Čaute,
..nemám strednú zdravotnú školu no veľmi by som v budúcnosti chcela pracovať v zdravotníctve, pôvodne som chcela ísť za sestru a aj som išla, no nechávam to, teoria mi išla, skúšky som spravila až na biochémiu,ale mám pocit že v tej praxi som to nemala ako dobehnút, a tak som si povedala že skúsim niečo pre mňa lahšie čo sa týka praxe, aký máte názor na štúdium VZ? ..hocijaké info pomôže :-)
Verejné zdravotníctvo vs. ošetrovateľstvo
LMarika smiem sa ta opytat kde si ty v AT ? Ja som tam tiez mozno si byvame na blízku
Vykasli sa na akukolvek slovensku skolu, daj si pauzu, venuj kazdu volnu chvilu nemcine, pripadne chod na jeden rok do Rakuska opatrovat deti, uc sa a nemcina sa na teba doslova za par tyzdnov nalepi rychlostou blesku, ak budes v rodine ako Au-pair. Potom si urob v Rakusku trojrocnu Krankenschwesterschule. Je tam minimum teorie a skola spociva predovsetkym v praxi, normalne budes chodit na prax do nemocnice, na praxi budes travit viac casu ako v skole, to zvladnes. Tato skola nie je ani vysoka, ani sa nekonci maturitou. V Rakusku je totiz iny skolsky system. A po troch rokoch ozaj dobrej skoly, ktora ti da presne to, co do zivota praktickeho potrebujes, bude z teba sestricka v rakuskom zdravotnictve dosahujuca cisty prijem 2000€. Nebudes mat sice magistersky titul a fotku z promocie vyvesenu na Facebooku vzbudzujucu zbytocnu zavist a zloprajne myslienky falosnych ludi tvariacich sa ako priatelia a na bankovom konte prinajlepsom nulu, v horsom pripade topenie sa v dlhoch, ale budes robit pracu, o ktorej snivas v krajine, ktora ju dokaze aj adekvatne financne ocenit a velmi slusne z toho vyzijes. Napriklad vo Viedni zaplatis za podnajom, garsonku, ak by si chcela byvat sama, okolo 400, 500€ a ked dve tisicky zarobis, tak sa budes mat dobre. V RKusku viac ako 80% obyvatelov zije v podnajme a aj clovek zarabajuci hoci minimalnu mzdu, co je okolo 1000€, zijuci v podnajme a sam, dokaze z toho vyzit. Vies si predstavit, ze by na Slovensku mlady clovek zarabajuci minimalnu mzdu zil v podnajme a sam? Vsak mesacne vydavky za byvanie by mal vyssie ako je suma, ktoru zarobi. Svihaj do Rakuska a neposer si zivot! V case chodenia na Krankenschwesterschule mozes byvat na skolskom internate.