj pozor. Ja som mala včera trochu, ja som zvyknuta, aj mna začalo palit. vsetko dobre
Stipanie po zjedeni ananasu alebo surovej cvikli je normalne, lebo su to velmi silne zdroje bielkovinnych enzymov. Preto opatrne s nimi, neprehanat to a dostatocne zriedit.
Enzymy sa znicia uz teplotou 55 -60 stupnov Celzia, preto ananasove kozervy, stavy a varena cvilla uz nestipu.
Ale zarovren tym prijdes o cistiace enzymy pre telo...
Presne toto iste sa mi stalo dnes. Doteraz som pila cviklu s mrkvou a dnes len cistu cviklu. Po vypiti do 10 minut som pocitila silne skriabanie v hrdle, palenie a suchost. Prislo mi nevolno od zaludka, az napinanie na zvracanie. Myslim, ze asi moj organizmus na to alergicky zareagoval.
Presne toto iste sa mi stalo dnes. Doteraz som pila cviklu s mrkvou a dnes len cistu cviklu. Po vypiti do 10 minut som pocitila silne skriabanie v hrdle, palenie a suchost. Prislo mi nevolno od zaludka, az napinanie na zvracanie. Myslim, ze asi moj organizmus na to alergicky zareagoval.
Redka dakujem
este mozno skus taky salatik... jedna cvikla stredna... dve mrkvy... postruhat na jemno... mozes pokropit citronovou stavou a pridat nejaky dobry olej... mozno ten olej pomoze proti stipaniu... treba skusat ci nepomoze....
ano na pare... podla mna si zachova viac zivin ako varena... neviem... pri varenej sa ti nieco vyvari aj do vody... ale to je len moj nazor.... je to setrnejsia priprava ako varenie ci pecenie...
ja so surovou cviklou nemam problem... robim si aj stavy... vacsinou zmiesam jednu cviklu, dve tri mrkvy, jednu dve stonky zeleru, citron, trosku zazvoru, jablko a nieco zelene ked mam.. spenat alebo kel...
Redka akoze nad parou robenu hej? Dobre skusim a to aj vtedy si zachova tie svoje ziviny? A tebe tiez sposobuje surova take tazkosti alebo som len ja ta zvlastna osobka? :D
skus aj parenu... osup ju, nakrajaj na kolieska a daj na paracik a napar kym nebude taka polomakka... nie uplne makka... a mozes si k nej spravit dip z jogurtu a chrenu... mozno taka ti nebude robit problem.. treba skusit
Boze to co su za prispevky? Jedine RNG mi nieco rozumne napisal.
RNG a co to znamena? Mam ju jest radsej varenu? Nechcem zas zazit to stipanie a palenie. Alebo ju nejest vobec ale to by bolo skoda nie?
Kycera to vyzne myslis ze ide o alergiu? Ale to by som mala aj ine priznaky nie?
No jeden asi taky mam lebo aj brucho ma trochu boli po case od zjedenia a potom mam riedkejsiu stolicu na druhy den. Je to teda ta alergia alebo len problem s travenim. Len pri surovej sa mi to stava ak som ju jedla v minulosti tak z konzervy nakladanu alebo varenu. A vtedy som take tazkosti nemala. Zacala som ju jest surovu lebo vraj je zdravsia.
Ine nazory nebudu?