Ahoj, neviem, koľko máš rokov, ale ja keď som mal asi takých 15-16 rokov, mal som zvýšené ALP, hodnota mala byť maximálne do 4, ja som mal 19, vtedy som mal problémy s kĺbmi a keď videla tú hodnotu ortopedička tak sa dosť zhrozila. Mal som opuch kolien, chcela ma poslať aj do nemocnice, ale nakoniec som našťastie v nej nebol. Niekedy je ALP zvýšené aj pri raste detí, keď som mal tých 18-19 rokov, tak mi kleslo tuším už na tú úroveň okolo 4, ako má byť. Odpíšem ti konkrétne z jednej stránky laboratória, kedy môže byť zvýšené a znížené hodnoty.
Alkalickú fosfatázu vyšetrujeme pri:
a/ ochoreniach postihujúcich pečeň a žlčové cesty,
b/ ochoreniach kostry,
c/ diagnostike nádorových ochorení s metastázami,
d/ pri liečbe rachitídy - podávaní vitamínu D,
e/ gastrointestinálnych ochoreniach,
f/ sledovaní funkcie placenty v 3. trimestri rizikovej tehotnosti
Zvýšené hodnoty alkalickej fosfatázy nachádzame pri hepatitíde, cirhóze pečene, ochoreniach žlčových ciest, celiakii, reumatoidnej artritíde, pri zvýšených hladinách parathormónu a hormónoch štítnej žľazy, pri morbus Crohn, pri infarkte myokardu, obličiek, pľúc, tenkého čreva, sleziny, pri ochoreniach obličiek a čriev, otrave vitamínom D, pri metastázach nádorov do kostí, pri morbus Paget, pri nádoroch kostí, pečene, obličiek, pľúc, prsníkov a ďalších, pri leukémii, akútnej pankreatitíde, rachitíde, osteomalácii, akromegálii, infekčnej mononukleóze, Cushingovom syndróme, hojení zlomenín, srdcovom zlyhávaní, fyziologicky pri raste kostí u detí a v treťom trimestri tehotnosti a iných ochoreniach.
Zvýšené hodnoty alkalickej fosfatázy sa vyskytujú aj pri užívaní niektorých liekov, napr. antiepileptiká, diazepam, kyselina askorbová, lítium, magnéziové soli, nitrofurantoín, paracetamol, tetracyklíny, trimetoprim a ďalšie.
Znížené hodnoty nachádzame napr. pri anémii, znížených hladinách parathormónu a hormónov štítnej žľazy, pri otravách arzénom, vitamínom D a inými látkami, pri leukémii, nedostatočnej výžive, lymfómoch, nadmernom príjme bielkovín a vitamínu B, pri skorbute, radiačnom žiarení a ďalších ochoreniach.
Znížené hodnoty alkalickej fosfatázy sa vyskytujú aj pri užívaní liekov, ako sú napr. kortikoidy, citráty, estrogény, kalcitonín, penicilamín, perorálne kontraceptíva, teofylín a iné.
Tých možností je strašne veľa, môže to byť hocičo, ale tak malo by sa to vyšetriť podľa mňa, s nejakého dôvodu to musí byť zvýšené.