Krvný obraz

Príspevok v téme: Krvný obraz
eding

Dobrý deň,

mám 19 rokov a touto cestou by som sa chcel opýtať na Váš názor ohľadne môjho problému.
Už asi tri roky vždy, keď mi robia rozbor krvi mám radikálne zvýšenú hladinu "ALP". Vždy je to 250 - 300% "hornej" hodnoty normy. "Žltú" farbu na sebe nepozorujem. No doposiaľ to nikto nijak neriešil. Robili mi testy na mononukleózu, bolo mi povedané, že ju nemám. Potom na moje urgovanie , aby sa s tým niečo robilo, ma poslali na sono. Tam zaznel záver, že mám zväčšenú slezinu a znova nič. Taktiež, mám dosť veľký problém s nechutenstvom do jedla a "celkovou" únavou, no s týmto si to do súvisu dávam možno iba ja.

Chcel by som sa opýtať, je nutné s tým niečo robiť, nejak postupovať, alebo nie? Prípadne mal niekto nejaký podobný problém?

Ďakujem.

lombardo1981

V skratke, bilirubín je koncovým produktom rozpadu hemoglobínu alebo hemolýzy.
Celkový bilirubín môže byť zvýšený pri rozpade červených krviniek, pri ochoreniach pečene ako sú hepatitídy, poškodenie pri užívaný drôg, alkoholu či liekov, cirhóze, pri stukovatení pečene, nádore, zlyhaní a abscese. Aj pri cholecystiáze, kedy sa kameň dostal do vývodných žlčových ciest.
Konjugovaný bilirubín (alebo priamy) je zvýšený pri poruchách vylučovania žlče, žlčových kameňoch, pri ochoreniach pečene (absces, cirhóza, hepatitída, úraz, autoimunitné ochorenie), pri otravách a nádoroch na pečeni či žlčníku. Dokonca je zvýšený aj pri insuficiencii pravej komory.
Quickov test (protrombínový čas) je vyšetrenie, pri ktorom sa zisťuje rýchlosť zrážania krvi. Čím nížší čas, tým rýchlejšia zrážanlivosť a opačne.
Jednou z príčin splenomegálie je aj hemolýza. Vrátane zvýšeného odbúravania červených krviniek.

eding

Ďakujem za odpoveď!

Zaznela otázka, koľko mám rokov.
Mám 19.

Práve mám na stole posledný takýto test, robený zhodou okolností v rámci predoperačného vyšetrenia. Mám tam:
Bili-celkový-S 36.4 (1.7 - 21);
Bili-priamy-S 7.6 (0.0 - 3.4);

a "dolu" Quickov test:
PT 16.3 (10.0 - 15.0) s;

ALP

Ahoj, neviem, koľko máš rokov, ale ja keď som mal asi takých 15-16 rokov, mal som zvýšené ALP, hodnota mala byť maximálne do 4, ja som mal 19, vtedy som mal problémy s kĺbmi a keď videla tú hodnotu ortopedička tak sa dosť zhrozila. Mal som opuch kolien, chcela ma poslať aj do nemocnice, ale nakoniec som našťastie v nej nebol. Niekedy je ALP zvýšené aj pri raste detí, keď som mal tých 18-19 rokov, tak mi kleslo tuším už na tú úroveň okolo 4, ako má byť. Odpíšem ti konkrétne z jednej stránky laboratória, kedy môže byť zvýšené a znížené hodnoty.

Alkalickú fosfatázu vyšetrujeme pri:
a/ ochoreniach postihujúcich pečeň a žlčové cesty,
b/ ochoreniach kostry,
c/ diagnostike nádorových ochorení s metastázami,
d/ pri liečbe rachitídy - podávaní vitamínu D,
e/ gastrointestinálnych ochoreniach,
f/ sledovaní funkcie placenty v 3. trimestri rizikovej tehotnosti

Zvýšené hodnoty alkalickej fosfatázy nachádzame pri hepatitíde, cirhóze pečene, ochoreniach žlčových ciest, celiakii, reumatoidnej artritíde, pri zvýšených hladinách parathormónu a hormónoch štítnej žľazy, pri morbus Crohn, pri infarkte myokardu, obličiek, pľúc, tenkého čreva, sleziny, pri ochoreniach obličiek a čriev, otrave vitamínom D, pri metastázach nádorov do kostí, pri morbus Paget, pri nádoroch kostí, pečene, obličiek, pľúc, prsníkov a ďalších, pri leukémii, akútnej pankreatitíde, rachitíde, osteomalácii, akromegálii, infekčnej mononukleóze, Cushingovom syndróme, hojení zlomenín, srdcovom zlyhávaní, fyziologicky pri raste kostí u detí a v treťom trimestri tehotnosti a iných ochoreniach.

Zvýšené hodnoty alkalickej fosfatázy sa vyskytujú aj pri užívaní niektorých liekov, napr. antiepileptiká, diazepam, kyselina askorbová, lítium, magnéziové soli, nitrofurantoín, paracetamol, tetracyklíny, trimetoprim a ďalšie.

Znížené hodnoty nachádzame napr. pri anémii, znížených hladinách parathormónu a hormónov štítnej žľazy, pri otravách arzénom, vitamínom D a inými látkami, pri leukémii, nedostatočnej výžive, lymfómoch, nadmernom príjme bielkovín a vitamínu B, pri skorbute, radiačnom žiarení a ďalších ochoreniach.

Znížené hodnoty alkalickej fosfatázy sa vyskytujú aj pri užívaní liekov, ako sú napr. kortikoidy, citráty, estrogény, kalcitonín, penicilamín, perorálne kontraceptíva, teofylín a iné.

Tých možností je strašne veľa, môže to byť hocičo, ale tak malo by sa to vyšetriť podľa mňa, s nejakého dôvodu to musí byť zvýšené.