Littlegirl, napriek prezývke som žena, pôrodná asistencia je výsostnou doménou žien :).
Čo sa týka tvojich otázok.... Obavy z toho, že by si sa v zdravotníctve ako takom po štúdiu neuplatnila, tak tie mať nemusíš, záujem o prácu sestry/pôrodnej asistentky na Slovensku klesá, takže pracoviská berú mladé sestry všetkými desiatimi. Čo sa týka konkrétneho odboru - voľba či ošetrovateľstvo alebo pôrodná asistencia, tak tá je na tebe. Oficiálne (podľa legislatívy) by mali pôrodné asistentky robiť len na gynekologicko-pôrodníckych pracoviskách(pôrodnica, riziková gravidita, šestonedelie, pooperačné oddelenia, ambulancie atď.). No a naopak, všeobecné sestry - ošetrovateľky by mali robiť na všetkých ostatných oddeleniach (chirurgia, neurológia, interné a pod.) V (slovenskej) realite to ale zatiaľ takto nefunguje, skrátka všetci robia všade, rozdiely sa doučujú v praxi (okrem pôrodnice a šestonedelia, tam robia len PA).
Ja som si PA vybrala preto, že som chcela robiť s tehotnými ženami a to sa mi aj splnilo, momentálne pracujem na oddelení rizikovej gravidity. Inak ono sa môže zdať, že PA má na Slovensku len veľmi malé uplatnenie (odvádzanie pôrodov pokrivkáva, všetko robia zaplatení lekári a pod.), ale ono sa to mení, legislatívne, reálne aj vo vnímaní verejnosti. Navyše momentálne sú na vzostupe všelijaké predpôrodné kurzy, psychofyzická príprava na pôrod a i., no a tie všetky môže viesť práve certifikovaná pôrodná asistentka. Na druhej strane, ak sa rozhodneš pre ošetrovateľstvo, máš všeobecnejšie vzdelanie a zrejme budú mať o teba záujem na väčšom počte pracovísk.
A čo sa týka finančného ohodnotenia, ja momentálne robím v odbore siedmy rok a som spokojná. Utiahnem hypotéku a to bývam sama, v blízkosti BA, kde sú životné náklady veľmi vysoké.
Dúfam, že ti tento môj traktát bol aspoň v niečom nápomocný, hoci ide o môj subjektívny pohľad - iná sestra/PA môže mať odlišný. Ak máš ešte iné otázky, pýtaj sa. A prajem ti veľa šťastia, každé rozhodnutie je dobré ;).