Dobrý večer,
rozhodla som sa po dlhom dlhom čase, čo už žijem s touto fóbiu, zveriť aspoň na fóre. Prosím Vás, o uplne serioznu radu, čo si o tom myslíte.
Už niekoľko rokov..netuším, kedy to začalo, trpím panickým strachom a fóbiou z vypadaných vlasov. Nesmiem také vlasy ani vidieť, lebo hneď ma ovládne uplne znechutenie. Nie je to taký bežný odpor, že vidím vypadnuté vlasy a poviem si fuj a idem ďalej...napríklad ja si ani nemôžem umyť vlasy v sprche...lebo by som asi zomrela keby podo mnou plavaju nejaké vlasy (v bielej sprche by som to videla). Musím si umývať vlasy nad vaňou s tým, že ich len vidím, ale nedotknem sa ich. Keď som si párkrat umyvala vlasy v sprche a videla som tie vlasy pod sebou, mala som pulz asi 300 a vyskočila som odtial.
Niekoľkokrát sa mi podarilo nájsť vlas v jedle..viete si predstaviť, ako to skončilo..dodnes tie jedlá nejem..mám z toho uplné fóbie..to nehovorím o vlasoch v umyvadle alebo vo vani..neustále všetko čistím s rukavicami...je mi už z toho zle...uplne mi to znepríjemnuje život..je to daleko horšie ako nejaka fobia z pavukov..lebo pavuka vidíte len občas ale vlasy su stále a všade. Neviem, či sa mám obrátiť na psychologa..nemám žiadny iný problem len toto :( samozrejme nemám rada vela vecí, ale kvoli tomuto vyslovene trpim :( prosím poraďte mi
Fóbia / znechutenie z vypadnutých vlasov
Ako keby ste mi prehovorili z duše! Presne takouto fóbiou trpím aj ja a neviem si pomôcť. Možno je to naozaj len sila zvyku pretože keď som bola malá hnusili sa mi akékoľvek vytrhnuté chlpy/vlasy. Nedokázala som sa dotknúť ani len vypadnutych vlasov po česaní na kefe. Keď som vysavala a náhodou sa vlasy uchytili dole na tej srande s ktorou behate po koberci-celé zle. Stále som prosila mamu nech to z tade vyberie, no keď som zostala sama musela som si poradiť. Dnes mi už robia problém len mokré vlasy. Keď som na kúpalisku vlasy musím mat vypnuté aby sa ma v žiadnom prípade nedotkli a doma si ich tiež umývam prehnutá nad vaňou. Mojim zabijakom je odtok..musím si tiež zaobstarať asi nejaké rukavice(možno pomôže)
Okamžite vyhľadať psychológa, psychiatra, kohokolvek, kto by ti pomohol. Na čo čakáš?...
Seriozne... sadni si ku stolu a vytrhni si vlas... a potom rozmyslaj co je na tom vytrhnutom vlase take hrozne..
Zbavíš sa toho len tak, že budeš s tým každý deň v styku. :)
To vyzera na tazku vlasofobiu :D odporucam terapiu sokom - zohnat si job zametaca vlasov v nejakom velkom kadernictve :)