Ahoj, som mlady clovek moj problem sa tyka doobednajsieho spanku, verzus programu. Idem spat tak, ze okolo 11 hodiny by som uz mala byt vyspana, ale ja neviem vstat, velmi sa mi chce este spat, az do 14 -15h.
Zakladne info su, ze nechodim do prace, ani do skoly, mam psychiatricke diagnozy a uzivam lieky. Moj denny rezim nie je bohvieco, a nemam bohvieako zaujimavy program. No mam svoje ciele, a potrebujem byt hore, proste vadi mi to, ze vstavam tak neskoro a potom nestihnem ist na urad, zavolat niekam,ist nieco kupit, dohodnut si nieco, lebo moje doobeda trva do piatej-siestej vecer, kedy uz je na tieto veci neskoro.
Je to tak, ze sa zobudim, obcas nieco pocujem,spolubyvajucu, a budiky, ktore mam nastavene na 9 pocujem, ale zaklapnem. A potom o cca dvanastej-jednej som akoby hore, uz vyspata, ale nedam telu prikaz na to, aby sa hned zdvihlo, este na chvilu sa polozim a naraz sa zobudim a su dve alebo tri hodiny. Ked vstanem, citim sa dobre, nemam malo energie. Necitim sa ani "prespata", aj ked niekedy spim 10-12 hodin.
Cim by to mohlo byt? Zeby tym, ze chodim neeskoro o cca 2 v noci spat a kvalita spanku potom nie je taka dobra a chce sa mi spat viac ako 8 hodin..
Zeby liekmi? Zacalo to vtedy, ked som zacala uzivat nove lieky, teda nie hned, ale kratko nato, su to antipsychotika. Nie som uplne zrozumena s ich uzivanim (vztah s psychiatrami, vztah s blizkymi ludmi, ktori o mne vedia, ze ich uzivam, nazor na mnozstvo). Napadlo mi, ze spim tak dlho preto, ze sa mi nechce uzit tie lieky (po ranajkach sa maju, a potom po veceri)..a potrebujem energiu (este dalsi spanok, relax) na to, aby som zvladla zobratie toho lieku. Akoby nieco s tym to bolo.
Viete mi nieco poradit? Co skusit?
Neviem vstavat vtedy, ked chcem (predpoludnim)
Myslim, ze je to u mna ciastocne z liekov, a ciastocne zvyk.
Dakujem.
Lienocka: Dava mi to zmysel, ze nema sa spat viac ako 8-9 hodin. Prvy krat v zivote to tak robim.
Ja to poznám,ked nič nemusíš celý den alebo dlhé dni a potom sa niečo príjde, pokafre sa a ty nadávas.
Vzorom su mi ludia čo dokážu každe rano vstávať-koli práci,skole..
Najviac ma vsak hnevalo ,že si ten den alebo aj dni prepasiem spánkom a pretečie mi život pomedzi prsty.Ked už ine nič,mladosť je len jedna.
Spať sa nema dlhšie ako 8-9h ,rano treba vzdy vstať o rovnakej hodine-telo sa naučí Hlavne nespať dlhšie doobeda-z toho je telo strašne dolámané a núti to človeka pospať si ešte aj poobede.
PS: niesom na AD :)
Ja priam nenavidim vcasne ranne vstavanie a prave kvoli tomu zboznujem vikendy. Nemam problem spat 10 a viac hodin bez prestavky a naopak zavidim ludom, ktorym staci 5-6 hodinovy spanok. To spanie je fakt premrhany cas.
Ale k veci. Pises, ze chodis spat o 2 hod. v noci. Avsak najkvalitnejsi a najhlbsi spanok je od 23 do 1 hod. Cize cim skor ides spat, tym je to pre teba lepsie.
Ak idem ja osobne spat az po polnoci, potrebujem dlhsi spanok, ak pred polnocou tak kratsi a som lepsie vyspata aj sa lepsie citim.
môže sa to pripisovať vela veciam ,,,a aj ja mám s tím problém ja spávam cca do 13:00 ----problém môže biť jednoduchý ..proste sa môžeš cítiť menejcenný a nemaš sebadôveru a nič ťa v živote nebaví a kvoli tomu ani nemáš dôvod vstať (takí problém mam ja nwm ako ty) alebo to môže biť aj z drog nwm či berieš ale ak ano tak ich už neber ,ja som ich bral konkretne trávu no pravdu povediac som ju skúšal len 5 krat ale skončil som s tím lebo som spoznal ludí ktorý si dojebali žvot z drogamy a aj z travou ...ten čo to už skušal si povie a však je to slabe ale taku piču lebo naozaj sposobuje kratkodobú pameť - bud to bude ten prvý dôvod alebo ten druhý a ak to nieje ani jeden z nich tak si proste lenivý
Pisala som, ze chodim spat tak, ako by som bola o 11 vyspata, nie, ze o 11 chodim spat. Z toho, ze chodim neskorsie spat, by to nemalo byt, lebo tak som chodila spat aj predtym, a nemala som takyto problem. Dakujem Vam obom za prispevky.
Je to takto nedobre, musim nieco vymysliet.
No bude to zvykom, ale aj tými liekmi. Do kedy ich máš brat? Snáď nie dlhodobo?
S ranným vstávaníˇ mám aj ja problem cely život, som proste nočná sova a vzdala som pokusy to zmeniť, ak sa prinútim, zaspím naskor o 12-12:30 a 6-7 hodín spánku mi musí stačiť.
Vstávam tak, ze som si zaužívala zopár nezmyselných ritualov pri vstávaní a posúvaní budíka o 9 minút a potom o 3 minuty, viac tu nebudem prezrádzať, ale este pomáha nejaký šumivý vitamín hned po prebudení.
nejak si odporujes... vyssie pises ze chodis spat o 11 a nizsie ze o 2 v noci... ano bude to tym... musis chodit spat najneskor o tej jedenastej a donutit sa vstat aspon o osmej... to mas 9 hodin spanku... nikto iny ti nepomoze len ty... ja som niekedy vstavala na tri budiky... kazdy bol o par minut neskor... a to je zabijak... treba vstat hned na prve zvonenie.... musis si prestavat biorytmus... ten spanok od tej 11 do 1 je velmi dolezity... zly spanok ma samozrejme vplyv aj na psychiku.... skus si precitat o vycerpanych nadoblickach napriklad tu www.bratilicious.com
inac co robis do tej druhej? sedis na nete? toto treba tiez zmenit... tiez si precitas v clanku....