Poraďte, čo robiť,
trápia ma tieto veci, ktoré chcem ZMENIŤ:
- od narodenia som veľký trémista. Keď sa mám postaviť pred veľkú skupinu a prehovoriť, zrazu zabudnem, čo som chcela povedať
- neviem sa vyjadrovať. Tú myšlienku, ktorú chcem povedať, zrazu poviem inak, inak to vyznie, alebo začnem habkať, alebo rozprávam úplne od veci. Skrátka nepoviem ako to chcem povedať, neviem sa vyjadrovať...Robíme mi to nemalé problémy v osobnom aj pracovnom živote.
- a preto mám pocit, že ľudia ma niekedy nepočúvajú
A na druhej strane niekedy sa dokážem úplne perfektne vyjadriť, skôr pred bližšou skupinkou ľudí, pri ľudoch, pri ktorých mám dôveru...ale niekedy sa mi to stane aj pri čisto neznámych ľuďoch. A hlavne, keď som sama, tak sa niekedy až čudujem, aký sú moje myšlienkové pochody perfektné ako dokážem správne poskladať vety, uviesť veci na správnu mieru a myslieť k veci, ako dokážem správne a jasne sformulovať to, čo pred ľuďmi neviem. Mám pocit, že ma ľudia preto, že sa neviem vyjadrovať považujú za nejakú hlúpučkú, hoci som VŠ vzdelaná, ale ja taká naozaj nie som, ako mám tým ľudom ukázať, že ja taká nie som. Veľa vecí, čo je vo mne vôbec neviem dať navonok, prejaviť sa.
Poznamenám ešte jednu vec: V minulosti, keď som bola dieťa, tak ma jeden z rodičov bil, mala som zo seba komplexy (ešte aj občas mám), bola som utiahnutá...
Naozaj neviem, čo s tým robiť, v živote mi to spôsobuje nemalé problémy a ubíja ma to. Chcem mať v živote pracovnú pozíciu, pri ktorej chcem vystupovať a nebáť sa prejaviť svoj názor. Ale aj celkovo mi to robí problémy, či už v súkromnom živote ale aj v profesijnom. Keď vidím, ako všetci ostatní ľudia dokážu sa perfektne vyjadrovať pred nejakou skupinkou, vedia zaujať, povedať nejaký vtip, príbeh, až mi smutno príde. Ja to neviem, ALE CHCEM sa to naučiť.
Má niekto podobný problém?